Двуличие

Генка Богданова
Разказ от Генка Богданова

     Вървя през градския парк и се наслаждава на слънчевите ласки  през един от последните топли есенни дни. Наоколо е тихо, приятно  и много красиво. Имам чувството, че съм  на изложба с великолепни картини – шедьоври, създадени от най-великият творец  – природата. Пред такова щедро изобилие  на  багри  и най-талантливият   художник   би свел глава с благоговение.         
    Сред гордата и пищна зеленина на боровете и елхите грее есенното злато на кипари-сите и тополите. Припламват като  огнени езичета червените и жълто-червеникавите листа на клена и бука. По-нататък, листата на разкошните тъмно-зелените корони на ясена вече добиват характерните си за есента червеникаво – розови багри. Между ясените нежно потрепват като нанизи с жълтици върху бялата шия на хубавица, златисто-жълтите листенца на брезичките.  Величествените дъбове са  обагрени  в розово-жълти оттенъци, преливащи към ярко-червено. Под тях красивите им листа се смесват с пожълтелите вече листа на кестените, с кафеникавите листа на  декоративната мушмула, оранжево – жълтите листа на явора  и розово-лилавите на кучешкия дрян и  разстилат пред очите ми пъстър килим, на който  майсторите – килимари биха завидели.
     И сред цялото това великолепие  - алеи с все още буйно разцъфтели  рози, хризан-теми, пламъчета, астри, богородички, декоративни слънчогледи...,надпреварващи се да подарят на хората  красотата и ароматите си, преди да клюмнат главици  след  ледената целувка на  зимата.
    Делничен ден е.  По това време на деня в парка няма много посетители. Даже свадливите врабчета са се изпокрили  някъде, сякаш не смеят да смутят  покоя  и тишината.  Единственият по-оживен кът  е детската площадка.  Млади майки с бебета в количките и с три-четири от по-големичките им   дечица, няколко възрастни двойки и  в близо до  площадката, прегърнати и унесени в  сладък разговор, младеж и девойка. Настаних се  на една свободна пейка, затворих очи и се наслаждавах на  приятно топлите ласки на  есенното слънчице. От това блажено състояние ме  стресна  шумна глъчка и весел детски смях. След малко  на детската площадка буквално нахлу голяма група, радостно възбудени деца, придружавани от млад човек, който отдалече ми се стори някак познат.  Загледах се в децата, които явно едва се сдържаха да напуснат строя и да „окупират“ люлките, пързалките и въртележките. Те  чакаха разрешението на ръководителя  си, готови да полетят като освободени от клетка птички, но той вдигна ръка, за да привлече вниманието им и  ги попита:
- Деца, на какво съм ви учил в нашия клуб „Етика и добро възпитание“?  Какво трябва да направите, когато  отидете на място, където има и други хора?
Децата отначало  се замислиха, но само след миг зазвъняха гласчетата им:
- Да поздравим учтиво, господине.
И веднага след този отговор се чу и едно дружно : Добър ден!
- Браво, така постъпват възпитаните хора! – похвали ги ръководителя на клуба, чийто глас ми се стори познат, но тъй като  беше обърнат към децата и с гръб към мен, не виждах лицето му.
- Мили деца, - ласкаво продължи да им говори той.- зная, че изгаряте от нетърпение да си поиграете на воля, но открития урок, който днес провеждаме сред природата, все още не е завършил и аз ви моля за още малко търпение! Кой ще ми каже каква е темата, която обсъждаме днес?
- Доброто възпитание и поведение. – веднага отговори едно момиченце със звънливо гласче.
- Точно така, Еми! Отличен отговор! – насърчи я мило той. – Днес искам да разбера доколко сте запаметили  уроците по добро поведение и възпитание, с които се запознахте на теория.  Кажи ми, Митко,  освен, че трябва да поздравяваме хората на обществено място, как трябва да се отнасяме към по-възрастните от нас?
- С уважение, господин учителю! – веднага отговори Митко.
- А, ако вие първи бяхте дошли на тази площадка и  бяхте заели всички  пейки и детски съоръжения, какво бихте направили, ако  дойдат майки с бебета и други, по-малки от вас деца? Кажи ми ти, Наско!
- Аз щях веднага да стана, за да направя място на майката с бебето и щях да помоля някой от приятелите  си, да отстъпят мястото си на  люлката или пързалката на новодошлите деца.
- Чудесно, Наско! - точно така постъпват добрите и възпитани деца. Майките заслужават нашата почит и уважение. Те раждат, отглеждат и възпитават децата с много любов и всеотдайност, освен това са жени – представителки на по-слабия и нежен пол, който ние, мъжете, трябва не само да обичаме, но и да уважаваме, и подкрепяме. Дълбоко уважение и грижи дължим и на възрастните хора, защото те
са здравата и сигурна основа, на която се крепи нашето общество. Те са носители не само на  любов, сигурност и нежна грижа, но и на богат житейски опит и мъдрост, на които ни учат.
- Моята баба наистина е много добра и умна, господине. - побърза да се похвали едно едро момченце. – Тя  ми каза, че добрите деца никога не се бият, не обиждат момичетата, помагат на по-малките и на по-възрастните от тях - същото, което ни казахте и Вие.
- А моята майка и дядо  вчера  ми казаха, че никога не трябва да замърсяваме природата, защото  тя била наш дом. Същите думи ни казахте и Вие, затова аз винаги хвърлям отпадъците в кошчетата за смет, а не на улицата.
   Слушах с интерес този оживен диалог  изпълнена с уважение към този млад човек, който  така умело, ненатрапчиво  и  непринудено възпитава децата и ги учи на изконните български добродетели, позабравени и  пренебрегвани  от много хора напоследък. 
    „Какъв прекрасен ден!- помислих си аз. – Красота и човешка доброта, които пълнят сърцето  с радост и надежди, че докато имаме такива умни и любознателни деца и възпитатели като този млад човек, на  каквито и изпитания да бъдат подложени добродетелите на нашия народ, те няма да бъдат изкоренени  и забравени  като нещо  несъвременно и ненужно  на днешното глобално общество!“
     В този момент ръководителят на клуба  приключи с обсъждането на темата,  пусна децата да си поиграят, седна на пейката срещу мен и се зачете във вестник Най после го разпознах.  Беше  съседа на  сина  и снаха ми. Живееше с жена си, с малката им дъщеричка и болната си, възрастна тъща в жилищния  блок, в същия вход, в който живееха сина и снаха ми,  на  по-горния етаж – точно  над апартамента на моите деца. Познавах го визуално, защото често се налагаше да  гледам  внуците си по време на дългите командировки  на сина и снахата. Никога не сме разговаряли, но от разговорите на възмутените му съседи и от постоянния стрес, в който живееше семейството на сина ми, на който и аз често  ставах свидетел,  отдавна си бях изградила мнение за него, за неговото възпитание и поведение, които нямаха нищо общо с това, на което станах свидетел преди малко по време на открития урок.
     Не можех да повярвам на очите си. Този мъж, който  в личния си живот се държеше  невъзпитано, нагло, грубо, жестоко и арогантно  не само със съседите си, но и със собственото си семейство, днес, пред очите ми  кротко, благо и мъдро учеше чуждите деца на добро възпитание.
      В съзнанието ми се „изплуваха“ крясъците, псувните и обидите, които често се сипеха над  главите  на нещастната му съпруга и горката му тъща, с който се държеше като истински деспот. Сърцето ми се сви при спомена за плача и молбите на уплашеното им и вечно стресирано дете, което не само, че  ставаше свидетел на  скандали и побоища, но и самото често бе малтретирано.
     Никога няма да забравя деня, в който този жесток и нагъл човек изхвърли от собственото й жилище тъща си и принуди дъщеря й да я  заведе в старчески дом. Не го трогнаха нито  сълзите на старата жена, нито отчаяните молби на съпругата му, нито писъците на вкопчилото се  в баба си дете, нито  гневните упреци на съседите:
- Гледайте си работата! Не е ваша работа какво става в моя дом и в моето семейство!- озъби им се той преди да повлече  разплаканото дете и да хлопне вратата на апартамента зад съпругата и тъща си, които с наведени глави тръгнаха към очакващото ги навън такси…
    Гледах  човека, който  учеше децата да поздравяват, докато самият той никога не правеше това, онзи, който проповядваше   и учеше децата на почит и уважение към  жените и възрастните хора, докато той в личния си живот ги малтретираше, мачкаше самочувствието им и убиваше желанието им за живот, към човекът, който  говореше на възпитниците си за търпимост толерантност към по-малките и беззащитните, а биеше  и  тормозеше собственото си дете.  Към онзи, който не зачиташе  нито мнението, нито правата на съседите си и пренебрегваше обществените норми и правила  и  душата ми  като вопъл  трептеше дълбоко възмущение:
- Господи, какво разминаване на думи и дела, какъв цинизъм, какво гнусно двуличие!  Как ли ще реагират тези мили деца, ако  случайно  видят и опознаят истинския облик на своя възпитател?  Та те ще загубят доверчивата чистота на душите си, уважението към нас, по-възрастните,  вярата си в доброто, в морала и в човешката етика. А ние понякога доверчиво поверяваме децата си  на подобни безсъвестни „възпитатели“!...
В този момент наоколо сякаш  притъмня. Красивият парк посивя и изгуби очарованието си, слънцето помръкна  и пропълзяха  хлад и тревога, от които настръхнаха и кожата и сърцето ми: