Тусмол

Анвар Шукуров
Иктисодиётни ривожлантирувчи асосий таомил

 Пролетар зуравонлиги (диктатура), Совет, Каримов даври иктисодиётининг асосий таомили русчасига МУШТРА эди. Бу суз айнан туркий, менимча. Мушт тираш – суз бирикмасидан келиб чиккан шекилли.
Хар кандай ишга ижодий ёндашилса ижобий натижага кутса булади.
Иктисодиётда тугри прогноз – мана шу тамойил хар бир иктисодиёт комплексини юксакликка етаклайди. Тугри прогноз учун эса аник ва хакконий ракамлар булиши керак. Шунда каердан кушимча маблаг олиш, пул топиш мумкинлиги хакида бош котирса булади. Мисол учун ишсизлар сонини аниклаш учун ишлайдиганлар сонини аниклаш кифоя. Тадбиркорликни енгиллатиш эвазига маъмурий-буйрукбозлар аппаратини, айникса – бировнинг пулини хисоблашга иштиёкманд назорат-тафтиш, молия, газна, банк Армиясини кискартириш керак деб уйлайман. Хусусий Банкларга реал химоя калкони яратилиши хам ижобий узгаришларга олиб келиши мумкин.
Шундай булиши керакки, кичик бизнес билан шугулланиш реал фойда бераётганини одамлар хис килиши керак. Назорат-тафтишчилар эса ихтиёрий равишда бизнесга утиб кетишлари керак.
Акс холда, бунака катта нонхураклар Аппарати учун маблаг топишда тусма таваккал, турли-туман жойларда кимнинг хисобида маблаг булса уни тортиб олишга интилишга йул очилади. Бу Анархия-Бошбодоклик булиб, конунлар обруйини тушуради.  Бу яна МУШТРАга олиб келади. Юксакликка интилаётган арава оёгига каердадир таёк куйилишини хеч ким билолмайди. Зуравонлар – кахрамон, фидоийлар сифатида турга чикадилар. Кучлининг тарафини кур-курона химоя килиш Хакикат дегани эмас.
Шу ПРОГНОЗ сузининг узбекчаси хакида роса уйладим. Топдим шекилли - ТУСМОЛ.