Чеський президент радить Украiнi визнати втрату Кр

Игвас Савельев
«Змиріться з втратою Криму»: президент Чехії дав пораду Києву
Чеський президент радить Україні визнати втрату Криму

Роман Горяев21.06.2019, 10:44

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що Україна і світовій спільноті слід змиритися з поверненням Криму до складу Росії як з доконаним фактом. За його словами, санкції, введені Євросоюзом, не сприяють зміні політики Москви, а, значить, вони неефективні. Він підкреслив, що такої ж думки, незважаючи на риторику, дотримуються і Ангела Меркель, і Еммануель Макрон.

краина і світова спільнота повинна змиритися з переходом Криму і Севастополя під юрисдикцію Росії, заявив президент Чехії Мілош Земан в інтерв'ю телеканалу Barrandov.

"Це факт. Україна і частини міжнародного співтовариства, яка не згодна з цим, слід змиритися »,

- цитує РІА «Новости» слова чеського лідера.

Крім того, він акцентував увагу на тому, що санкції, введені проти Росії після референдуму в Криму і розвитку громадянського конфлікту на сході України, не зробили впливу на економіку і політику Росії. Крім того, позиції керівників провідних європейських держав Європи - Німеччини і Франції - щодо обмежень проти Москви помінялися.

«Вони [Ангела Меркель і Еммануель Макрон], судячи з усього, зрозуміли, що санкції не подіяли на російську економіку і політику так, щоб вони зазнали серйозних змін. Якщо ці санкції не працюють, тоді, напевно, їх необхідно скасувати », - заявив Земан.

20 червня так званий «кримський» пакет санкцій з боку Євросоюзу був продовжений ще на рік. Вперше обмеження, пов'язані саме з організацією і проведенням референдуму в Криму були прийняті в 2014 році. Зокрема, серед інших заходів значаться заборони на «імпорт продукції, яка походить з Криму або Севастополя в Європейський союз», «інвестиції в Крим або Севастополь».

У той же час Росія неодноразово підкреслювала, що негативні економічні наслідки носять обопільний характер, але якщо Росія за час існування санкцій втратила $ 50 млрд, то втрати Євросоюзу в ході «прямої лінії» 20 червня 2019 року президент Росії Володимир Путін оцінив в $ 240 млрд.

Крим і Севастополь увійшли до складу Росії на правах суб'єктів федерації в березні 2014 по підсумками референдуму, організованого місцевою владою. Причиною тому стали події в Києві, коли в результаті державного перевороту з країни втік президент України Віктор Янукович, а до влади прийшли сили так званого «євромайдан».
Київ, ЄС і США не визнали підсумків плебісциту, а Україна продовжує вважати Крим своєю, але «тимчасово окупованою територією». Москва неодноразово підкреслювала, що питання про територіальну приналежність Криму в порядку денному для РФ не варто, а сама ця тема «історично закрита».

Мілош Земан відомий як один з головних адвокатів Москви на Заході. Він відкрито заявляє про свої симпатії на адресу президента РФ Володимира Путіна. Причому він не вперше говорить про повернення Криму до складу Росії як про доконаний факт.

У минулому році його подібні заяви навіть викликали невеликий скандал. Правда, приносити вибачення Києву за висловлену позицію він відмовився.

За його словами, Україна могла б вимагати вибачень, якби він транслював офіційну позицію Праги, проте ці заяви, за його ж твердженням, - це особиста думка Земана, за яке він ні перед ким вибачатися не зобов'язаний.

Президент Чехії вільно володіє російською та англійською мовами, раніше виступав за скасування в'їзних віз для громадян Росії, а також заявляв про те, що він проти вступу України в НАТО.

Позиція чеського президента часто викликає роздратування з боку Києва, сам же Земан періодично виступає з пропозиціями до України щодо її дій на міжнародній і внутрішньополітичній арені. Зокрема, в березні він заявляв про необхідність проведення децентралізації влади на Україні.

«Необхідно змінити конституцію. Конкретно - в [частини] децентралізації України, щоб все її регіони отримали більше самостійності », - заявив він, додавши, що це« розумне рішення »ситуації в цій країні, закладене в мінських угодах.

Однак Київ відмовляється виконувати політичну частину угод навіть в тому розділі, який передбачає механізми врегулювання війни в Донбасі. Зокрема, новий український президент Володимир Зеленський - так само, як і екс-лідер Петро Порошенко - відмовляється вести прямі переговори з представниками самопроголошених ДНР і ЛНР, а також не погоджується розглядати питання про надання особливого статусу даними регіонах.

ЗАЯВЛЕНИЕ ПРЕЗИДЕНТА ЗЕМАНА ПО КРЫМУ
На русском:
http://newsland.com/user/4294984225/content/6787255
http://maxpark.com/user/4294984225/content/6787255

На чешском:
http://newsland.com/user/4294984225/content/6787607
http://maxpark.com/user/4294984225/content/6787607

На украинском:
http://newsland.com/user/4294984225/content/6787632
http://maxpark.com/user/4294984225/content/6787632
http://www.proza.ru/2019/06/21/1367

На английском:
http://newsland.com/user/4294984225/content/6787635
http://maxpark.com/user/4294984225/content/6787635
http://www.proza.ru/2019/06/21/1369