Катастрофа 75 лет спустя

Зус Вайман
На картинке лёгкий снег (ханафубуки) в Ямадере (остров Хонсю)

Зус Вайман in English

Матюгомо  in Russian

~***~

Зус Вайман 8 марта 2018 года в 03:10
It is more or less easy to come to 6 mln prematurely dead.

Get the numbers of Jews who lived in Europe and the numbers who entered Spain, Switzerland, US, Canada, Sweden, South Africa, etc.
Матюгомо 8 марта 2018 года в 09:48
Зус,
Людские потери России в41—45м годах составляют по моей оценке скорее всего 35—45млн.
На этом фоне Холокост будь он 1млн либо 6млн, не выглядит центральным эпизодом никак.
Зус Вайман 8 марта 2018 года в 22:04
It is a huge defeat for us, the Jews.

Second in a row from the Judean War.

The third defeat is taking place now...
Матюгомо 9 марта 2018 года в 00:07
От войны, как правило, одни убытки и разорение всем участникам.
А что за третий караул творится? Я что—то не вижу.
Зус Вайман 9 марта 2018 года в 23:36
(The destruction of the First Temple was not a defeat because only the elite Judeans were taken to Babylon.)

And now, the assimilation and the erosion inside Palestine.
Матюгомо 10 марта 2018 года в 02:18
Ай, Зус, откуда такое маловерие?
Если Бог есть, так не бросит же он самим собой избранный народ?
А если Бога нет, то и народ никем не избран, ну таки об чтом тогда гивалт?
Зус Вайман 11 марта 2018 года в 22:21
G-d and the Jewish peoples (tribes) are the inventions of the elite Jews.
And their hard work to implement it.
Матюгомо 11 марта 2018 года в 23:18
Ну таки да, изобретать что бы то ни было способна по определению только элита.
Ну и само по себе никакое изобретение никуда не внедряется, употеешь воплощавши.
А что из этих банальностей следует?
Зус Вайман 11 марта 2018 года в 23:28
It has been partially implemented! This life is a partial one...
Матюгомо 12 марта 2018 года в 00:21
Фак ноу!
Вот именно эта жизнь и есть единственная, настоящая, неповторимая и скоротечная.
Зус Вайман 12 марта 2018 года в 22:16
Вот именно эта жизнь и есть единственная, настоящая, неповторимая и скоротечная.

I agree with it. However, it a partial life because it is too fast and we cannot experience everything. It is a fleeting moment. In a way, it does not exist at all.
Матюгомо 13 марта 2018 года в 02:24
In a very twisted way.
And there are some things I am gladly die unfamiliar with.
Зус Вайман 14 марта 2018 года в 23:32
You do not want to research the Jewish defeat in the WW2 and after it.
Матюгомо 14 марта 2018 года в 23:41
На фоне 35—45 миллионов погибших граждан СССР 1—2 миллиона евреев по противотанковым рвам не выглядят центральным эпизодом этой кровавой вакханалии безумия.
Ну а после войны евреи совсем не кисло устроились в Европе, Америке и Израиле.
Да и в России на сегодня к ним жареный петух только приглядывается.
Зус Вайман 14 марта 2018 года в 23:47
Like my mother you pay attention to the rich Jews and to the Jews of the Western Europe.
Try to unearth the poor ones.

There was no effort to eliminate the non-Jewish women, old people and kids who were the Soviet citizens or residents.

It is a crucial difference!
Матюгомо 15 марта 2018 года в 00:18
Зус, ну зачем мне выкапывать бедных евреев? Я сам себе отнюдь не миллионер.
И я совсем уже в растерянности: какая критическа разница? Какие гойки, старики и дети?
Зус Вайман 15 марта 2018 года в 00:25
So, the identifiable Jewish old men, Jewish children and Jewish mothers were targeted for extermination.
The Pale was destroyed. The Warsaw ghetto, you have never been there, I bet.
Зус Вайман 15 марта 2018 года в 00:29
http://www.stihi.ru/2015/01/28/7266
Зус Вайман 15 марта 2018 года в 00:34
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust

You may decide to disprove this article. I tried to amend the Wikipedia on Hammat Gader.
Матюгомо 15 марта 2018 года в 04:08
Зус, да я же вообще holocaust denier.
Не было никаких лагерей уничтожения.
Зус Вайман 15 марта 2018 года в 21:05
It is a challenge--to change the Wikipedia article. Collect the docs and you might be able to decrease the disputed figure 6 million of mostly Ashkenazi Jews.
I worked very hard to correct the Wikipedia on El Hamma. It was rewarding in a sense...

As for other ethnicities and creeds eliminated in Europe I agree with you that it was hellish. I often think about Gypsies. Their kids were murdered too and they do not have a lot of speakers on their behalf.
I am finishing the translation of Italian short poems on Holocaust into Hebrew... Tsygane are there!
BTW, you and I missed the Cambodian genocide and the Tutsi annihilation.
Матюгомо 16 марта 2018 года в 08:04
Зус, я совершенно лишён честолюбия и не испытываю никакого желания корректировать что бы то ни было, Википедию, Коран, цитатник Мао или что там ещё отыщется.
К цыганам, кампучийцам, Тутси можно пристегнуть негров—рабов, индейцев, чеченцев, порубленных монголами арабов и ослеплённых византийским императором Василием II болгар.
Однако не уместно ли было нам вспомнить Козьму Петровича Пруткова с его настоятельной рекомендацией не пытаться объять необъятное? Вам что, мало евреев? Пускай ингуши и крымские татары сами ищут себе козу.
Зус Вайман 16 марта 2018 года в 22:05
However, you are a Jew, I guess, and you must fall in line with the Jewish national narrative... 6 million victims.

(Amerindians are the Jewish argument too.)
Матюгомо 16 марта 2018 года в 23:49
Good guess; guilty as charged.
Но из этого никоим образом не следует, что я должен (must) повторять хором еврейские мантры, сколько бы бабла немцы под них не отстегивали.
И стоны по поводу индейских цоресов — не еврейский нарратив, но либеральный. И хотя чума либерализма поразила множество нерелигиозных евреев в Штатах, но у меня лично наблюдается стойкий иммунитет к этой ***не.
Зус Вайман 18 марта 2018 года в 22:51
Your train of thought is getting louder. The Germans did pay to Israel and diaspora Jews, true. But you should read the research of the Russian Jew living in Israel. He gave a talk at the Russian library in Jerusalem. The Holocaust stripped the middle class Jews of their money and property. Thus, Germans must pay a little to survivors. The Germans also triggered the mass slaughter of Jews. Lawyers must go into action. If you do not mourn the silenced Jews it is a phenomenon which is easy to deconstruct.
Матюгомо 19 марта 2018 года в 02:46
Евреи лишились денег!
Ой вэй!
Союзная стратегическая авиация стёрла практически все немецкие города с лица Земли. Убитых и искалеченных женщин, детей, стариков — миллионы! Материальные убытки неисчислимы. Кто будет откашливать бабло по этому поводу?
Большевики, преемниками которых нынешняя российская власть объявила себя, перебили, уморили голодом и ограбили до нитки десятки миллионов россиян. Кто будет платить?
Евреи египтянам пирамиды построили. Где откат от туристов?
«Где деньги, Зин?»
И если немцы должны платить за то, что натворили их деды в 1933—1945, то кровь Христа — на нас с Вами и детях наших. Оно Вам надо?
Сатанинского времени пленники,
Всех судьба беспощадно ебла...
Но лишь только мои соплеменники
Наварили на этом бабла.
Зус Вайман 20 марта 2018 года в 01:27
Who told you that you are of the same tribe as the Western Jews of Northern Europe? You are not. You are from the Ost Juden. And they were brutally murdered, mostly without gas chambers. Look at the gradient of victims numbers. The Western Jews lost fewer people.
You adopted the USA as your final destination. And Americans paid to post-Nazi Germany a lot (Marshall Plan).
Bolsheviks expropriated a lot of real estate and valuables. However, the Russian people hated the Germanized ruling class which exploited them big time.
Ancient Hebrews may or may not build the pyramids. It is a legend.
The fairy tale blood letting of Jesus was planned by Jesus himself. Read the Bible! However he might be a revolutionary, both Romans and the Judean elite were against his subversion. Try to start your new religion in the US.
If doctors harm you at a hospital your spouse might become a millionairess. Your kids become rich. And Nazis did to their captive Jews. They must pay.
My mother received from them ~$2,000. She suffered so much running from the advancing Wehrmacht. For years, she was hungry and sick. They should've paid her much more. Yet, her little sister and infant brother received zero. Her mother got zilch and lost her husband who fought the SS platoons. The Nazis and Italians came to his part of the Pale!!!
Матюгомо 20 марта 2018 года в 06:59
Ну поехали по пунктам.
1. Я не подразделяю ашкеназов на восточных и западных. Так недолго докатиться до деления ладинов на испанских и португальских.
План, стало быть, Маршалла. Ну смотрим цифры:
Англия — 2,8 млрд $.
Франция — 2,5 млрд $
Италия и Западная Германия — по 1,3 млрд $.
Голландия — 1 млрд $
Население Зап. Германии в 1950м году — около 50 млн.
Итого — порядка 25 долларов на каждую немецкую голову. И хоть в 1948 году доллар весил поболе, чем в 2018м, все равно русского числа (до whoя) никак не получается. А визгу — на пол наблюдаемой Вселенной.
3. Кого, как, сколько раз в какое отверстие любил русский народ сто лет назад — я не думаю, что это на сегодня актуально. Мы же, кажется, обсуждаем серьёзные вопросы, при чем тут народная любовь или ненависть?
4. Согласен, это легенда. А россказни зондеркомандо о технологии кремации в Освенциме ( заложили в печь два толстых трупа с этапа, сверху три тощих из лагеря, соломки подкинули — и за пятнадцать минут процесс кремации закончен — это что? Новый свиток Торы?
5. Извините, но у меня нет никакого желания тратить немногое оставшееся мне время на чтение Библии, Корана, Упанишад и прочей херни. Спасибо за совет насчёт новой религии, но я органически не умею вешать лапшу на уши даже тем людям, кто страстно желает быть таковым образом украшен. Так что с этим вопросом — не сюда.
6. Я достаточно зарабатываю собственной задницей, чтобы не мечтать об обогащении своей будущей вдовы предложенным Вами методом. Она, кстати, тоже прилично зарабатывает и совсем не спешит овдоветь. По крайней мере, говорит, чтотне спешит.
С детьми же ситуация такая: старший отрастил пейсы и сидит на поселении. Ему сколько денег ни попади в руки — он незамедлительно найдёт способ с ними расстаться. Младший же через пару месяцев закончит специализацию на уролога в Штатах, и в его жизненной ситуации такой приработок ничего не изменит.
7. А я и не против того, чтобы нацисты платили: эксгумируйте их на здоровье и предъявите счёт! Но в чем виноваты их внуки? Их тогда и в проекте не было, и повторюсь: если они виноваты в событиях 1933—1945 годов, то я и мои дети, согласно с такой логикой, Христа распяли; спасибо, летайте самолётами Аэрофлота сами.
8. Ваш дед погиб в бою, и никакого преступления со стороны Германии в этом нет. Мой дядя в нарвских болотах лежит с 44го, отец стрелком—радистом на Ил2 двадцать (двадцать, Карл!) боевых вылетов сделал! А дед по отцу был до 1917го дилером Виккерса на Украине — так кому мне прикажете счёт выставить: Украине, России, или может быть лучше сразу Англии?
9. А вот итальянские фашисты во Второй Мировой войне — единственная сторона, не запятнавшая себя репрессиями против мирного населения. Чем они Вам не угодили?
Зус Вайман 20 марта 2018 года в 22:02
1 Western Jews and Ost Juden were treated differently. They are still separated in the US and Vienna. Right now. Germans were more numerous than Jews and they were sitting on land. They found the enemy who were more German than them--German Jews.

2 The Russian people got rid of foreigners too. In 1914 40% of Russian generals were Germans. The modern North American States are in a process to stem the influx of foreigners.

3 People need myths, they help. People want to be politically correct. People lie

4 The birth of new cult is connected with death. Same with Jesus. Same in America. I suggested to put on the shoes of a cult leader or a revolutionary in a country where 1% of humans own 99% of wealth.

5 G-d forbid, I did not suggest to get rich via doctors' malpractice. It is not easy. Yet, lawyers are ready. The situation is hypothetical, however it sheds light on Nazi enterprise to destroy Jewish Europe. They were insured by the chain of command. They must pay for the loss of limb and life. They were caretakers of the Jewish tribes!
Nazis destroyed synagogues (Marienbad) and pushed Jews under the Danube ice. They must pay.
Your older son is a hero. You should be proud of him. He is a saint.

6 Since the chain of command existed, Germans who elected Hitler must pay. Their grandchildren must pay as hospitals pay-- via insurance. Some of our ancestors were against Jesus, some were for him. Many decided to fight Rome as Jesus suggested, many did not. Jews of antiquity were also divided and the became more Romans than Latins.

7 The crime of Germany was to come to my ancestors area and burn their home. They killed your uncle instead of diplomacy.

8 Italians came to the Jewish Pale of Russia and they were decimated. They were helping Hitler, chain of command!

3
Матюгомо 21 марта 2018 года в 02:51
Зус, мы вряд ли сойдёмся во мнениях.
Я с интересом рассмотрел Ваши аргументы, и нашёл их вполне ортодоксальными, уж простите каламбур.
Не похоже, что Вы заинтересованы в рассмотрении моих.
Что в общем—то и неудивительно. Они не вписываются в привычные мифы.
Остаюсь искренне Ваш,
Илья Коган, а.к.а.
Зус Вайман 21 марта 2018 года в 23:55
Они не вписываются в привычные мифы.

On the contrary. Your views are very common.

They are dictated by self-hatred and a fragmentary character of the Jewish tribes.

I met many Jews who are the Holocaust deniers.

So far they are unable to change even the Wikipedia entries.

It stays like that: 6 million of atheists, believers and converts were murdered because their parents or grandparents were Israelites. Children, old people and women were not spared.

The Nazis and their henchmen played the doctor to Europe (Evropa Judenfrei).

They did a lot of malpractice and their insurance companies have not paid to the victims' survivors in full. But American insurance moguls do the same.

3D

DENY
DELAY
DECLINE.

The German American radio owner Bittner repeats this 3D mantra.
Матюгомо 22 марта 2018 года в 02:50
Ну, хорошо, я же не спорю с Вами.
Вы изложили мне своё мнение, я Вам — своё.
Мы оба более чем взрослые люди, стоит ли пытаться друг друга переубедить?
Let’s agree to disagree.;
Зус Вайман 22 марта 2018 года в 23:20
I am not trying to convince you that there was so many victims among children and the elderly.

I am trying to show you the underlying motivation of Holocaust deniers.

The deniers who are of Jewish ancestry, perhaps, got class hatred. Then some of them discovered that it pays. The enemies of Israel and anti-Semites pay them, give them lucrative engagements and employment. They are basking in love of enemies who become friends...
Many do not like the Jewish project in Palestine.
Some people got family problems and vent their frustration.
Self hatred may be clannish too...
Yet, others feel it is a ticket out of their Jewish group, towards freedom and galut which means knowledge.
Many are against any religion but, especially, against Judaism.

Look up Yisrael Shamir, Norman Finkelstein and Ilan Pappe if you have time.
Матюгомо 24 марта 2018 года в 20:59
Да, я не в восторге от любой религии, хотя пальму первенства в моем мировосприятии держит ислам и те обезьяны, что по этой пальме скачут.
Все перечисленные Вами возможные причины отрицания Холокоста ( за исключением оплаты со стороны антисемитов, о чем речь в моем случае явно не идёт) держат в плоскости эмоциональной, то есть иррациональны по определению.
Однако в моем случае механизм несколько иной:
Я органически не переношу попыток навешать мне лапшу на уши. И периодически ее стряхиваю.
Чего и Вам желаю. Думать головой значительно труднее, чем пережевывать общую со стадом жвачку. Но и полезнее — это единственный достоверный признак Homo sapiens.
Матюгомо 24 марта 2018 года в 21:33
Да, я не в восторге от любой религии, хотя пальму первенства в моем мировосприятии держит ислам и те обезьяны, что по этой пальме скачут.
Все перечисленные Вами возможные причины отрицания Холокоста ( за исключением оплаты со стороны антисемитов, о чем речь в моем случае явно не идёт) держат в плоскости эмоциональной, то есть иррациональны по определению.
Однако в моем случае механизм несколько иной:
Я органически не переношу попыток навешать мне лапшу на уши. И периодически ее стряхиваю.
Чего и Вам желаю. Думать головой значительно труднее, чем пережевывать общую со стадом жвачку. Но и полезнее — это единственный достоверный признак Homo sapiens.
Зус Вайман 26 марта 2018 года в 22:32
Share with me your calculations.
Anyway, my father's first wife Nesia, their child and Nesia's parents were murdered in Ponary. My mother's relatives, including her grandfather were buried alive.
The Jewish towns were emptied and ghettoized Jews died of hunger in the Central Europe.

Yet, we pay attention to the rich and smart Jews who managed to hide or run away...
Матюгомо 27 марта 2018 года в 02:04
Земля да будет пухом невинно убиенным.
Какие именно из моих вычислений Вам наиболее интересны?
Зус Вайман 27 марта 2018 года в 23:31
The ones that prove that the fewer than 6 million Jews murdered before their biological clock ticked.
Матюгомо 28 марта 2018 года в 02:22
О, это несложно.
Но для этого Вам сначала нужно показать мне, откуда эта цифра — 6 миллионов.
И почему она такая круглая, и почему не 5, не 7?
Зус Вайман 29 марта 2018 года в 22:49
Jews[edit]

The military campaign to remove certain classes of persons (above all, Jews) from Germany and other German-held territories during World War II, often with extreme brutality, is known as the Holocaust. It was carried out primarily by German forces and collaborators, German and non-German. Early in the war, millions of Jews were concentrated in urban ghettos. In 1941 Jews were massacred, and by December Hitler had decided to exterminate all Jews living in Europe at that time. The European Jewish population was reduced from 9,740,000 to 3,642,000; the world's Jewish population was reduced by one-third, from roughly 16.6 million in 1939 to about 11 million in 1946.[22] The extermination of Jews had been priority to Nazi's regardless of the consequences of it. [23]
Wikipedia

You may submit your own calculations and sources and launch the campaign to list 5 or 7 million.
Матюгомо 1 апреля 2018 года в 08:23
Простите мою задержку с ответом.
Прежде всего — массовое уничтожение евреев безусловно имело место.
Также безусловно, что прежде всего не вермахт ее осуществлял, а СС.
То есть эта операция была по сути не военная, но полицейская.
Цифра 6 миллионов, если я не ошибаюсь, была запущена в оборот ещё в 1943м году, и на этом уровне сохраняется. Косвенным ее подтверждением называли оценку количества узников Освенцима в 4 миллиона.
Как оказалось, всего через Освенцим в реальности прошло то ли 1,1 миллиона, то ли вообще 800 тысяч.
Да, евреев в Европе к 45му здорово поубавилось. А кого прибавилось? Югославов? Немцев? Белорусов? Русских?
Евреи, кстати, эвакуировались и в Узбекистан (тоже не Европа),и в Палестину из Румынии, Болгарии, Венгрии.
А насчёт приоритетов нацистов — ну честно скажите, не читали же Ванзейский протокол? Ну не читали же!
А зря. Давайте договоримся —Вы если захотите мне ответить, то прочтите его сначала. Гарантирую глубокую задумчивость в результате, Вы человек далеко не глупый, вопросы у Вас должны возникнуть.
Ну а насчёт коррекции Википедии — так позвольте повториться: неинтересно мне это. Нечестолюбив я.
Зус Вайман 2 апреля 2018 года в 23:09
I thought about it lately. My estimate that 10,000 Jews murdered daily is quite possible.
Polish Jews could not flee to Tashkent. The Jews of the Western Belarus, Lithuania and the Western Ukraine did not have a chance. Impoverished Jews stayed en masse.
Slovak Jews were trapped. The Czech Jews were surrounded.

Hungarian Jews felt safe, the government in Budapest did not want to part with them. But later they got nabbed, though the rich ones survived. Romanian Jews were moved to Transnistria. Jews in Croatia, Serbia and Macedonia/Greece were deported.
Jews in France were hunted down.
I wrote about Marienbad where the synagogue site is still empty.
I saw the empty Jewish compound in Galati, the local police did not know about it.
I read about Wansee but I will look at it on the Internet.
Матюгомо 3 апреля 2018 года в 03:49
Ну вот и прекрасно.
Как мы и договаривались — перечитайте Ванзейский протокол свежим взглядом, гляньте заодно историю его нахождения, обратите внимание на отсутствие упоминания его в более поздних документах — и мы вернёмся к этой теме.
Зус Вайман 3 апреля 2018 года в 23:05
Wannsee meeting papers, according to you, are a hoax.
Perhaps, perhaps...

But the no way out for Polish, Latvian, Bosnian and Transylvanian Jews was a reality.

The Jews were

Look at the geography of these landlocked areas!

The Pale was emptied of the poor Jews.

They could not cross into the USSR. They could not go to Palestine. No boats and a hostile Turkish government. Syria, I guess, was under the Vichy France.
But no wonder.

I was in Paris at the literature conference where Israel was the recurrent theme and the Jewish women there did not know that just in the same park there was a monument to children deported and not returned. They also were oblivious to the fact that Israel is a national liberation movement of only 2.5 million of Ashkenazi Jews.

Your argument about the Yishuv does not hold water.
Only the remnants reached the Middle East after 1945 and before 1948.

DISPLACEMENT AND DEPORTATION. Displacement of the old and the kids... Meditate on this.
Зус Вайман 3 апреля 2018 года в 23:15
http://www.stihi.ru/2015/06/12/4175

And come to the museum of Hungarian Jewry in Tsfat.

The Communist Party of the Western Ukraine in 1939 was 90% Jewish.

See the message above as well.
Матюгомо 4 апреля 2018 года в 00:48
Ванзейские протоколы — грубая фальшивка не потому, что я так считаю, а потому что это очевидно любому непредвзятому читателю. В том числе и Вам теперь.
А вот сделайте мне ещё одно одолжение: прочитайте историю Собибора свежим взглядом. И скажите мне потом, что Печерский Мюнгхаузена не переплюнул.
А вот история польского еврейства в Вашем изложении весьма неординарна:
Во—первых, значительная часть его в сентябре 39го как раз в СССР и оказалась, на территории т.н. Западных Украины и Белоруссии; крезы называется.
Во—вторых, граница была пористой с западной стороны, и немцы никого не пытались удержать. Мемуары выживших пограничников полны свидетельств еженощного массового перехода вплоть до начала войны — и не только евреев.
Турецкое правительство не было враждебным, а сугубо нейтральным, и транспорты с евреями из Болгарии и Румынии пропускало при наличии документов.
И никакого вишистского правительства не было до лета 1940го года.
Никакой компартии Западной Украины никогда не было: до сентября эти коммунисты входили в ПКП. После — в КП(б)У.
А вот у Муссолини в фашистской партии до 1938го включительно треть таки да были евреи.
А уж про депортацию детей и стариков коли говорить — ну так вспомним заодно немцев Поволжья, Силезии, Померании, Восточной Пруссии, и крымских татар не забудем, и кавказские народы...
Зус, история второй мировой полна неслыханных зверств, причём не только в Европе. Кошмар, приключившийся с евреями, стоит в общем ряду этой кровавой вакханалии безумия, но не является в реальности её центральным эпизодом.
Однако он единственный, кроме японцев в США, который удалось монетизировать.
Не пришлось бы потом об этом горько пожалеть.
Зус Вайман 5 апреля 2018 года в 00:07
Poland, Lithuania and the USSR got Prussian land, all of it.

Czechs got the Sudet Region.

Serbs got Slovenia and Northern Vojevodina, I visited the place.

Jews were deported. In 1971 almost no Jews in Prague and Warsaw.

Who lives in their homes? They must pay!!!

And the remnants of Jews were dumped in Western Palestine.

Escape from German-Occupied Europe
A Hebrew poster reads: "Give a hand in rescue, the Fund for Recruitment and Rescue". Palestine, July 22, 1943.
— Central Zionist Archives

View Photographs
View Photographs
View Personal Histories
View Personal Histories
View Maps
View Maps

Even before the beginning of World War II, many Jews sought to escape from countries under Nazi control. Between 1933 and 1939, more than 90,000 German and Austrian Jews fled to neighboring countries (France, Belgium, the Netherlands, Denmark, Czechoslovakia, and Switzerland). After the war began on September 1, 1939, escape became much more difficult. Nazi Germany technically permitted emigration from the Reich until November 1941. However, there were few countries willing to accept Jewish refugees and wartime conditions hindered those trying to escape. In 1941-1942, with the beginning of systematic shooting of Jews in the Soviet Union and the deportation of European Jews to extermination camps, escape literally became a matter of life and death.

Most non-Jews neither aided nor hindered the "Final Solution" and relatively few people helped Jews escape. Among those who helped Jews were various local and international Jewish organizations, such as the Joint Distribution Committee, the Jewish Agency for Palestine, and the World Jewish Congress. In addition, sympathetic non-Jews, motivated by opposition to Nazism, by moral and religious principles, or by human compassion, provided assistance to Jews at sometimes tremendous personal risk.

ESCAPE TO SOVIET-OCCUPIED POLAND AND THE INTERIOR OF THE SOVIET UNION

Between 1939 and 1941 nearly 300,000 Polish Jews, almost 10 percent of the Polish Jewish population, fled German-occupied areas of Poland and crossed into the Soviet zone. While Soviet authorities deported tens of thousands of Jews to Siberia, central Asia, and other remote areas in the interior of the Soviet Union, most of them managed to survive. After the German attack on the Soviet Union in June 1941, more than a million Soviet Jews fled eastward into the Asian parts of the country, escaping almost certain death. Despite the harsh conditions of the Soviet interior, those who escaped there constituted the largest group of European Jews to survive the Nazi onslaught.

ESCAPE TO NEUTRAL COUNTRIES

Close to 30,000 Jews were admitted into Switzerland, although an estimated 20,000 were turned away at the Swiss border. Spain allowed almost 30,000 Jewish refugees to enter, primarily from 1939 to 1941. These refugees, mostly from France, were permitted to cross Spain on their way to Portugal. German pressure reduced the number of Jews admitted entry into Spain to fewer than 7,500 during the years 1942-1944, although Spanish consuls distributed 4,000-5,000 identity documents (crucial to escape) to Jews in various parts of Europe. Portugal (a neutral country friendly to the Allies) permitted many thousands of Jews to reach the port of Lisbon. A number of American and French Jewish organizations helped the refugees, once in Lisbon, to reach the United States and South America.

Neutral Sweden provided sanctuary for some Norwegian Jews in 1940 and for virtually the entire Danish Jewish community in October 1943. The Danish resistance movement organized the escape of 7,000 Danish Jews and 700 of their non-Jewish relatives across the Sund Channel to Malmo, Sweden.

ESCAPE VIA THE BALKANS TO PALESTINE

From 1937 to 1944, the Zionist movement organized the escape of 18,000 central and east European Jews to Palestine. At first Greek harbors were used to embark on the voyage to Palestinian ports. Later, Jewish refugees left via Black Sea ports in Bulgaria and Romania. Many of the boats needed to refuel in Turkish ports. Despite Turkey's efforts to prevent these ships from docking, more than 16,000 Jews passed through Turkey en route to Palestine. In a tragic incident, the "Struma," a ship carrying refugees bound for Palestine, was sunk off the Turkish coast. Although the cause of the sinking is not definitively known, it is assumed that the "Struma" was mistakenly torpedoed by a Soviet submarine.

ESCAPE TO ITALIAN-OCCUPIED AREAS

Italian forces protected Jews in the Italian occupation zones in Yugoslavia, France, and Greece. From mid-1942 to September 1943, Italy gave aid to Jews in several areas under its occupation. These included Dalmatia and Croatia, where 5,000 Jews found refuge; southern France, where at least 25,000 Jews fled; and Greece, where 13,000 Jewish refugees found temporary shelter. Despite unceasing demands and protests from the Germans, Croatian fascists, and the Vichy police, the Italian authorities refused to hand over these Jews. The Italians also extended protection to Jews in Tunisia.
Матюгомо 5 апреля 2018 года в 01:05
Так, и какие отсюда выводы?
Зус Вайман 6 апреля 2018 года в 00:55
Only small numbers of the intrepid men and women of means succeeded to break through. The majority was immobilized and doomed.
Upper middle class and some middle class Jews made it.

We pay attention to names: Walter Benjamin, Hanna Arendt, George Soros...

We don't care about the poor Jews and the Jews like my great grandmother who died on the route from the Latvian border region to Tataria. Who cares? They were nobodies.
Матюгомо 6 апреля 2018 года в 01:14
Зус, наша дискуссия ходит по кругу и никуда не приводит.
Как я упоминал в начале её, погибло то ли 1, то ли 6 млн евреев от самых разных причин: Ваша прабабушка не перенесла эвакуацию, мой дядя был смертельно ранен в бою под Нарвой в 44м, Израиль Фисанович был вместе со всем экипажем лодки потоплен по ошибке британской авиацией... жизни не хватит всех перечислить.
Однако на сегодня официальные цифры погибших в этой безумной вакханалии по всему миру превышают 70 миллионов, и очень может быть в реальности около 100.
В этой истории холокост никак не выглядит центральным эпизодом.
Только и всего.
А дальше начались денежные вопросы, которые меня мало интересуют.
Зус Вайман 8 апреля 2018 года в 23:09
Our exchange seems to be a spiral, not a circle. Yet, the DNA is a DOUBLE helix...

The Holocaust is a central issue for Jews. We were targeted, our presence in Europe was terminated though some Eastern European Jews and Israelis moved to Milan and Berlin.

Besides, the Germanic Powers and the USSR did not bomb the roads to the extermination camps and thus they are complicit in the Jewish demise.

But modern Jews can suffer from the Stockholm Syndrome and some Jews want to hide.

I observed it in Brussels where many do not want acknowledge themselves as a Hebrew race and even in the USA where Ron Michaels brought by Jewish parents from Holland did not want to have anything in common with the Holocausted Jews. I met a Jewish guy from Poland who looked so Jewish but insisted that he was a Slav.

But think of it; I met a Greek-looking guy in Turkey who went to his mosque as a Turk and I met a Jewess-like woman in the Dobrudja monastery who wanted to be counted as a Roumanian. They are survivors too.
Матюгомо 9 апреля 2018 года в 00:26
Дорогой мой, Вы несёте уже какую—то несусветную чушь, мягко говоря!
С какой бы стати Germanic Powers стали бы бомбить подъездные пути к Освенциму (на сегодня утверждается официальными историками, что это был единственный лагерь уничтожения; я убеждён, что он был таким же приёмной—сортировочным централом, как и Бухенвальд)?
Ваши претензии адресованы Allied Powers, надо полагать, поскольку никаких Germanic Powers исторической наукой до сих пор обнаружено не было; тут Вы новое слово сказали! Не то чтобы оно было осмысленно, но безусловно — новое.
Впрочем, какая разница, если Вам все равно все должны платить?
Но чисто с технической точки зрения эта претензия к союзникам бессмысленна дважды:
1). До января 1945го года никто точно (кроме СС)не знал, что именно происходит в Освенциме. После этой даты (17 января) территория находилась под контролем СССР, и американцам бомбить её стало как бы несподручно.
2). Чисто технически тогдашними средствами разбомбить линейную (ж/д путь) или тем более точечную (ж/д мост) цель стратегический бомбардировщик и не мог — с высоты 6—8 км рассеивание бомб слишком велико; можно было накрыть нефтеперегонный завод, город, крупное предприятие, что они и делали. И даже чисто случайное попадание в насыпь ремонтируется за три часа, а в мост — за три дня.
То есть занятие заведомо бессмысленное.
Стокгольмский синдром развивается у заложников. Не будете ли Вы столь любезны растолковать мне, неразумному: кто же эти бандиты, что меня в заложники взяли? А то я сам чтой—то их в упор не наблюдаю...
Далее, Зус, мы говорим о статистически значимых цифрах. Точнее, это я говорю о статистически значимых цифрах, а Вы все время уходите на неведомого мне Рона Майклза, Вашу прабабушку, неведомых мне еврея из Польши, грека из Турции, еврейки из румынского монастыря и так далее. Да какое отношение все эти люди могут иметь к теме нашего разговора? Так что по спирали наш разговор движется или по кругу, а от пресловутого: в огороде бузина, а в Киеве дядька никуда он не уходит.
Зус Вайман 10 апреля 2018 года в 02:17
Yes, Germanic Powers.

Because Hitler considered the US and Great Britain parts of the Germanic world.

I looked at the Wiki and found that the Germans are the most numerous group in the US. Anglo-Saxons are very Germanic too. I write now in the Germanic tongue of English on the comp invented by Germanic brains.

France is also Germanic.

The Allies knew about Auschwitz but this was not a main black hole.

The annihilation of Jews was happening all over the German-occupied Europe.

It was like a pointillist canvas. Killings and induced deaths spread all over cities and countryside.

The planes could bomb the industrial centers of Auschwitz and Buchenwald.

Because the Germanic USA, Canada or Australia accept Jews those lucky Jews want to be in solidarity with their German hosts. There are many anti-Israel Jews in America and Europe.

My examples were just my personal impressions but the statistics is in the BLACK BOOK and other documents.

Europe is still Judenrein.
Матюгомо 10 апреля 2018 года в 04:35
Германцы, германцы,
Кругом одни германцы...

Если вырос сын засранец —
В этом виноват германец!

Германцы, германцы,
Кругом одни германцы...

Звон цыганского мониста
Возбуждает германиста!

Германцы, германцы,
Кругом одни германцы...

Обрюхатил Маню я —
Поедем жить в Германию!

Германцы, германцы,
Кругом одни германцы...

Антисионистски настроенные евреи и в Израиле водятся. Что ж, по—Вашему, Израилем тоже, следственно, криптонемцы заправляют?
Неординарно...
И что это означает — «потому что Гитлер так считал»? То есть бесноватому ефрейтору что—то йобнуло в его скособоченную бестолковку, и это что—то непременно истина в последней инстанции? Да мало ли чего он считал! У них там бытовало мнение, что мы живём внутри сферы, а не снаружи — так что теперь?
А я вот так не считаю, и вообще Гитлер уже отравился, а я ещё нет. Хотя не исключаю, что Вы своей вывихнутой логикой доведёте меня до того, что я начну стрихнин ведрами глотать; психозы заразительны.
Это же додуматься надо: английский язык принадлежит к германской группе, так у нас тут Четвёртый Рейх! Да слышал бы Вас покойный академик Зализняк, он бы Вам отмерил клизму на полведра скипидара с патефонными иголками!
И суд присяжных его бы оправдал.
Зус Вайман 10 апреля 2018 года в 22:44
Yes, Virginia, the English language is a German tongue.

Check where Angles and Saxons came from to Britannia.

Hitler was not a bad student.

Yes, Israel is under the Germanic supervision.

Visit the college on Mount Carmel in Haifa if you have time.
Матюгомо 11 апреля 2018 года в 02:07
Да в курсе я откуда англы и саксы в Британию приплыли.
И германская миссия в Израиле тоже не совсем свежая история.
И Банда Штерна тоже вода под мостом.
При случае обязательно посмотрю — вот бизнес брошу и поеду разглядывать колледж на горе Кармель.
Зус Вайман 11 апреля 2018 года в 21:01
Cling to Israel! Next week it is turning 70!
Матюгомо 11 апреля 2018 года в 23:47
It is not much older than I am
Матюгомо 10 июля 2018 года в 18:19
Посмотрел Эйдмана.
Плодовит, однако...
Зус Вайман 11 июля 2018 года в 15:46
И обласкан