В пакете

Светлана Борщ
         Пакет – це річ, в яку можна заховати все, що завгодно. Не тільки продукти, чи посилку для пошти. Можна заховати ще власні почуття. І чим більш вони неприємні, тим у більшу кількість обгорток їх іноді запаковують.
         Обгортки можуть мати яскравий, чи кумедний вигляд. Щоб почуття не здавалися такими, якими є насправді. Бо показувати їх вже не надто пристойно у цивілізованому суспільстві. Але це вони – заздрість, ревність, намагання психологічно зруйнувати когось, щоб піднятися самому, або розважитися таким нелюдським способом. Досягнення цієї мети ніколи не буває достатнім. Особливо, якщо метою є зниження самоповаги інших і намагання досягнути їхньої керованості через цькування, яке заховане в багатошарову обгортку. І оформлене в пакет. Але це саме він – булінг, намагання хоч таким чином ущипнути, принизити, психологічно затоптати. Особливе бажання щодо тих, хто уявляється слабшим. І через особисту професію також. Таке уявлення буває оманливим. А ще такі речі слід припиняти відразу. Буває, що відразу не припинити не вдається, якщо не сподіваєшся саме такого від цієї людини. Бо хибно уявляєш його кращим, ніж він є насправді.
         Безкарність додає хамства. А ще приниження інших – це короткотривалий допінг, що вимагає постійної і більшої наступної порції. Таку дозу можна замінити на хорошого психолога, звісно, якщо є усвідомлення і бажання змінитися. Із психологом слід проговорити всі образи, в тому числі дитячі. Щоб не повертати їх людям, що не мають до попередніх жодного відношення. А ще, щоб розірвати майже безумовний зв'язок між нормальним ставленням і бажанням психологічно знищити людей із таким ставленням, яке нібито виказує слабкість.    
         Україна – не Росія, де пряме чи приховане цькування співрозмовника на телебаченні вважається майже узвичаєною нормою. Тут таке може тривати поки зберігається хороше відношення. А воно буде нетривалим і призведе до бажання уникати насправді токсичної людини.
         В пакеті можна заховати багато. Але не назавжди. І не все.

9.09.2019-11.09.2019.
Світлина із інтернету