Перший пам ятник Т. Г. Шевченку...

Валентин Бугрим
ДО  100-річчя ВСТАНОВЛЕННЯ ПЕРШОГО в СВІТІ МОНУМЕНТАЛЬНОГО ПАМ’ЯТНИКА ТАРАСУ ГРИГОРОВИЧУ ШЕВЧЕНКУ

ЮВІЛЕЙНА ШЕВЧЕНКІАНА академіка, доктора філософії, шевченкознавця, генерал-хорунжого Українського козацтва ІІІ Гетьманату Валентина В. БУГРИМА, члена правління Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду ТАРАСА ШЕВЧЕНКА (Див. також: https://shevchenkiana.jimdo.com/)

ПЕРШИЙ ПАМ’ЯТНИК Т.Г. ШЕВЧЕНКУ...

У даному мультимедійному фотоесе досліджено пам’ятники Т.Г. Шевченку в багатьох столицях країн світу – у Києві, Гавані, Загребі, Вашингтоні, Москві, Мінську, Парижі, Пекіні, Ташкенті, Тбілісі... А також – у багатьох містах і селах країн світу: Ромнах, Львові, Харкові, Донецьку, Полтаві, Чернівцях, Чернігові, Маріуполі, Бресті, Актау, Сімферополі, Тулузі  ... Розглянуто їхню появу, авторство, різні обставини ...
 
АВТОПОРТРЕТ. 1830 р.
Тарас Григорович ШЕВЧЕНКО – Пророк, Святий і Геній, знаково-культова постать українського народу (сам народ),  совість української нації та й взагалі всіх слов’ян. Таку святість, пророцтво і геніальність він утвердив усією своєї життєдіяльністю. Тому й така повага, таке пошанування йому не просто закономірні, а природні... Вияв людської любові до Кобзаря велико-розмаїтий у всі часи. У літературі та літературознавстві – це поеми, прозові твори й інше; у мистецтві – це портретні галереї, картини і твори, у скульптурі – пам’ятники, погруддя, дошки, таблички тощо. Саме про скульптурну шевченкіану і йтиметься далі. Пошук у різних джерелах дав змогу віднайти багато пам’ятників Великому Кобзареві по всьому світу: в Україні, Канаді, Росії, Білорусі, Польщі, США, Франції, Румунії, Китаї, Австралії... Всього у світі нараховується приблизно 1384 пам’ятники Тарасу Григоровичу Шевченку: 1256 – в Україні та 128 – за кордоном (у 47-и державах). В Україні найбільше пам’ятників установлено на Івано-Франківщині – 201, Львівщині (193), Тернопільщині (165) та Черкащині (102). За кордоном найбільше в Росії – 30 (10 пам’ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9, Канаді – 9, у Білорусі (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.
До речі, конче необхідно розрізняти: пам’ятник; статуя; колона, меморіальний пам’ятник, скульптурний комплекс; погруддя; меморільна дошка, монумент-бюст, пам’ятник знак . Щоб не було плутании, яка до цих пір є, треба враховувати зазначені види скульптур, особливо для встановлення першості... Якщо мистецьки-літературно порівняти, то: Меморіал – це як роман; Пам’ятник як повість; Погруддя як оповідання; Горельєф як новела; Пам’ятна дошка як вірш...
 Як це, може, й  не дивно, але взагалі першу пам’ятникову скульптуру Шевченку  встановлено не в Україні, а в сучасному  Казахстані (який тоді  територіально належав Російській імперії), на півострові Мангишлак, ув Новопетрівському укріплення (НУ), (з 1939 р. Форт Шевченко), де поет відбував заслання (1850-57 рр.), у 1881 році. Їх там було аж три, які споруджені у різні періоди: 1881 року до 20-ліття з дня смерті поета комендант НУ Іраклій Усков (нащадок запорізьких козаків) установив біля домівки, де мешкав він із родиною пам’ятник Т. Шевченко, як вважав сам автор – перший на казахській землі та в світі. Але це був не пам’ятник, а бюст на круглому постаменті, який виготовив друг Шевченка казах Каражусуп. 1920 року його було зруйновано, а через сім років – відновлено.
• Другий гіпсовий бюст установлено 1 травня 1927 р. у міському парку. Скульптор – Атрау.
• А сучасний вже пам’ятник установлено в жовтні 1997 р., де зображено
українського поета в солдатскій формі. Автор-скульптор 
Володимир Чепелик, лауреат Національної премії Т.Г.Шевченка.
Пам’ятник Тарасу Шевченку в м. Форт-Шевченко (Казахстан). Бронза, висота 5,6 метра. Відкрито 25 травня 1997 року в парку музею-меморіального комплексу Т.Г.Шевченка.
А перша в Україні мармурова скульптура  Тарасу Шевченку –
постала нелегально 1899 р. на садибі  української педагогині, організаторки народної освіти, меценатки Христини Динилівни Алчевської (1841-1920 рр.ж.) у Харкові (Тепер Будинок центру громадських зв’язків). Автор – харків'янин, відомий скульптор, професор Петербурзької Академії мистецтв Володимира О.Беклемішев (1861-1920 рр.ж.) (Його відомий учень Матвій Манізер). Але це було погруддя. У 1901 році, напередодні 40-річчя від дня смерті Тараса Шевченка, «за високим указом» (ясно, що царським), скульптуру зняли. На напівкруглому постаменті було встановлено бюст Т.Г. Шевченку.
Принципе зазначення. Загально-вживаним є слово ”пам’ятник” . Але з враховуванням указаних видів скульптур, особливо для встановлення першості, можна зробити таки йвисновок:
Скульптуру в Ромнах правильно називати «Монументальний пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку» (ще пишуть у зріст, повнофігурний, що можна розглядати як різновили його), а в Харкові – «Скульптурний меморіал Тарасу Григоровичу Шевченку» і т.д. А скульптури на Мангишлакі та харківській садибі є першими погруддями В.Кобзареві.
 
Ромни. 1918 р. після відкриття пам"ятника
 
Ромни. 2018 р. Вшанування Великого кобзаря. Світлина фотохудожника В. Дядюри

Отже, монументальний пам’ятник Т.Г.Шевченку в Ромнах (Скульптор І.П.Кавалерідзе) – дійсно є перший у світі...

Валентин В.БУГРИМ, академік, доктор філсофії, історик, шевченкознавець, публіцист... 27 жовтня 2018 р. Ромни на Сумщині