Monism

Александр Ассельборн
There is one God in the Universe. But He is understood by different people different ways. These ways are begotten by different cultures and worldviews. God (or the divine Principle, or Energy of the world) has various names and images: Yahve, Brahma, Ahura Mazda, Zeus, Jesus, Allah, Tao, Dhamma… There always have been disagreements between people because of their religious beliefs. They were in the past, they exist even now. Sometimes these disagreements led to severe wars and murders. I suppose that a reason of these quarrels is ignorance, philosophical incompetency in understanding of the essence of being. I say again: God is single. Plurality of religions is an issue of influence by different cultures and traditions on human minds. If there is one God, let us not artificially create frontiers between us, let us not fight and kill our brothers. We are all celestial creations. Let us live in peace. Does not such the wonderful Universe and divine love call us to this?..

October, 2019

Монизм

Во Вселенной существует лишь один Бог. Но разными людьми Он понимается по-разному. Эти разные способы понимания происходят из разных культур и мировоззрений. Бог (или божественный Принцип, или мировая Энергия) имеет различные имена и образы: Яхве, Брама, Ахура Мазда, Зевс, Иисус, Аллах, Дао, Дхамма… Между людьми всегда существовали разногласия из-за их религиозных убеждений. Они были раньше, они есть и сейчас. Иногда эти разногласия приводили к жестоким войнам и убийствам. Я думаю, что причина этих ссор заключается в невежестве, в философской некомпетентности в понимании сущности бытия. Скажу еще раз: Бог один. Множество религий есть следствие влияния различных культур и традиций на умы людей. Если существует один Бог, давайте не будем искусственно создавать границы между нами, давайте не будем воевать и убивать своих братьев. Мы все являемся божественным творением. Давайте жить в мире. Не к этому ли призывает нас эта великолепная Вселенная и божественная любовь?..

Октябрь 2019

Image: https://dharma.wikia.org/wiki/Shiva.