Iмена петровських кораблiв

Николай Каланов
Каланов Н.А.
Першим російським бойовим кораблем прийнято вважати 22-гарматний трищогловий Галіот, побудований в 1669р. на Оці, в селі Дедіново і призначався для конвоювання купецьких судів їх країн Сходу по Каспійському морю і Волзі. Указ царя Олексія Михайловича був такий: «Кораблю, який у селі Дедінове зроблений … прозвання дати» Орлом «. Поставити на носі і кормі з орла, і на прапорах … нашивати орли ж». Так з’явилося перше корабельне ім’я у вітчизняному військово-морському флоті. Орел — геральдичний символ царської влади на Русі, зображувався на державному гербі, на перших морських прапорах, не випадково ім’я «Орел» довгий час зберігалася в російській та Радянському ВМФ.
 
Створення сильного регулярного флоту — виняткова заслуга Петра 1, без цього була б безглуздою боротьба за виходи до Азовського і Балтійського морів. Відомо, що Петру вдалося створити 147лінейних кораблів і фрегатів, безліч дрібних судів — такий підсумок 29-річної діяльності царя-реформатора. Документи свідчать, що він при давав велике значення найменувань кораблів і суден, розуміючи їх велику політичну важливість. Це відображення величі і могутності російської держави, сприяння підняттю міжнародного престижу, а також підтримка національного патріотизму і високого військового духу, збереження пам’яті про бойові перемоги армії і флоту. Петру Великому належить пріоритет у формуванні багатьох традицій у визначенні назв різних типів кораблів і судів, а ці традиції стали згодом фундаментом при виробленні систему найменувань (номінації) у вітчизняному флоті.
 
Необхідно підкреслити наступне: починаючи з петровських часів в Росії так повелося, що назви кораблів стверджував глава держави. Ще під час створення Азовської флотилії в царських наказах неодноразово вказувалося на це монопольне право; так, в указі за 1699г. говорилося: «… Наш Великий Государ сказав, щоб на кораблях гербів позаду, в яких місцях герби бувають, не … яким гербів на … кораблях бути указ надалі присланий буде …».
 
Споруда флотів «кумпанства», утвореними на кошти поміщиків, купецтва і духовенства почалася ще в 1696г. Кожне з цих співтовариств прагнуло внести свою лепту при найменуванні побудованих ними кораблів. В іменному списку судів і галер, які увійшли в перше велике з’єднання російського флоту — Азовську флотилію (1696-1702), на перший погляд важко знайти будь-яку систему. Різноманітність імен вражає, та все ж можна твердо сказати, що правило номінації існувало і в той час більша частина «азовських» назви була вибрана з метою висловити ідеї високого бойового духу моряків, силу і міць російського флоту. Слід зазначити, що корабельна «іменна» символіка відбивала світогляд людей тієї далекої епохи, їх суспільну свідомість; так, одну з «кумпанскіх» баркалон назвали «Слон» («Еліфант») — символ, що означає силу, міцність, надійність і міць; недарма цій назві відповідав такий девіз: «Злим — лих». Корабельне ім’я «Слон» стало одним з найбільш поширених у всіх іноземних флотах. Можна припустити також, що «кумпанствам» такою назвою відзначило заслуги «головного Адмиралтейц» Ф. М. Апраксіна, у фамільному гербі якого було зображення слона. А от у назві «Журавель Стерегуще» напевно гармонійно поєдналися алегорія і російський фольклор.
 
Символіко-алегорична номінація, розкриття символу через девізом було елементом, запозиченим із західноєвропейських країн. Особливу сило це правило набуло після повернення ПетраI з першого закордонного подорожі, під час якого він захопився емблемами, символами і алегоріями. Ось тільки деякі запозичені їм назви, розкриваються за допомогою відповідних девізів: «Бомба» — девіз «Горе тому, кому дістану», «Черепаха» — «Терпінням побачиш справі закінчення», «Сплячий лев» — «Серце його пильнує», «Шпага «-» Покажи мені суть лаврового вінця «,» Три чарки «-» Тримай у всіх справах міру «. Дуже часто девізи і назви писалися разом на кормових прикрасах, тому нерідко кораблі найменувалося девізами нарівні з назвами, наприклад, в наказі по Азовської флотилії від 26іюля 1700р. сказано, що «… треба морського каравану капітану Івану Бекману на три кораблі іменовані:» Смертю його зціляються «,» Фортеця «,» Двері відчинені «, за полсажені дров для варення смоли. Перший із зазначених у наказі кораблів» Скорпіон «, якому і належить цей девіз. Документи свідчать, що багато назв і девізи ПетрI і його помічники запозичили з популярних західноєвропейських гербовник і емблематичного збірок. Роль основного видання, безумовно, відіграла книга «Символи та емблемати», випущена в Амстердамі (1705) на спеціальне замовлення Петра; викладена на чотирьох мовах, у тому числі і російською, вона містила 840рісунков з девізами і короткими анотаціями, роз’яснювальними систему символіко-алегоричних елементів. З’являлися й жартівливі, пустотливі назви, немов сама російська завзятість вихлюпувалася на різьблені герби «периною тягота», » Заячий біг «,» Колір війни «,» Вітер «,» Безбоязнь «,» Страх «,» Терези «,» На столі три чарки «,» відчинені ворота «(останнє означало відкривається для Росії шлях у південні моря). Більшість запрошувалися з-за кордону кораблебудівників і офіцерів-моряків не знали російської мови, тому для більшого взаєморозуміння багато кораблів носили по два і більше назв, частіше за все російське і його переклад на голландську, англійську, німецьку, французьку мови, наприклад, «Баран» — » Трумель «,» Їжак «-» Ігель «,» Камінь «» Штейн «. Були суду з трьома — чотирма назвами:» З’єднання «» Унія «-» Ейніхкейт «,» Безбоязнь «-» Сундербан «-» Сондерфрест «-» Ондерфрест «, і навіть з шістьма:» Благе початок «-» Благословенне початок «-» Благе починання «-» Гут анфаген «-» Гут Бегін «-» Де Сегела Бегін «.
 
Таке різномовність, цілком законне, у дусі тих років, відображено багатьма офіційними документами. Можливо, в деяких випадках така многоіменні робилася і заохочувалася Петром спеціально, в рекламних цілях і для зміцнення авторитету молодого флоту. Не можна забувати і про тісний взаємозв’язок назв з декоративними назвами кораблів; відповідно до морської традицією (початок XVII ст.) Розкоші пишноти оздоблення надавалося важливого значення. Залежно від назви кораблів композиції кормових і носових прикрас несли певне смислове навантаження, а їх виразність як би одушевляв самі назви. Декор відбивав належність до російського флоту, підкреслював міць і багатство морської держави, тобто, за висловом ПетраI, повинен був мати вигляд, який «зело найпершим монархам личить». Назва побудованого в 1700году 58-гарматного корабля «Гото Предестинація» російською мовою означало «Боже сему є передбачення», але на кормі писалося по-голландськи, щоб сенс імені був більш зрозумілий європейським послам і фахівцям; таке звучне і багатообіцяюче воно мало глибоко символічне і політичне значення. Справа в тому, що з міркувань національного престижу споруда йшла без допомоги іноземних майстрів за кресленнями самого Петра; цей перший «государева» корабель такого рангу створювався виключно руками росіян.
 
Цар придумав і кормове прикраса, яка органічно поєднувалося з назвою — уклінна фігура апостола Петра, а за ним на тлі штильової моря виднілися суду, за безхмарного неба летів голуб, несучи в дзьобі миртових гілку. Алегоричний сенс композиції ясний: передбачення перетворення Росії під керуванням Петра у сильну морську державу і бажання якнайшвидшого мирного дозволу війни. Втім, деякі посли за своїм зрозуміли алегорію і перефразували ім’я так, — голландський аташе ван дер Гултс, який був присутній на спуску, вказав у донесенні про зростаючу мощі російського флоту і згадав про будівництво «дуже гарного корабля» — «Явище Петра». Для нього і Європи це дійсно було «явище» народження російського регулярного флоту. Цар любив «Гото Предестинація» і збирався разом з судами «Ластков», «Мункера» і «Лізет» показати її у закордонних портах, провівши загін з Чорного моря на Балтику, а проте турки відмовили у пропуску через свої протоки, і тоді Петро вигідно продав всі три судна. При будівництві великих кораблів правило «розшифровки» назв через композиції носових фігур і кормових прикрас стало обов’язковим. Креслення, малюнки, гравюри, моделі, декоративні оздоблення нерідко дають ключ до розуміння значення кожного назви. Слід виділити ряд назв, які ще юний цар давав первісткам різних класів кораблів. У 1694году він наказав послати з Архангельська до Голландії завантажені товарами два єдиних військових судна — «Святий Павло» (зберігач ключів від раю, в даному випадку малися на увазі ключі від моря) і «Святе пророцтво». Саме кораблям з такими «пророчими» назвами випала честь першими нести славу Росії по чужих морях. Найпершою і кращою з спущених в 1696г. на Воронезької верфі галер Петро дав назву «Прінціпіум», що в перекладі з латині означало «Початок», так зазначивши народження російського Галерного флоту; на цьому кораблі цар очолив «морський караван», який прямує на штурм «Азова», на ньому він склав » Указ по галер «, що став прообразом майбутнього першого» Морського статуту «. У 1702г. російські війська взяли штурмом фортецю Нотебург, що фактично означало наступне: після десятирічної боротьби Росія, нарешті, вийшла до Балтійського моря. Двоголовий орел, зображений на царському штандарті, тримав у дзьобах і пазурах карти вже належали Росії морів: Білого, Каспійського, Азовського, Балтійського. У 1703р. це подія була відзначена будівництвом перший фрегата Балтійського флоту 28-гарматного «Штандарту». Першим лінійним кораблем, побудованим на Санкт-Петербурзькому Адміралтействі, став спущений в 1712р. 54-гарматний корабель «Полтава», названий на згадку про перемогу в найбільшому сухопутному битві зі шведами. Закінчення виснажливої ;;Північної війни (1700-1721) відзначено в історії Росії появою на Балтиці нового 74-гарматного лінійного корабля «Ништадт», названого так на честь фінського міста, де був укладений мирний договір.
 
Пам’ятні історичні події Петро I зазначав іменами кораблів, примушуючи їх служити слави російського флоту, вихованню патріотизму.
 
Разом з тим, він міг дозволити собі придумати і такі «нестандартні» назви, як «Бір-Драгерс» («Півоносец»), «Вейн-Драгерс» («Віноносец»), «Гут-Драгерс» («Добрий вісник») , «Благодарованний тріумф», існували й назви і на іноземну манер — «Флігель-Фам» («Летюча слава»), «Ягд-Хунд» («Мисливський собака»), «Вінд-Хунд» («Хортиця»). Під час створення Балтійського флоту все більше з’являлися риси національних традицій, рідше зустрічалися емблематичного імена, на зміну яким приходили більш конкретні, що володіли певним духовним змістом. На початку XVIIIвека народилася традиція номінації, в якій зазначалося повернення Росії на береги Балтики, звільнення споконвічно російських земель, зведення міст; в 1703р. на Олонецкой верфі почали будуватися фрегати «Петербург», «Кроншлот», «Дерпт», «Нарва». Логічним продовженням цих назв можна вважати «Ригу», «Виборг», «Пернов», «Інгерманланд», «Москву», «Астрахань», «Дербент» — всі вони висловлювали любов росіян до Батьківщини, гордість за повернення своїх споконвічних територій. Ще більш широко використовувалися назви-топоніми при будівництві судів Каспійської флотилії в 1724г., Початок іншої традиції поклали перші традиції армії і флоту; пам’яттю про славних петровських баталіях стали кораблі «Азов», «Полтава» «Лісове», «Гангут».
 
ПетрI сам стверджував і придумував назву кораблям і судам, вибирав дні закладки та спуску на воду, що вже саме по собі не могло не позначитися на використанні корабельних імен в ідеологічній політиці; головна її мета полягала у підтримці панував тоді світогляду, пропаганді існував суспільно-політичного ладу. Тут тісно перепліталися дві тенденції — «хрещення» кораблів релігійними назвами і тими, які давалися на честь царюючих осіб. На цих іменах виховувалися вірнопіддані почуття народу, уявлення про непорушність монархії, божественне походження влади. Суду, названі на честь представників дому Романових, відрізнялися особливо багатим оздобленням — це «Принцеса Анна», «Принцеса Єлизавета», «Наталка» (на честь матері ПетраI), «Лізет» (на честь дочки ПетраI — Єлизавети), найбільший 100 — гарматний корабель носив ім’я «ПетрIіII».
 
Ідея культу царської родини і церкви сприяла формуванню традиції присвоєння кораблям назв на честь святих, дні вшанування яких збігалися з днем ;;народження або тезоіменитство членів царського дому, не забувалися урочистості з нагоди вступу на престол, повноліття августійших нащадків і, звичайно ж, на честь численних божественних покровителів держави, армії і флоту. Спеціально для таких випадків приурочувалися закладку або спуски кораблів на воду, ось лише деякі з них: «Свята Катерина», «Святий Андрій», «Свято Петро», «Святий Ілля». Коли в Архангельську завершилася споруда кораблів (1715), їм дали імена архангелів: «Гавриїл», «Рафаїл», «Селафаіл», «Варахаіл», «Архангел Михаїл», «Ягудііл».
 
До релігійних назв на честь святих ставилися перш за все ті, в дні яких відбувалися або ставали відомими будь-які визначні події; так, корабель «Ісаак-Вікторія» отримав назву на честь святого Ісаакія, коли прийшла звістка про перемогу російської ескадри над шведами в 1717р . Гангутская (1714) і Гренгамская (1720) перемоги сталися 27іюля, в день святого Пантелеймона, що дало привід спустити на воду рівно через рік корабель «Пантелеймон-Вікторія». Полтавська битва відбулося в день святого Самсона, тому він був зарахований до покровителів російського воїнства, в результаті на флоті з’явився фрегат «Самсон». У період царювання Петра Балтійська ескадра поповнювалася кораблями, купленими за кордоном: «Страфорт», «Оксфорд», «Лансдоу», «Рандольф», «Святий Яків», «Армонт», «Перл», «Леферм» та інші. Незважаючи на бойові заслуги деяких з них, ці імена надалі не передавалися іншим кораблям. Правда, є судно, яке залишило по собі пам’ять на карті Фінської затоки — на честь загиблого у негоду (1719) фрегата «Лондон» одна з Котлинського мілин називається Лондонської.
 
Інший шлях поповнення флоту — бойові трофеї: всього за роки Північної війни росіяни захопили близько 50разлічних кораблів і суден серед них «Вахмейстер», «Астрільд», «Елефант», «Гедан», «Есперанс» і т.д. Більшість з них увійшло до складу російського флоту без зміни назв, більше того, згодом деяким новим судам передавалися імена трофейних: «Замість взятого в 1719г. Фрегата» Вахмейстер «зробити знову фрегат тим же ім’ям в стільки ж гармат, у скільки той взятий фрегат був «- був такий указ Адміралтейства-колегії від 18августа 1728г. Традиції залишати трофейні кораблі під колишніми іменами протрималися у військовому флоті досить довго: досить згадати ті, які плавали і воювали під російським прапором «Діамант» (рік полону корабля — 1734-й), «Родос» (1770), «Принц Густав» ( 1786), «Венус» (1789), «Ретвізан» (1790), «Сивий-ель-Бахр» (1807), «Фалк» (1808), «Емгейтен» (1808) та інші.
 
Однією з головних традицій карониміка, закладеної Петром — спадкоємність корабельних назв, особливо тих з них, які заслужили це право в боях. На Балтиці повторювалися імена періоду Азовської флотилії — «Лізет», «Мункера», «Дегас», «Фалк», «Луске» («Рись»), «Фалк» («Сокіл»), «Еліфант» («Слон») , «Фрідемакер» («Миротворець»), там же до 1725г. двічі повторилися «Нарва», «Виборг», «Шліссельбург». У цій традиції проявилася чудова риса Петра Великого — думати про майбутнє Росії і флоту, про тих, хто успадкує славу кораблебудівників і моряків.
 
Час не щаділо і самі грізні багатогарматні дерев’яні кораблі — вони гнилі, руйнувалися, тому що кошти на ремонт не виділялися. Але імена не забувалися, продовжували жити в нових творах майстрових. Після смерті царя-тесляра ще сильні були закладені ним традиції та й дані їм вказівки виконувалися справно; так, в кінці 1729г. Адміралтейства-колегія писала: «Корабель» Штандарт «хоча оний ім’ям … імператорської величності указом для пам’яті велено було зберігати, але за гнилість ніяк у схов містити його не можна, … замість нього» Штандарту «для пам’яті того імені, такий … зробити новий «. Передаючись від одного покоління кораблів до іншого, назви утворювали цілі династії «одноіменцев». За весь час існування російського флоту більше інших повторювалися такі назви: «Штандарт» і «Гангут» по п’ять разів, «Інгерманланд» — шість, «Не чіпай мене» і «Азов» — сім, «Полтава» і «Самсон» — вісім , «Виборг» — десять, «Меркурій» — 11, «Нарва» — 14, «Москва» — 18, «Надія» 22. Багато з цих назв живі й понині, їх з гордістю носять кораблі Радянського ВМФ, що як не можна краще сприяє утвердженню та передачі нащадкам кращих флотських традицій.
 
Проаналізувавши петровські нововведення по частині найменування кораблів та суден різного рангу, можна прийти до такого висновку: з початку XVIIIвека в російській флоті стала формуватися певна система карониміка, причому ПетрI в більшості випадків прагнув знайти гармонію імен, кожне з яких мало відповідати призначенням, розмірами, бойовим і морехідним якостям корабля, мати певний ідеологічний зміст. Так, найбільш великим кораблям і фрегата, давалися назви на честь місць, де російські війська і флот здобували найзначніші перемоги, міст і земель, а також святих, кораблі середнього класу хрестилися іменами святих або будь-якими сімволікоаллегоріческімі, скампавеі, галери, прами і інші малі судна носили назви птахів, риб, звірів, а також річок. Збільшувався флот і з’являлися суду різних призначень, і карониміка набувала нове конкретний зміст.
 
Заслуга ПетраI полягала в тому, що він поклав початок вітчизняним традиціям карониміка, кращі з яких знайшли відображення на сторінках військово-морської історії, живуть, зберігаються й донині. Корабельні назви стали символами бойової честі і слави, вони виховують нові покоління в дусі патріотизму, відданості військовому обов’язку.