Bayrak

Гаджаев Альберт
Karacay bayragi Karacay-Balkar Turklerinin ortak simgesidir.

Karacay bayraginin olusumunda Karacay ve Balkar Turklerinin yasadiklari cografyasi ve Kuran-Kerim'in ayetleri temel olarak ele alinmistir.

Tanimlama

Bayragin ortasinda Kafkasya ve Avrupa'nin en yuksek dagi Elbrus bulunmaktadir. Cok eski zamanlardan beri Elbrus dagi Karacay ve Balkarlarin yasadiklari topraklarin icinde bulundugu icin bir kutsal ve dogal simgesi olmustur. Elbrus daginin adi Karacay-Balkar dilinde Mingi-Tav, yani Bengu-Dag anlaminda. Fakat Karacay ve Balkarlarin halk efsanelerinde Elbrus dagin onlarca isimleri bulunmaktadir. Bu isimlerden bir tanesi Tuye-Tav, yani Deve-Dagi[1]. Elbrusun iki zirvesi devenin kamburlarina benzedigi icin oyle isim verilmistir.
Kurani-Kerimin 88-ci Gasiye suresinin 17-22 ayetlerinde soyle deniliyor:

Deveye bakmiyorlar mi, nasil yaratilmistir! (88:17),
Goge bakmiyorlar mi, nasil yukseltilmistir! (88:18),
Daglara bakmiyorlar mi, nasil dikilmislerdir! (88:19),
Yeryuzune bakmiyorlar mi, nasil yayilmistir! (88:20)?[2]

Kurani Kerimin bu ayetleri Cenabi Hakkin yarattigi seyler hakkinda insanlari daha cok dusunmeye sevk ediyor.

Simgelerin gerekceleri

Karacay Bayragindaki renklerin anlamlari:

Acik mavi renk — gokyuzunun yaratilisini, baris, iyilik ve refahi gosterir;
Yesil renk — yerуuzunun yaratilisini, doga yesilligni, bereketi, zenginligi, olgunlugu, ayni zamanda gencligi ve musluman dinine mensup olmasini gosteriyor;

Mavi ve Yesil renklerin arasinda ki beyaz renk - daglarin simgesidir, ozellikle kis ve yaz beyaz zirveli Kafkas daglarin ve o daglarin eteklerinde yasayan halklarla yakinligin da bir gostergesi, temizligi, gucu ve sagligi da gosterir.

Acik mavi rengi ve uzerindeki Ay-Yildiz Karacay ve Balkarlarin bir Turk boyu oldugunu gosterir.

Dagin kenarlarindaki dikey beyaz seritler Elbrus'un iki tarafinda yasayan Karacay ve Balkarlarin ayni kokenli ikiye ayirilis tek halk olduklarinin bir gostergesidir.

Beyaz seritler ayni zamanda karli daglardan akan dag nehirlerini, halkin derin bilgeligini, yuksek ahlakini ve inancinin butunlugunu de gosterir.

Linkler:

1. М. Kudaev. Avc;n;n dili. www.elbrusoid.org. 'Mingi-Tav' dergisi», №7 (Nal;ik, 2010). www.elbrusoid.org/upload/iblock/8be/ohota.pdf

2.