Пяточисленные молитвы

Сергий Пономарь
                Предисловие

       Данное молитвенное правило достаточно широко известно в православной среде верующих, имеется оно во многих расширенных молитвословах и на сайтах в интернете.
       Но как показывает практика, реальное число воцерковленных верующих людей, которые регулярно занимаются и интересуются духовной жизнью, посещают воскресные Богослужения, приобщаются Таинствам Церкви, в которых как раз и дается благодать и силы для этой самой духовной жизни, - таких людей не более 1 процента от всего живущего населения, где имеются храмы.
       Остальные люди, - 99 процентов! – так или иначе, не приобщены к духовным сокровищам Православной веры, накопленным почти за 2 тысячи лет жизненным опытом Церкви и Её святых, но, тем не менее, многие из них ищут еще себя, ищут еще пути познания Истины и Веры, или только что пришли в Православие, - и такие в качестве читателей могут встретиться и здесь на прозе.ру, - именно для них и дается эта возможность познания и приобретения опыта особенной молитвенной помощи и духовной поддержки в своей жизни.
       Храни и спаси, Господи, всех прибегающих к Твоей помощи!

                ПЯТОЧИСЛЕННЫЕ МОЛИТВЫ

                Творение   святителя   Димитрия  Ростовского

      Один старец от богоносных отцев, стоя на молитве и быв в восторзе, слышал глас Господа нашего Иисуса Христа, глаголющий с Пречистою и Пресвятою Богородицею, Материю  Своею,  рекши  к  Ней: 
      – Скажи Мне, Мати Моя, сколько болезней наибольших, живущи на свете,  претерпела  еси  Мене  ради?
      И  рече  Пресвятая:
      — Сыне и Боже Мой! Наибольших пять болезней Тебе ради претерпела: первая – когда услышала от Симеона Пророка, что убиен будешь; вторая – когда искала Тебя во Иерусалиме три дня и не видела Тебя; третья – когда Тебя поймана и связана от жидов услышала; четвертая – когда Тебя на Кресте между разбойниками Распятаго  видела;  пятая – когда  Тебя видела  во  гробе  полагаема.
      И  рече  к  Ней  Господь:
      — Глаголю Тебе, Мати Моя: аще кто каждую болезнь Твою на кийждо день прочтет с молитвою Моею, сие есть «Отче наш» и Архангельское обрадование, сие есть «Богородице Дево, радуйся»
      – за первую болезнь дам ему познание грехов и жаление о них; 
      – за вторую – дам ему всех грехов прощение;
      – за третью – возвращу ему добродетели его, через грехи изгибшия;
      – за четвертую – напитаю его, при смерти его, Телом и Кровию Моею Божественною;
      – за пятую – явлюся ему Сам при смерти его и прииму душу его в живот вечный. Аминь.
        По видению этого богоносного старца святителем Димитрием Ростовским  было  сложено далее следующее молитвословие.
 
                Начало  к  сим  молитвам:

      Слава Тебе, Христу Богу моему, не погубившему мя грешнаго со беззаконьми   моими, но даже доселе грехом моим потерпевшему. (Поклон)
      Сподоби, Господи, в день сей без греха  сохранитися нам; даруй ми, Господи, да ни словом, ни делом, ни помышлением прогневаю Тя, Создателя  моего, но вся  дела  моя, советы и помышления да будут во славу  Пресвятаго  Имени  Твоего.(Поклон)
      Боже, милостив буди мне, грешному, во всей жизни моей: во исходе моем и по  кончине моей не остави мене. (Поклон)

                Сие, падши ниц на земли, глаголи:

      Господи  Иисусе  Христе,  Сыне Божий, приими умершаго мя душею и умом.
      Приими мя грешнаго, блудника, сквернаго душею и телом. Отыми неприязнь  безстудную и не отврати лица Твоего от мене, не рцы, Владыко: «не вем, кто еси», но вонми гласу моления моего; спаси мя, яко имеяй множество щедрот и не хощеши смерти грешника, не оставлю же Тя, Создателя моего, и не отступлю от Тебе, дондеже послушаеши мя и даси всем грехом моим прощение, молитв ради Пречистыя Матере Твоея, предстательства честных Небесных Сил безплотных, святаго славнаго Ангела-Хранителя моего, Пророка же и Предтечи Твоего Крестителя Иоанна, богоглаголивых апостол, святых и добропобедных мученик, преподобных и богоносных  отец наших и всех Твоих святых, помилуй и спаси мя грешнаго. Аминь.

                Молитва  Святому  Духу:

       Царю Небесный, Утешителю, Душе истины. Иже везде сый и вся исполняяй,  Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны и очисти ны от всякия  скверны, и спаси, Блаже, души наша.   
               
                Трисвятое:

       Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй  нас.
                (Читается трижды, с крестным знамением и  поклоном).

       Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веков. Аминь.
               
                Молитва   Пресвятой  Троице:

       Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости  беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради. 
       Господи, помилуй. (Трижды)
       Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веков. Аминь.      
               
                Молитва  Господня:

       Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш  насущный даждь нам  днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи  нас во искушение, но избави нас от лукаваго. Яко Твое есть Царство и сила и слава во веки. Аминь.   
               
                Песнь  Пресвятой  Богородице:

      Богородице Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с Тобою; благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего, яко Спаса родила еси душ наших.   
               
                Молитва  первая:

      О Мати Милосердая, Дево Марие, аз, грешный и непотребный раб Твой, воспоминаючи Твоя болезни, егда Ты услышала еси от Симеона Пророка о немилостивном убиении Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, приношу сию Тебе молитву и Архангельское обрадование, приими в честь и память болезней Твоих и умоли Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, да дарует ми познание грехов и жаление о них. (Поклон)
               
                Молитва  вторая:

       Отче наш...   Яко Твое есть Царство...
       Богородице Дево, радуйся...

       О, Богоблаженная и Пренепорочная Отроковице, Мати и Дево, приими от мене,  грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память болезни Твоея, егда позабыла Сына  Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, в церкви и через три дни Его не видела еси; умоли Его и испроси у Него всех грехов моих прощение и оставление, Едина Благословенная. (Поклон)

                Молитва  третья:

      Отче наш...   Яко Твое есть Царство...
      Богородице Дево, радуйся...

      О Мати Света, Преблагословенная Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование, в честь и память болезни Твоея, егда Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, поймана и связана слышала еси. Умоли Его, да возвратит мне добродетели, через грех изгибшия, да Тя, Пречистая, во веки величаю. (Поклон)

                Молитва  четвертая:

      Отче наш...   Яко Твое есть Царство...
      Богородице Дево, радуйся...

      О, милосердия Источниче, Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память болезни Твоея, егда на Кресте между разбойники видела еси Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, Егоже умоли, Владычице, да подаст ми дар милосердия Своего в час смерти моея и да напитает мя Телом и Кровию Своею Божественною, да Тя, Заступницу, славлю во веки. (Поклон)

                Молитва пятая:

      Отче наш...   Яко Твое есть Царство...
      Богородице Дево, радуйся...

      О Надеждо моя, Пречистая Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память болезни Твоея, егда видела еси Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, во гробе полагаема, Егоже умоли, Владычице, да явится мне в час смерти моея  и  да приимет душу мою в живот вечный. Аминь. (Поклон)


      О, Премилостивая Дево, Госпоже Богородице, чадолюбивая Горлице, небесе и земли Самодержавная Царице, любезная Приемнице всех, простирающих к Тебе свои мольбы, печальных Утешительнице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, пяточисленное сие моление, в немже воспоминаю земныя и небесныя Твоя радости, умильно вопиюще к Тебе сице:

      (Земные радости) Радуйся, Заченшая во чреве без семене Христа Бога нашего. Радуйся, во чреве без болезни Носившая Того. Радуйся, Порождшая чудным смотрением. Радуйся, Восприимшая от волхвов-царей дары и поклонение. Радуйся, яко обрела еси посреде учителей Своего Сына и Бога. Радуйся, яко Рождество Твое преславно из мертвых воста. Радуйся, Видевшая возносящагося Своего Создателя, к Нему же Сама душею и телом возшла еси.

      (Небесные радости) Радуйся, девства ради Своего, паче ангел и всех святых Преславная. Радуйся, близ Пресвятыя Троицы просияющая. Радуйся, Миротворице наша. Радуйся, Властительнице, обладающая всеми Небесными Силами. Радуйся, паче всех дерзновение к Сыну и Богу Своему имущая. Радуйся, милосердная Мати всем, к Тебе прибегающим. Радуйся, яко Твое веселие  во веки не скончается!

      И мне недостойному, по неложному обещанию Твоему, в день исхода моего, милостива предстани, да Твоим руководством  управлен  буду к горнему Иерусалиму, в немже прославленно царствуеши с Сыном Твоим и Богом нашим, Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и Пресвятым Духом в безконечныя веки веков. Аминь.
      От скверных  устен моих, от мерзкаго сердца, от нечистаго языка  и от души оскверненной  приими, Госпоже Царице, сие похваление, Радосте моя. Приими, якоже  вдовии прияла сии две лепты, и даруй ми принести Твоей благости дар достоин.
      О Владычице моя, Пречистая Дево, Небесная Царице, якоже  хощеши и волиши, паче же научи мя, что ми подобает Тебе, Матери Божией, глаголати к Тебе Единой, грешных Прибежищу  и Утешению. Радуйся, Владычице, да и аз, многогрешный раб  Твой, радостно зову Тебе, Всепетой Матери Христа Бога нашего. Аминь.
      На Твой пресвятый образ взирая, яко истинную Самую Тя зрю Богородицу, верою сердечною и любовию от души припадаю и поклоняюся; с Предвечным на руку Твоею держимым Младенцем, Господом нашим Иисусом  Христом, боголепно  почитаю и молю Тя со слезами, покрый мя покровом Твоим от враг видимых и невидимых, Ты бо род человеческий ввела еси в Царство Небесное. Аминь.

                По окончании молитв:

      Достойно есть яко воистину блажити Тя Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего. Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.
      Слава и благодарение Господу за всё!


      P.S. Одна женщина, зовут её Зоя, работавшая в церковной лавке на ж/д вокзале города Миасса Челябинской области, через который мне приходилось часто ездить, с которой мы там и познакомились, общаясь на церковно-духовные темы, рассказывала мне, что, когда ее родная тетя заболела раком, то она дала ей эти «Пяточисленные молитвы», и они ей так понравились, что читала их даже по нескольку раз в день. А Зоя про себя всё думала, исполнятся ли на её тёте дивные обетования этих молитв, ведь если человек, по некоторому церковному преданию, умирает в час, когда он причастился Святых Христовых Тайн, то тогда его душа сразу проходит в рай, минуя все мытарства по благодати Причастия.
      И вот однажды нужно было больную тетю поисповедовать и причастить на дому.
      Договорились со священником на 8 часов утра, но он не смог подъехать к этому времени, - что-то срочное у него возникло, - а приехал он в 9.30, поисповедовал, причастил её и уехал… А через полчаса тетя мирно отошла ко Господу, как и сказано в этих молитвах: «да подаст ми дар милосердия Своего в ЧАС смерти моея и да напитает мя Телом и Кровию Своею Божественною, да Тя,  Заступницу,  славлю  во  веки... да явится мне в ЧАС смерти моея  и  да приимет  душу мою в живот вечный. Аминь».
      Слава Богу!