III. Холис хукукий тахлил

Анвар Шукуров
                Нажот - пешкадамликда

Миллат вакилларининг четда шу даражада тубанликка тушиб кетишига сабаб нима? Чет мамлакатлар, жумладан Россияда узбек деса – ховли тозаловчи, хожатхона тозаловчи, куча супурувчи, хаммол тушунила бошланганлигига узбек зиёлилари хакли равишда эътирозига сабаб буляпти.
Давлат ва жамият тараккиётининг жарга кулашдан олдинги биринчи, инсонийлик, сиёсат, ижтимоиёт конунларининг охирги чегарасига келдик.
Миллийлик, миллий кадриятларни тиклаш оркали давлат ва жамият тараккиёти истикболига чикиш мумкин.
Бир вактлар миллатни танитиш жанг майдонларидаги кахрамонликлари туфайли булган. Хозир эса бу вазифани бошка тинч йуллар бажаряпти.
Шулардан бири спорт.
Спортнинг энг оммавий тури футбол. Бу сохадаги намуна килиб курсатиладиган давлат Хорватияни олайлик. Бизнинг бир вилоятимизга тенг келадиган бу мамлакат вакиллари футбол буйича Жахон чемпионатида фахрли иккинчи уринни олдилар. Терма жамоанинг капитани Лука Модричга турнирнинг энг яъши уйинчиси сифатида Олтин туп беришди.
Миллий фахр ва ифтихор билан туйинган бу йигит мукофотни олиш пайтида ФИФА минбарида туриб хорват тилида гапирди. Бутун дунё хорват тили канака жаранглашини ана шунда билди.
Биздаям бир марта ФИФА минбаридан гапириш имконияти булганди. Энг имтизомли команда соврини эди адашмасам. Мукофотни олаётган узбек ушанда «СПАСИБО» деб биз мухлисларнинг энсамизни котирувди.
  Бундан бир неча йил олдин ёшларимиз жахон чемпионатида биз учун ахамиятсиз, аммо, Россия ёшлари учун ута мухим булган Узбекистон – Хорватия уйинида галаба килмовдими? Терма жамоамиз руслар манфаати учун уйнаганлиги хакида анча гап сузлар булувдиям.
Демокчиманки, бизнинг жисмоний, аклий тайёргарлигимиз Хорватияникидан кам эмас. Аммо, жуда сирли тарзда Эроннинг Жахон чемпионати йулланмасини кулга киритишига ёрдам берворганимиз хам жуда шубхали чикканди. Ушанда термамизнинг бир уйинчиси «биз жахон чемпионатига боришга тайёр эмасмиз» деган гапидан куп маънони укиш мумкин эди.
Миллат номи тубанликка тушиб турган бир пайтда озарбойжонлик кардошимиз «Узбек келаётир тарих каъридан» деган шеър битди. Яна бир биродаримиз Абдурахмон Мешаян хам миллатни рухлантирувчи шеър ёзди. Жанубий Туркистонлик шоир узбек тили хакида жанговар шеър битди, бир синглимиз уни маромига етказиб укиб интернет оркали узбек зиёлилари калбига фахр ва ифтихор туйгуларини солди.
Эл, юрт, миллатнинг эртанги кунига ишонч берадиган спортнинг яна бир оммавий тури шахмат. Якинда бутун дунёнинг масхарабозлари томонидан масхаралаётган узбекнинг болалари барчани хайратда колдириб усмирлар уртасидаги жахон олимпиадасида биринчи уринни олиб КУЙДИ!!!
Кани бунга эътибор???
Футбол ва шахмат бутун дунёдаги спортнинг энг оммавий тури хисобланишига сабаб нима? Сабаб шуки, бу иккала спорт турини хамма уз уйида уйнаши мумкин!!! Хатто ногиронлар хам! Футбол буйича ногиронлар терма жамоамиз Жахонда тенгсиз эканликларини бир неча марта койил килдилар. Уларнинг кимлигини биламизми?
Уларнинг муваффакиятларини куз-куз килиш, оммалаштириш, жисмонан камчилиги йук спортчиларимиз онгига сингдиришга ким тускинлик киляпти? Бу локайдлик эмас, бу зиёлиларимизнинг КУРКОКлиги!!!
Миллатни дунёга танитадиган яна бир жабха АДАБИЁТ. Узбек ёзувчиси Эврил Туронни, шоирамиз Гулчехра Нуруллаевга Халкаро Нобель мукофоти олиб беришга ким тускинлик киляпти! Уларнинг хаёт йули, ижоди оркали таратаётган нури бунга муносиб-ку!
Миллатнинг узига ишончини оширадиган яна бир омил кино саноати.
Зулмга тик бокиб, нутк ирод этган  узбекнинг афсонавий кахрамони, ёзувчи Жахонгир Мухаммаднинг киносценарийси асосида 27 йиллик депсиниш тарихи хакида фильм яратишга, уни бутун дунё буйлаб намойиш этишга ким тускинлик киляпти? Уша 27 йиллик депсиниш Кахрамонининг жуда бахсталаб хаёт йулига багишланган фильм дунё хамжамиятини кизиктирмайди деб уйлайсизми?
Голливуд жойлашган Лос Анжелес штатининг бюджети Россия давлат бюджетидан куплигини биласизми?
Бир вактлар Америкалик киносаноатчилар Сталиннинг кизини олиб кетишиб том-том асарлар, хужжатли, бадиий фильмлар яратганди. Шу туфайли жарак-жарак доллар хам ишлаб олишди. Депсинишимиз сабабчисининг кизи туткунликдан озод килинса, униям АКШ олиб кетиб кино ва романлар битишига шубха килмайман.
Бизнинг бу касалликларимиз илдизи сталинизмда ётибди.
Модомики касалликларимиз асл сабабини кидириб, тугри ташхис куйиб уни даволаш йулига утмас эканмиз, дунёдаги тарихий мавкеимизни кайтариб ололмаймиз!
Бизнинг тарихимиз шонли булгани учун бизга ПЕШКАДАМЛИКдан бошкаси буюрилмаган. Бунинг учун эса энг макбул ва тугри йули бор!!!

   
Давоми бор.