Kyiv is my favorite city

На Ви
Дійові особи:
• Сергій – екскурсовод з іноземними туристами. Проводить екскурсію у Києві по Національному заповіднику «Софія Київська» англійською мовою.
• Група іноземних туристів
• Міська божевільна Маня – жінка середнього віку в подертій спідниці та колготках
• Поліцейський

 Дiя перша.

Київ, Софійська площа, територія Національного заповідника «Софія Київська». Після виснажливої полуденної спеки, сонце, нарешті, хилиться до обрію, починає вечоріти. Біля входу до Софійського собору стоїть група іноземних туристів, уважно слухаючих екскурсовода Сергія. Екскурсія проводиться англійською мовою.
Сергій – ми з вами знаходимось поруч із Софійським собором, який є частиною історико-архітектурного заповідника національного значення «Софія Київська», до складу якого входять ще Золоті ворота, Кирилівська, Андріївська церква (все це — Київ) та Судацька фортеця  - Крим (Наш!). Засновником собору літописні джерела визначають київського князя Ярослава Мудрого. Чи знає хтось, чим ще відомий Ярослав Мудрий?
Іноземні туристи – це був дуже мудрий князь.
Сергій – непогані знання..як на гостей столиці.
Іноземні туристи – (політкоректно) він був кульгавою людиною з обмеженими можливостями, тобто інвалід.
Сергій – супер! Це дійсно був мудрий інвалід, за часи правління якого, Київська Русь була великою і могутньою державою Європи. Він зміцнив християнство в Київській Русі, вважаю, що це була суто політична акція, бо така мудра людина насправді не могла вірити в Бога. Жодна розумна людина не вірить в Бога, все це опіум для народу! А ви як вважаєте?
Іноземні туристи - політкоректно з побоюванням знизують плечима - In God We Trust – офіційна думка США.
Сергій – Будь-яка розумна людина вірить в те, що спочатку було ніщо, і ніщо сталося ні з чим, а потім незрозуміло яким чином вибухнуло і без будь-якої причини створило все, далі все це все тим же, незрозуміло яким чином, перетворило себе зовсім без будь-якої причини в самопроїзводящієся частки, які, в підсумку, перетворилися в динозаврів. Абсолютна логіка!
Іноземні туристи – аплодують.
З боку пам’ятника Богдану Хмельницькому до групи туристів підходить міська божевільна Маня в подертій спідниці та колготках
Маня – захоплено дивлячись на Сергія - Ну розумний! Aж страшно!
Сергій - гордо піднявши голову – А то! Я просто розумний і тому розумію це! – побачивши, що жінка несповна розуму – відійдіть жіночко, не заважайте працювати, що ви тут взагалі робите?
Маня – мені порекомендував вас он той поліцейський. Дозвольте послухати вашу екскурсію. Коли я вас слухаю, мені теж все іншим здається…
До групи туристів і божевільної підходить поліцейський
Поліцейський – Маню, ходімо зі мною. Канхвету дам тобі я посмоктати. Канхвета очєнь класна, Тузік вкусний.
Поліцейський і Маня уходять. Екскурсія продовжується.

Дія друга.
Сонце скотилось на захід. Вечоріє. Екскурсія закінчується.
Сергій – бла-бла-бла…У 1950-ті роки — у соборі провели реставрацію, під час якої виявили та відкрили фрески 11 століття, відновили фрески 18 століття. 1990 — ансамбль Софійського монастиря занесено до Переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зараз це Національний заповідник «Софія Київська».
Іноземні туристи – із захопленням – вау, як цікаво! Чарівне місце! Дякуємо, пане екскурсовод, ви були неперевершені!
Сергій – Всім стоять! Ітоги падвєдьом, панове туристи. Зараз, за темою сьогоднішньої екскурсії ви всі маєте скласти мені іспит. Я перевірю, чи добре ви все запам’ятали! І поки не складете, ніхто звідси не піде. Чи я дарма вам тут три години розпинався розповідаючи національну українську історію! Маю пересвідчитися, що українська історія вірно трактується та не буде спаплюжена на радість москальським колонізаторам! А хто не складе іспит, буде усю ніч ісполняти національний гімн на бандурі та відмивати пам'ятник Богдану Хмельницькому від цвілі!
Іноземні туристи – перелякано, - Oh my God!
Сергій – Бога нет! Росії теж нет! Українці – не папуаси!
 На Софійській площі тихо грає музика, приємний голос співає  «Dolce Vita» (Океан Ельзи)