Моральный Кодекс осетин

Артур Коцоев
ИРОН АЕГЪДАУ. ДАЕС ФАЕДЗАЕХСТАЕ.
(МОРАЛЬНЫЙ КОДЕКС ОСЕТИН)
1. Ирон адаем кувынц Иунаег Хуыцаумае!
Афтаемаей, Хуыцаумае куваег адаем, Чырыстон дин аемае Пысылмон дин чи хаессы, удон ысты Хуыцау каей уарзы ахаем адаем!
Чи заегъа аевзаер ныхас иу дин хаессаег инаеул, тард уаед алы ирон хаедзараей аемае аембырдаей!
Аевдаем бон, Сабат изаераей Хуыцау бонмае куывын бонтае ысты!
Ма кув расыгаей Хуыцаумае, чи фаераедийа иу хат, уый таерд уаед алы ирон хаедзараей!
2. Ма скаен дае хицаен фосы аемае баелаесты зуаертае Хуыцау баесты! Хуыццаумае чи нае куывы удонаен Ахускаенаег нае бахускаензаен, умаен аемае куд сырдтаен адаеймадзы зонд каемаен наей Йае бон ницы у скаенын хорзаей. Аехца аемае сызгаерин ма рат Хуыцаумае чи нае куывы удонаен, умаен аемае хуытае хуызаен цае цыфы бын фаекаензысты.
3. Ма амар адаймаджы
4. Ма давгае каен
5. Ма хаелаег каен
6. Ма сай адаемы
7. Лаег у хадзары хицау, ус та сывалаттаен сае саеры хицау. Ма каес галиу цаестаей чынзы цыд сылгоймагмае. Мойм;дзыд сылгоймаг къуамае цаера «йае саерыхицауы ладжы закъонмае» гаесгае. Лаег аемае ус ысты дыууаейае иунаег хузаен аемае наей сайын каераезийы. Ирон адаеймаг хъуамае ма хаесса аегаер цыбыр гаерстае, уымаен аемае уй у Хуыцауаей худинаг. Лаег хъуамае уындаей аемае зондаей йаехи вдиса лаеджы хуызаен, ус та усы хуызаен!
8. Уарзгае каен аемае аеххус каен дае мад аемае фыдаен аестаей дае къабаестаен. Чи ныуаза йае ныйардзытае амае сываелаеттае иунаег амае аенае аеххус, уый аессырд уаед алы ирон хаедзараей! Ахур каен куыд хистаер дае каестаерты ирон аегъдаутыл.
9. Маесты аемае аенкъард ма у аенаехъуаджы, аендаер адаеммае дзабаех цастаей каес даехимае куд фаенды уаид афтае аемае аеххус каен рынчынтаен аемае маегур адамаен!
10. Дае ныхасаен хицау у, ирон аевзаг зон, хъускае каен хистаертаем, ыстай кад каен дае сыхаегтаен, чи ысты алы хаестаегтаен хаестаег даер!
Артур Саханджерийы фырт, саейраг редактор газет «Народы Кавказа»,
Коцойты мыгкагаей Стыр Ныхасмае.
Опубликовано в Проза.ру 1 февраля 2019 года