Лелека

Иванна Белушко
                «Відвага аба мед п’є, або сльози ллє»      
               
    З ранньої весни до осені на башті дачного водогону, що біля крамниці, вже кілька років жила сім’я лелек. Першим з’являвся лелека. Він чепурив гніздо і чекав на свою пару. Пізніше, коли прилітала подружка, птахи стояли в гнізді, вигинали шиї та голосно постукували й тріскотіли дзьобами – такі ось лелечі заручини! В свій час насиджували та вигодовували пташенят. Батьки по черзі літали до річки і збирали в горлові мішки поживу для малят. Що було в тих мішках чи ящірки, чи жабенята, чи коники, чи може всього потроху  - це бачили тільки голодні пташенятка, бо перед ними батьки висипали весь цей смачний скарб. Іноді доводилось спостерігати як лелека ніс в довгому дзьобі жабку, що останньою трапилась, коли вже в горлових мішках і місця не було.
Жаркої днини батьки приносили до гнізда воду і навіть розкидали над пташенятами крила, щоб захистити їх від спеки...
    Та одного літа гніздо осиротіло. Тієї весни піднявся такий вітер, що зривав дахи будинків і кидав їх на землю за кілька метрів. Зграю ворон, які поспіхом піднялися з дерев, що скрипіли і хитались так, наче ось-ось зламаються, буран жбурнув , мов соломинку, на башту водогону до гнізда лелеки. 
    На той час лелека вже його причепурив і чекав на подружку. Галасливі незвані гості чорною хмарою роїлись так близько, немов всі і відразу намислили оселитися в чужому гнізді.
    «Яке нахабство! Геть звідси!» - підняв міцного дзьоба лелека і добряче штурхонув ту, котра була найближче.
    «Кар! К-а-а-р! Кар! Наших б’ють!» - здійняли ґвалт ворони і всі разом напосілись на лелеку.
   «Цвів-цвірінь! Цвів, цвів-цвірінь! – перемовлялись  під дахом горобці, які переховувались від бурі і спостерігали за тим, що відбувалось біля гнізда
                1
лелеки. «Чому дядечко Чорногуз не втікає? Невже він сам-один буде  ту купу хмизняку від ворон боронити?» - цвірінькнув горобець. Горобчиха розсердилась і добряче його скубонула: «Ти і наше гніздечко купою сміття назвеш? Гніздо – це не просто гілочки чи соломинки складені по особливому, це – сім’я, діти, майбутнє...» «Та я ж нічого, за дядечка Чорногуза потерпаю, бачиш як його бьють? Треба б йому втікати...»   «Тобі б тільки втікати!» - невдоволено глипнула оком горобчиха. «Народився боягузом, то таким і до старості доживеш!»
    Лелека ж не розмірковував, чи один в полі воїн, чи ні, - він відбивав навалу стільки, скільки міг, але сили були занадто нерівні...
    Він не втік. Знівечений і знесилений впав  на дроти електричної мережі, але де хоробрість, там нагорода та добрість!
    Анатолій Іванович саме в цей час нагодився до крамниці, підібрав пораненого птаха і перевіз візочком до своєї садиби.
    Світ не без добрих людей! Хтось із сусідів запросив орнітолога. Той уважно оглянув рани на голові, дзьобі, крилах  і запевнив, що все скоро заживе, а від враження електричним струмом птах також оговтається, потрібен час, догляд і підсилене харчування.  Головною стравою в раціоні лелеки була мойва, кілограмів з десять її згодували, і на ноги таки поставили! Перші кілька днів, поки птах був ще зовсім слабкий і на ногах не тримався, його вранці виносили з теплиці на подвір’я, ставили поруч велику миску з рибою і два відра з водою, а на ніч знову повертали в пусту сусідську теплицю.
    Сороки з двору до двору понесли новину: «Слухайте! Слухайте! Слухайте! Дядечко Чорногуз живий! Дядечко Чорногуз живий! Дядечко Чорногуз живий!»
    Раділо птаство, раділи й люди, бо птах набирався сили...
    Кіру Григорівну – дружину Анатолія Івановича, лелека вразив своєю
                2

охайністю. Впаде, бувало, рибка на землю – лелека, перш ніж з’їсти її, обов’язково вимиє в одному з відер, а інше відро завжди залишалося з чистою водою, щоб попити. « Який же ти чепурун! – хвалила Кіра Григорівна, - брудного, дійсно, не можна їсти». 
    «Так! Так! Так!» - погоджувався лелека і кивав головою. Через тиждень-два лелека став на ноги і скрізь ходив за Кірою Григорівною, немов прив’язаний, та коли вже відчув силу в крилах, довго вимахував ними, наче прощаючись з чуйними і сердечними господарями., а потім зробив коло над садибою, де його рятували й доглядали, та й полетів своїх шукати...
    Ми непокоїлись за лелеку, бо не знали, чи витримає він осінній переліт до Африки, чи повернеться весною, але птах перевершив всі наші сподівання: повернувся весною в своє гніздо і відвідав садибу Анатолія Івановича і Кіри Григорівни. Повагом походжав в дворі й на огороді, кивав головою і стукав дзьобом: «Доброго вам дня та теплої весни! Радий вас бачити і щиро вдячний за турботу про мене, а тепер вже полечу своє гніздо лагодити. Ще побачимось!»
    «Щасти тобі!» - бажали птахові сусіди й господарі