Somerset Maugham Selected stories English

Êàìðàí Íàçèðëè
Uilyam Somerset Moyem
(;ngilis yaz;;;s;)

 D;nya ;d;biyyat;n;n klassikl;rind;n biri, ingilisl;rin bu g;n d; ;n ;ox m;raci;t etdiyi Uilyam Somerset Moyem uzun;m;rl; h;yat; v; yarad;c;l;;; boyu  yaz;;;l;q m;d;niyy;tin; sadiqlik n;mayi; etdirmi;dir. O, dem;k olar ki, b;t;n ;s;rl;rind; - hekay;, roman, pyes, esse, m;qal; v; m;ktublar;nda bunun sirrini ;z;n;m;xsus ;;kild; anlada bilmi;dir. B;s bu sirr n;d;n ibar;tdir?  Onun h;r hans; bir haz;r t;rifi, yaxud elmi-n;z;ri sistemi varm;? Moyemin q;na;ti bel;dir: haz;r resept yoxdur!Moyem; g;r;, yaz;;;n;n m;d;niyy;ti onun sad; v; anla;;ql; dild;  v; yaln;z oxucu ;;;n yazmas;ndad;r.
Uilyam Somerset Moyem 1874-c; il yanvar;n 25-d; Parisd; anadan olub. Bu zaman onun atas; Fransada B;y;k Britaniya s;firliyind; h;quq;;nas i;l;yirid. Buna g;r; d; valideynl;ri Uilyam;n do;u; m;rasimini s;firliyin ;razisind; h;yata ke;irirl;r. M;hz buna g;r; d; yaz;;;n;n B;y;k Britaniya ;razisind; anadan oldu;u iddia edilir.
Moyem u;aql;qda frans;zca dan;;;b, ingilis dilini yaln;z 11 ya;;ndan sonra ;yr;nib. 1882-ci ilin fevral;nda anas; d;nyas;n; d;yi;ir, 1884-c; ild; is; atas; x;r;;ng x;st;liyind;n ;l;r. Bel;likl;, Moyem h;l; erk;n ya;lar;ndan yetim qal;r v; Kent qrafl;;;nda ya;ayan qohumlar;n;n yan;na g;nd;rilir. ;ngilt;r;y; g;l;n Uilyam;n dili topuq vurma;a ba;lay;r v; bu ;ik;stlik ;mr;n;n sonuna kimi onu m;;aiy;t edir.
Bel;likl;, Moyem ;misi Henri Moyemin evind; t;rbiy; al;r, Kanterberid;ki Krali;a m;kt;bin; gedir. Sonra Heydelberq Universitetind; ;d;biyyat v; f;ls;f;ni ;yr;nir. Daha sonra is; London Tibb M;kt;bin; daxil olur,bilik v; h;yat t;cr;b;si qazan;r.
O, 1897-ci ild; ilk roman;n; yaz;r (“Lambetli Liza” - Liza of Lambeth,), daha sonra yazd;;; “Ledi Frederik” roman; ona ;;hr;t g;tirir.
Moyem Birinci D;nya m;harib;si zaman; Britaniya k;;fiyyat idar;si il; ;m;kda;l;q edir v; k;;fiyyat;; kimi Rusiyaya g;nd;rilir. Sonralar Moyem bu bar;d; bir kitab da yaz;r.(“E;enden, yaxud Britaniya agenti”, Ashenden, or the British Agent, 1928).
M;harib;d;n sonra Moyem dramaturq kimi tan;n;r, onun bir ne;; pyesi tama;aya qoyulur.
1919-cu ild; Moyemi ;in; g;nd;rirl;r, daha sonra is; Malayziyada h;rbi atta;e kimi i;l;yir, roman v; hekay;l;ri ;;;n ;oxlu material v; fakt toplay;r.
Moyemin  “D;vr;” (The Circle, 1921), “S;daq;tli arvad” (The Constant Wife, 1927), “Teatr” (The Theater), “;eppi”(Sheppi), “;ti ;lg;cl;r” (The Razor's Edge), “Ay v; Q;pik” (The Moon and Sixpence) v; s. ;s;rl;ri bir ;ox dill;r; t;rc;m; olunmu;dur.
Yaz;;; 1965-ci il dekabr;n 15-d; Fransan;n Nitse ;;h;rind;ki x;st;xanada s;t;lc;md;n v;fat edir;lakin frans;z qanunlar;na g;r; meyit yar;lmal; idi v; buna g;r; d; onun c;s;dini bir g;n sonra evin;, Frans;z ;;h;ri olan Sen Jan Kap Ferradak; villas;na apar;rlar. Ert;si g;n, ay;n 16-da is; ;l;m x;b;rini yay;rlar. Dekabr;n 22-d; Moyemin n;;i ;ngilt;r;d;ki Kanterberiy; g;tirilir v; burada Krali;a m;kt;bi n;zdind;ki Kitabxana divar;na h;r;l;r.
A;a;;da Kamran N;zirlinin ingilisc;d;n etdiyi t;rc;m;sind; yaz;;;n;n “Luiza” hekay;sini t;qdim edirik.
Luiza
Luizan;n m;niml; g;r;;m;y; n;y; g;r; can atmas;n; he; vaxt ba;a d;;m;rd;m. O, m;ni sevmirdi; arxamca dan;;anda is; ;n n;zak;tli tonda pis s;zl;r deyirdi. Luiza s;rt s;zl;ri d; birba;a, lakin h;dd;n art;q m;layim ;;kild; ifad; edirdi. Luizan;n ikiba;l; s;zl;ri, k;ks ;t;rm;si ;ld;r;c;yd;; amma onun g;z;l ;ll;rinin y;ng;l h;r;k;tl;ri tikanl; nitqind;n daha ;lvan idi. Bu qad;n ;n z;h;rli komplimentl;r ustas;yd;.
Biz biri-birimizi d;z iyirmi be; il idi ki, yax;ndan tany;rd;q; amma m;n he; vaxt inanm;rd;m ki, k;hn; tan;;l;q onun ;;;n n;s; ;h;miyy;tli bir ;ey olsun. Luiza m;ni kobud, s;rt, ab;rs;z v; ;d;bsiz hesab edirdi. M;n qar;;;q suallar i;ind; itib-batm;;d;m: ax; n; ;;;n o, m;nd;n ;l ;;kmir? ;ox q;rib;ydi: Luiza m;ni rahat buraxm;r, el; hey s;h;r yem;yin;, nahara d;v;t edirdi.
Luiza ;;nb; v; bazar g;nl;ri m;ni ;;h;r ;traf;ndak; ba;;na bir-iki d;f; nahara d;v;t etdi. N;hay;t, ba;a d;;d;m ki,  bu, n; m;s;l;dir; Luizaya ;zab ver;n ;;bh; vard;; o, m;nim ona inanmad;;;m; bilirdi, el; buna g;r; d; m;ni sevmirdi; bununla bel;, m;niml; t;masdan qa;m;rd;, ;;nki m;n yegan; adam idim ki, onu ciddi q;bul edirdim, bu da onu q;z;bl;ndirirdi.
Luiza daim narahat idi; ;al;;;rd; ki, m;n ona t;slim olum, s;hvl;rimi boynuma al;m. G;r;n;r, Luiza dumanl; da olsa, hiss etmi;di ki, m;n onun i; ;z;n; tan;ma;a ba;lam;;am. O da d;rid;n-qab;qdan ;;x;rd; ki, m;ni ;z h;qiq;tin; inand;rs;n, lakin m;n inad;mdan ;l ;;kmirdim; amma Luizan;n xalis yalan;; olmas;na sona q;d;r ;min deyildim. Ola bilsin ki, o, ;z;n; ba;qalar;na nisb;t;n daha az aldad;rd;; b;lk; d; q;lbind; adamlara g;l;rd;. ;g;r bel;ydis;, onda d;;;n;rd;m ki, bizim h;r ikimiz f;r;ldaq;;y;q, bizi biri-birimiz; ba;layan ;mumi bir sirr var, onu da he; kim bilmir v; a;l;na bel; g;tirmir.
M;n Luizan; ;r; getm;mi;d;n qabaq tan;y;rd;m. Luiza ;;limsiz, ar;q bir q;z idi; onun q;mli, iri g;zl;ri vard;. Valideynl;ri onu ;ox sevirdi; hans;sa x;st;likd;n sonra, dey;s;n yoluxucu idi, onun ;r;yind; probleml;r yarand; v; el; buna g;r; d; ata-anas; q;z;n ;st;nd; ;sm;y; ba;lad;, ona x;susi diqq;t g;st;rdi.
Tom Meytl;nd Luizaya evl;nm;yi t;klif ed;nd; valideynl;ri d;h;;t; g;ldi; ax; q;zlar; ail; h;yat;n;n a;;rl;qlar; ;;;n h;l; ;ox z;rif idi, buna tab g;tir; bilm;zdi. Luizan;n ata-anas; g;cl; dolan;rd;, ya;amaq onlar ;;;n ;;tin idi, Tom Meytl;nd is; varl; adam;yd;. Tom and i;di ki, Luiza ;;;n h;r ;ey etm;y; haz;rd;r, t;ki ona ;r; g;lsin. N;hay;t, Luizan;n valideynl;ri Tomun q;z; yax;; himay; ed;c;yi v;din; inand;lar. Tom Meytl;nd boy-buxunlu, sa;lam b;d;nli, q;;;ng bir o;lan idi; o, h;m d; g;z;l idman;;yd;. Tom onu can; q;d;r ist;yirdi; o, ba;a d;;;rd; ki, Luizan;n x;st; ;r;yi var v; q;z bu ;r;kl; ;ox ya;aya bilm;z. Bununla bel;, Tom n; q;d;r ;mr; qal;bsa, bu m;dd;t ;rzind; Luizan; xo;b;xt etm;yi q;rara ald;. Tom sevimli idman;ndan ;l ;;kdi; ona g;r; yox ki, Luiza bunu ondan t;l;b edirdi (Luiza onun u;urlar;na sevinirdi). ;ox q;rib; t;sad;f idi: Tom idmana, tutaq ki, qolf oynama;a, yaxud ova getm;y; haz;rla;anda, bir d; g;r;rd;n ki, Luizan;n ;r;yi getdi; o, bay;l;rd;.
Lakin h;r hans; bir m;s;l;yl; ba;l; onlar;n s;zl;ri ;;p g;l;nd; Luiza d;rhal g;z;;t; gedirdi; bu qad;n yer ;z;nd; ya;ayan b;t;n qad;nlardan b;lk; d; ;n ;z;yolas; idi; lakin Luizan;n ;r;yi  s;z;n; baxm;rd;. Qad;n b;z;n bir h;ft; ;arpay;da, yor;an-d;;;kd; qal;rd;. Bel; vaxtlarda quzu kimi m;layim olurdu, ;ikay;t-filan el;mirdi. ;lb;tt;, Tom onun ist;kl;rinin ;leyhin; gets;ydi, bu, q;ddarl;q olard;. Tom arvad;n;n yor;an-d;;;y; d;;d;y;n; g;nahkar oldu;unu boynuna al;r, uzun m;dd;t Luizaya inand;rma;a ;al;;;rd; ki, o, s;hv edib. Qad;n yaln;z uzun ;;k-;evird;n sonra n;hay;t raz;la;;rd; ki, ;z bildiyi kimi h;r;k;t etsin. Bir d;f; Luiza Tomla g;zm;y; ;;xanda bizd;n he; s;kkiz mil aralanmam;;d; ki, m;n Toma dedim ki, Luiza ilk bax;;dan z;if olsa da, s;nd;n daha g;cl;d;r. Tom ba;;n; bulad; v; az qala u;undu. Dedi:
- Yox, yox, n; dan;;;rsan? Sa;laml;;; yax;; deyil. Ona d;nyan;n ;n yax;; h;kiml;ri bax;b; h;kiml;r deyir ki, Luizan;n h;yat; t;kd;n as;l;d;r. Sad;c; onun qeyri-adi irad;si var, v;ssalam.
Tom m;nim Luiza bar;d; dedikl;rimi ona ;atd;randa ;zabke; qad;n bel; dedi:
- G;n; sabah m;n; g;z d;y;c;k,  baxars;z, m;n ;l;m;n bir add;ml;;;nda olaca;am...
M;n is; etiraz etdim:
- Lakin m;n; el; g;lir ki, sizin kifay;t q;d;r g;c;n;z var; ist;k d; olsayd;... pis olmazd;....
M;n ;oxdan m;;ahid; etmi;dim ki, ;;n m;clisd;, arzu olunan tay-tu;lar aras;nda bu qad;n h;tta b;t;n gec;ni yorulmadan r;qs oynaya bilir; ;g;r burada ona s;rf etm;y;n dar;xd;r;c; bir ;ey, yaxud kims; olsa, Tom m;tl;q onu ev; apar;r.
Dey;s;n m;nim cavab;m onun xo;una g;lm;mi;di, Luiza m;n; n;zak;tl; g;l;ms;dis; d;, onun iri, mavi g;zl;rind; ciddilik vard;. N;hay;t, Luiza dedi:
- Siz, d;z;, g;zl;yirdiniz ki, m;n y;x;l;b ;l;c;y;m v; siz d; bax;b h;zz alacaqs;n;z...
Luiza ;rind;n ;ox ya;ad;. Onlar yaxtada d;niz s;yah;tin; ;;xm;;d;lar; Luiza donmamaq ;;;n yun ;ala b;r;nm;;d;. Tom is; m;hk;m soyuqlad; v; ;ld;. Tomdan Luizaya yax;; miras v; bir  q;z ;vlad; qald;. Luiza ;midsiz idi v; onun bel; bir z;rb;y; d;zm;si d; t;;cc;bl;yd;. Dostlar; Tomun ard;nca onun da o d;nyaya ged;c;yini g;zl;yirdi. Ham; Luizan;n q;z;na ac;y;rd;; yaz;q q;zc;;az t;nha qala bil;rdi. Buna g;r; d; dostlar Luizaya diqq;ti ikiqat art;rd;lar; ;lini a;dan qaraya vurma;a qoymurdular. Luizan;n qay;;s;z v; rahat olmas; ;;;n ;ll;rind;n g;l;ni edirdil;r. Ba;qa c;r nec; ola bil;rdi?! Ax; Luiza ;;;n h;r hans; bir yorucu, yaxud maraqs;z bir ;ey ba; vers;ydi, d;rhal ;r;yini tutur, bay;l;rd;. Bel; vaxtlarda o, ;l;m;n bir add;ml;;;nda olurdu. Luiza deyirdi ki, onun qay;;s;n; ;;k; bil;n adam;n sad;c; olmamas; onu m;hv ed; bil;r, b;s o, sevimli Ayrisini bu z;if b;d;ni il; nec; b;y;d;c;k?! H;rd;n, dostlar; deyirdi ki, yenid;n ;r; getsin. O is; ah-vay edir, cavab verirdi ki, bu x;st; ;r;kl; ;r; getm;k olar? ;lb;tt;, sevimli Tomu da bu i;i b;y;n;rdi,  y;qin ki, Ayris ;;;n d; yax;; olard;. Eh, ax; kim bu b;db;xt ;lill; ail; qurar, onunla g;n ke;irm;k ist;y;r, h;?
Q;rib; d; olsa, bel; bir missiyan; ;z ;z;rin; g;t;rm;k ist;y;n “ov;ular” kifay;t q;d;r tap;ld;; Tomun ;l;m;nd;n bir il ke;mi; Luiza Corc Hobhaus adl; bir n;f;r; ;r; getdi. Corc q;;;ng, ;midverici cavan bir o;lan idi; kas;b deyildi. O da Luizan;n qullu;unda durmaqdan, bu ;;limsiz varl;;a qay;; g;st;rm;kd;n ;sir-yesir olur, bunu ;z;n; ;;r;f hesab edirdi. Luiza is; ona deyirdi:
- Dar;x;b-el;m;, m;nim ;mr;m; onsuz da az qal;b...
Corc ;;hr;tp;r;st adam idi; h;rb;iydi, ehtiyata burax;lm;;d;. Luizan;n sa;laml;;; t;l;b edirdi ki, o, q;;; Monte Karloda ke;irsin, yay; is; Dovillada. Corc ;z karyeras;ndan d;rhal ;l ;;km;k ist;m;di, Luiza is; bu bar;d; ;vv;lc; he; e;itm;k bel; ist;mirdi; n;hay;t, Luiza h;mi;; oldu;u kimi g;z;;t; getdi. Bel;likl;, Corc ;z;n; b;t;nl;kl; ona h;sr etdi ki,  he; olmasa arvad; qalan q;sa ;mr;n; m;mk;n q;d;r xo;b;xt ya;as;n. Luiza is; deyirdi:
- ;ndi art;q ;mr;m; lap az qal;b. M;n ;al;;;ram ki, s;n; y;k olmay;m.
X;st; ;r;yin; baxmayaraq, n;vb;ti iki-;; ild; Luiza dem;k olar ki, g;z;l qiyaf;d; b;t;n gec; m;clisl;rind;, ziyaf;tl;rd; kart oynay;r, ;;nl;nir, h;tta g;nc, q;;;ng v; h;nd;rboylu cavan o;lanlar; biclikl; ;l; alma;a ;al;;;rd;. Lakin Corc Hophaus Luizan;n birinci ;ri kimi o q;d;r d; d;z;ml; deyildi. O, Luizan;n g;nd;lik qay;;lar; il; ya;aya bilmirdi; buna g;r; d; o, spirtli i;kiy; qur;anm;;d;. G;r;n;r, Corc buna ad;t etmi;di v; bu da Luizan;n he; xo;una g;lmirdi; lakin xo;b;xtlikd;n (Luiza ;;;n), m;harib; ba;lad;. Corc h;rbi hiss;y; qay;td; v; ;; ay sonra h;lak oldu. Luizaya yen; a;;r z;rb; d;ydi, lakin qad;n ba;a d;;;rd; ki, bel; vaxtlarda ;z k;d;rin; qap;l;b qalmaq olmaz. Onun ;r;kke;m;l;ri ba; vers; d;, bu bar;d; he; k;s x;b;r tutmurdu. Fikrini da;;tmaq ;;;n Luiza Monte Karloda ;z villas;n; sanatoriya el;di; bura sa;almaqda olan zabitl;r ;;;n istirah;t m;rk;zin; d;nd;. Dostlar; Luizaya deyirdil;r ki, o, bu c;r g;rginliy; d;z; bilm;z... Luiza raz;la;;rd;, deyirdi:
- ;lb;tt;, bu, m;ni ;ld;r;c;k... Bilir;m. Lakin problem d; deyil. M;n ;z borcumu yerin; yetirir;m...
Lakin bu i; d; onu ;ld;rm;di. Luiza h;yatdan he; vaxt bu q;d;r l;zz;t almam;;d;. Onun sanatoriyas; b;t;n Fransada ad ;;xarm;;d;.
M;n Luizan; t;sad;f;n Parisd; g;rd;m. O, “Rits” restoran;nda ;ox yara;;ql;, h;nd;rboy bir frans;z g;nci il; s;h;r yem;yi yeyirdi. Luiza m;n; dedi ki, bura sanatoriyan;n i;ind;n ;tr; g;lib. Zabitl;r ona qar;; son d;r;c; n;zak;tlidirl;r. Onlar bilirl;r ki, o, ;;limsiz, z;if qad;nd;r; buna g;r; d; onu ;ziyy;t ;;km;y; qoymurlar. Zabitl;r ona lap sev;n ;r kimi diqq;t v; qay;; g;st;rirl;r... Sonra Luiza ah ;;kdi v; dedi:
- Yaz;q Corc, kim bil;rdi ki, m;n bu ;r;kl; ondan ;ox ya;ayacam?
- ...v; yaz;q Tom!- m;n d; ;lav; etdim.
Bilmir;m n; ;;;ns;, m;nim bu sonuncu s;zl;rim onun xo;una g;lm;di. Luizan;n ;z;n; ad;ti ;zr; ;zabke; bir t;b;ss;m qondu v; onun g;z;l g;zl;rind;n ya; axd;.
- Siz h;mi;; el; dan;;;rs;z ki, guya m;nim g;nah;m var... M;n; el; g;lir ki, siz m;ni q;nay;rs;n;z... M;nim ;mr;m; onsuz da az qal;b... v; m;nc;, siz buna g;r; d; m;ni g;nahkar hesab edirsiniz...
- Yeri g;lmi;k;n, sizin ;r;yiniz art;q sa;al;b....- dedim.
- O he; vaxt sa;almayacaq. M;n bu g;n ;z;m; bir m;t;x;ssis; g;st;rdim. Dedi ki, m;n g;r;k h;r g;n, h;r an h;r ;ey; haz;r olam...
- Bo; ;eydi, siz art;q iyirmi ildi bu ;l;m; haz;rla;;rs;n;z...
M;harib;d;n sonra Luiza Londona k;;d;. O, h;l; d; ar;q, ;;limsiz idi, g;zl;ri iri, lakin sol;un olmu;du. Luizan;n q;rxa yax;n ya;; olsa da, he; kim ona iyirmi be;d;n art;q ya; verm;zdi. Ayris pansiondan ;;xm;;, art;q yek; q;z olmu;du; o, k;;;b g;lmi;di Luizan;n yan;na v; onunla birg; ya;ay;rd;.
- Q;z;m m;nim qay;;ma qalacaq,- Luiza deyirdi.- ;lb;tt;, onun ;;;n bel; bir ;lill; ya;amaq ;;tin olacaq; lakin Ayris ;ikay;tl;n;n q;z deyil... Ax; m;n d; g;nl;rimi say;ram, az qal;b ;mr;m;...
Ayris g;z;l idi; ona b;t;n ;mr; boyu demi;dil;r ki, anan ciddi x;st;dir. H;tta u;aql;qda s;s-k;y salma;a bel; icaz; vermirdil;r. Q;z h;mi;; ba;a d;;;rd; ki, anas;na h;y;canlanmaq olmaz; h;r c;r rahats;zl;q ona ziyand;r. Buna baxmayaraq, indi Luiza ;minlikl; deyirdi ki, he; vaxt raz; olmaz ki, q;z; ;z;n; ya;l;, ;ld;n d;;m;; b;db;xt bir qad;na h;sr etsin. Ayris bunu e;itm;k bel; ist;mirdi. Bu ki, ;z;n; qurban verm;k deyil?! Xo;b;xtlikdir! Yaz;q anaya n;d;s; k;m;k k;st;r; bilirs;ns;, bundan b;y;k s;ad;t olar?! Luiza is; d;rind;n ah ;;kib onun xidm;tini q;bul edirdi.
- M;n; yard;m;; olmaq Ayrisin ;r;yinc;dir,-Luiza dedi.
- Siz; el; g;lmirmi ki, Ayris daha ;ox adamlar aras;nda olmal;d;r?- dey; soru;dum.
- M;n el; bunu ona h;r g;n deyir;m. Onu ;yl;nm;y; m;cbur ed; bilmir;m... Allah g;r;r, m;n ist;mir;m ki, kims; m;nd;n ;tr; ;ziyy;t ;;ksin.
M;n Ayrisl; bu bar;d; s;hb;t ed;nd;, g;r;n o m;n; n; dedi:
- Yaz;q anam! Dostlar;ma qonaq getm;yimi, onlarla m;clisl;rd; olma;;m; ist;yir...lakin m;n harasa getm;k ;;;n haz;rla;anda, o saat anam;n ;r;kke;m;si tutur... Yax;;s; budur, el; evd; oturum...
;ox ke;m;di ki, Ayris sevdi. M;nim bir tan;;;m vard;; ;ox yara;;ql;, m;nasib bir g;nc idi. O, sevgisini Ayris; bildirdi v; q;z da ona k;n;l verdi. Ayris m;nim xo;uma g;liridi, buna g;r; d; onun bu sevdas;na sevindim. Sevinirdim ki, n;hay;t, bu q;z;n da ;z ail; h;yat; olacaq. G;r;n;r, Ayris ;vv;ll;r he; a;l;na g;tirm;zdi ki, bel; ;ey ola bil;r.
G;nl;rin bir g;n; Ayrisin ni;anl;s; m;yus-m;yus m;n; dedi ki, toy qeyri-m;;yy;n m;dd;t; t;xir; sal;n;b. Ayris anas;n; t;k qoymaq ist;mir. ;lb;tt;, bunun m;n; d;xli yox idi, lakin buna baxmayaraq, Luiza il; g;r;;m;yi q;rara ald;m. Luiza ad;t;n dostlar;n; ;ay s;fr;sin; d;v;t edirdi; indi bir q;d;r ya;la;m;;, ;traf;na r;ssamlar; v; yaz;;;lar; y;;ma;a ba;lam;;d;.
- E;itmi;;m Ayris ;r; gedir,- dey; hal-;hvaldan sonra soru;dum.
- H;l; m;lum deyil. H;l; ki yox! Amma ;ox ist;rdim ki, o, ;r; getsin. M;n onun ayaqlar;na d;;;nib yalvard;m ki, ;r; getsin, o is; m;ni t;rk etm;k ist;m;diyini bildirdi.
- Siz; el; g;lmirmi ki, onun ;;;n ;;tindi?
- D;h;;tli d;r;c;d;. D;zd;r, m;nim vaxt;ma bir ne;; ay qal;b; lakin  d;;;n;nd; ki, kims; ;z;n; m;nd;n ;tr; qurban verir, az qal;r ba;r;m ;atlas;n...
- ;zizim Luiza, siz art;q iki ;r d;fn el;misiniz, d;z;, m;n bir ;eyi ba;a d;;m;r;m: ax; n; ;;;n siz daha ikisini d; basd;rmayas;n;z?
- Burda g;lm;li he; n; g;rm;r;m,- qad;n soyuqqanl;qla dill;ndi.
- Arzulad;;;n;z niyy;tl;r; ;atma;a sizin kifay;t q;d;r g;c;n;z ;at;r: ;ox q;rib;dir, hans;sa bir ;ey ist;diyiniz kimi olmursa, o saat x;st; ;r;yiniz siz; mane olur... Q;rib; deyilmi?
- Ah! M;n yax;; bilir;m siz m;nim bar;md; n; d;;;n;rs;z. Siz he; vaxt m;nim ciddi x;st; oldu;uma inanmam;s;n;z. El; deyilmi?
M;n d;z onun g;zl;rinin i;in; baxd;m. Dedim:
- He; vaxt! Hesab edir;m ki, bu iyirmi be; ild;ki davran;; v; h;r;k;tl;riniz ba;dan-aya;a saxtad;r. M;n h;yat;mda sizin kimi ;z;nd;nraz; v; q;ddar qad;na rast g;lm;mi;;m... Siz iki b;db;xt adam;n – sizinl; ail; quran adamlar;n h;yat;n; m;hv etdiniz. ;ndi d; do;ma q;z;n;z;n h;yat;n; c;h;nn;m; d;nd;rm;k ist;yirsiniz.
;g;r Luizan;n ;r;kke;m;si tutsayd;, buna t;;cc;bl;nm;zdim. ;min idim ki, o, q;z;bl;n;c;k, lakin Luiza sad;c; g;l;ms;di, sonra astaca dedi:
- M;nim b;db;xt dostum, az qal;b o g;n;! Bax, bu s;zl;riniz ;;;n ;ox pe;iman olacaqs;n;z...
- Deyin g;r;m, Ayrisin ;r; getm;m;si bar;d; q;rar;n;z q;tidi?
- M;n ona yalvar;ram ki, o;lana ;r; getsin. ;lb;tt;, bilir;m ki, bu, m;nim ax;r;ma ;;xacaq. Nolsun ax;? M;n kim;m? Sad;c; y;k;m y;k... ham; ;;;n...
- V; siz d; ona bel;c; dediniz ki, ;r; gets;, siz ;l;c;ksiniz?
- Ayris ;z; m;ni buna m;cbur etdi.
- Guya sizi, niyy;tiniz; daxil olmayan bir i;i g;rm;y; m;cbur etm;k olar, h;?
- Ayris ist;yirs;, lap g;n; sabah evl;nsinl;r! ;g;r bu, m;ni ;ld;r;c;ks;, qoy ;ld;rs;n, noolar!
- B;lk; risk ed;k?
- Sizin m;n; bir damc; da yaz;;;n;z g;lmir, h;?
- Siz m;n; g;l;nc g;r;n;rs;n;z, n; yaz;;; g;lm;k?
       Luizan;n b;b;kl;ri a;ard;, orda azca ;nlik g;r;nd;; bununla bel;, o, h;l; d; g;l;ms;yirdi; Luizan;n soyuq v; kinli bax;;lar;n; sezm;k m;mk;n idi. N;hay;t, qad;n h;kml; dill;ndi:
- Toy bir aydan tez olmayacaq! V; bir d;... ;g;r m;n; bir ;ey olsa, ;midvaram ki, n; siz, n; d; Ayris vicdan ;zab; ;;km;y;c;ksiniz...
Luiza s;z;n;n ;st;nd; durdu. Toy g;n; t;yin olundu, t;mt;raql; yer sifari; verildi, d;v;tnam;l;r g;nd;rildi. Ayris v; g;nc ni;anl;s; sevincd;n i;;q sa;;rd;lar. Toy g;n; s;h;r saat on rad;l;rind; bu ;eytan g;linciyi Luizan;n ;r;kke;m;si tutdu v; o, d;nyas;n; d;yi;di. Luiza ;ld; v; onu ;ld;r;n Ayrisi alic;nabl;qla ba;;;lad;...
          ;ngilisc;d;n ;evir;ni: Kamran N;zirli