psychose

Алекс Большои
Ho Jeroen. Lijkt me een enorme  klus om zo'n verhaal opmaken en vol houden met "gekheid". Dat is echt RESPECT waard. Echter op deze stap/fase is desintegratie van persoon niet meer interessant is... dat kan je ook bij forse gebruik sort gelijke bereiken...bv pado's.  Wat met LSD wel nog interessant maakt dat mens als persoon bestaat nog maar is fors veranderd in  sensatie  ( vertaling=codering) van werkelijkheid ( naar binnen van mens). Dat is dan  genoeg drama om Dostoevskii overstijgen. Normaal gesproken kampt mens met conflict tussen verschillende delen van een eigen  IK... echter bij psychotisch ontwikkeling is het meer conflict tussen virtuele gestalt  van werkelijkheid van binnen en die "werkelijk"nu binnen instroomt ( =werd waargenomen).... werd omdat het is in het feite nooit nu...het is altijd fractie van seconde al de verleden tijd. Werkelijkheid is nooit werkelijk. Het is alleen gradatie van "hoe vers is ene virtuele van een andere...die laatste binnen is gekomen, is dan  ook  een "meer echte" dan de oude. Het kunnen verschil maken in de tijden van het ontstaan is dan ook de essential instrument. Als dat niet werkt meer, dan weet je niet meer "wat waar is"(= welke van deze minstens twee de laatste update van interne gestalt is). Salience is capaciteit van hersenen om verschillen kunnen wast leggen en  door paar  molecules van Dopamine ons als mensen continu stimuleren om die "zucht" naar verschil vinden oneindig vol laten draaien( zoals het bij getreind hondjes in airport, die zoeken naar verboden stoffen/producten...die in feite vaak gewoon in verslaving zijn gebracht door mens om een geur blijven zoeken voor lekkere drugs als een beloning). Dat is dan een "natuurlijk"drive om onrust( =angst) te dempen door continue in zoek zijn/blijven naar het verschil.... deze drive dan  ook blijft ons driven om verschil maken  in iets wat niet meer van elkaar verschilt. Dus als we niet meer weten welk deel van inkomende daadwerkelijk de laatste is ( valide op dat moment) en welk is verouderd, doen hersenen dan hun best om dit  verschil te verzinnen en  ene van deze twee ( en meer) varianten anders verklaren. Dat geeft wel gebruikelijke voor mens illusie dat denken  iets heeft opgelost( en het is wel lijfelijk bekrachtig met Dopamine effect op lijf/hersenen)... alleen het is dan inmiddels op lijfelijke niveau ook gevoeld als "waar" ( lijfelijke waarheid=felt sense) en  is dan opgeslagen. De rest is dan  door wat Rogers noemde "Actualazing tendence" of in feite onverwoestbare drang blijven "in doen van leven"....dat kan alleen als deze verschillen ( van  meer dan  een werkelijkheden) worden samengesteld ( gefuseerd) ...wat process van verschil vinden nog meer bemoeilijkt....uiteindelijk hebben  hersenen een  vaste,  kritiek niet meer vatbare overtuiging die voelt als waarheid.                In deze visie van  mij, wat psychose betreft, is vele hypotheses en ontdekkingen van laatste 20 jaar ge;ntegreerd zijn. Er zijn behoorlijk discutabele momenten...maar je kan zeldzaam vinden een andere theorie zo omvangrijk is in het inwerken/verwerken in een  concept van  verschillende visies.  Probeer, wetend dat wat boven beschreven is, beschrijven  niet beeld maar het processing die met mens gebeurt bij ontwikkelen  van  psychose....maak geen  fout denkend dat mens weet hoe dat alles  op niveau van  receptoren en  mediatoren zich ontwikkeld.... verbeeld meer wat uitkomst op niveau van  "verwarring/en"  zich voor de rest van redelijk functionerende brain zich openbaart. Hoe dat voor pt voelt en  hoe dat voor buitenstanders is om zo iemand zien in ...