Рецепти салатiв Пьяте жовтня та Шосте жовтня

Братислав Либертус Новинки
РЕЦЕПТИ САЛАТІВ "П'ЯТЕ ЖОВТНЯ" ТА "ШОСТЕ ЖОВТНЯ"
(гумореска)

   Доброго ранку усім!

   Отже, на прохання численної публіки, я вирішив сьогодні все-таки поділитися секретом (тобто, рецептом) одного смачнючого фірменного салату під загадковою назвою "П'яте жовтня".

   Отже, салат "П'яте жовтня".

   Для початку відварюємо картоплю. Для цього беремо звичайну картопельку середнього розміру, і акуратно зчищаємо шкірочку. Робити це треба неквапом, ні на що не відволікаючись. Отримуємо від процесу насолоду у стилі релакс.  Для цього бажано щоби нікого поруч із вами не було, аби ніхто не заважав правильно чистити картоплю. Для цього дуже зручно послати усіх своїх домочадців кудись подалі: наприклад, у магазин за морозивом, або іще краще за питною водою.

   Тим часом, щоби зекономити трошки часу, можна поставити у каструлі грітися воду, на картоплю. Особисто я користуюся для цього мультиваркою-блендером фірми V** *********, модель S* ***-*. Але ви можете узяти і іншу модель, трошки більшої ємності, - особливо, якщо ваша сім'я більше, аніж двоє чи двоє з половиною осіб. Ну, максимум троє, звісно.

   Поки там закипає вода, можна якраз встигнути начистити картоплі на цілу сім'ю або невеличку роту. Коли достатня кількість картоплі буде начищена, можна розрізати її навпіл чи на троє, щоби її побільше вмістилося у мультиварку. Додаємо солі на свій розсуд, накриваємо кришкою, і обов'язково натискаємо на кнопку "Пар/Варка", або іншу подібну кнопку з написом, який натякає тільки на процес варіння, і ні на які інші додаткові функції. Якщо ви не натиснете на цю кнопку, то процес варіння картоплі може затягнутися дуже надовго, майже до безкінечності.

   Далі берете півторалітрову банку з ніжинськими огірочками, або замість них можна узяти баночку огірочків домашньої консервації за рецептом вашої бабусі або мами. Ну, або на крайній випадок, можна купити банку з корнішонами, чи що підвернеться. Але огірочки обов'язково повинні бути консервованими, і якраз такими, як ви любите.

    Відкриваєте банку звичайною відкривачкою. Можна вручну, можна автоматично, але відкриваєте, і безпощадно гнете кришку. Потім ту кришку можна викинути у відро для сміття. Далі дістаєте із загашника дві маленькі пусті півлітрові баночки, і перекладуєте у них з великої банки стільки огірочків, скільки поміститься. Заливаєте розсолом з великої банки, закриваєте кришками, і відставляєте убік.

   Далі дістаєте велику миску, глибоку таку, щоби туди помістився салат, якого вистачить на усю вашу сім'ю. Особисто я використовую для цього глибоку тарілку від фірми L*******, зі столового сервізу під поетичною назвою "A******* E*****". Отже, дістаємо цю глибоку тарілку: в неї ми будемо нарізати компоненти на салат. А даліберемо дощечку, чи що там вам зручно, беремо звичайний столовий ніж, і починаємо нарізати огірочки дрібненькими шматочками. Якщо у Вас є натхнення порелаксувати, то можете порізати їх дрібно-дрібно, як на олів'є. Але якщо Вам ліньки робити лишні рухи, то можете порізати трошки крупніше. Якщо зовсім-зовсім ліньки, то можна кожен огірок розрізати навпіл прямо посередині упоперек, і так і вкинути у тарілку: у кого в сім'ї роти такої ширини, що можна виміряти рулеткою, то їм буде якраз. Ну, а в кого ротики маленькі настільки, що доводиться крізь зуби пропихати лійку - то, звісно для них треба різати мілкіше.

   Коли усі огірки будуть порізані, можна переходити до нарізання копченої риби. Для цього можна узяти будь-яку копчену рибу, яку ви любите. Але головне, що вона обов'язково повинна бути копченою. Відрізаєте їй голову, відділяєте хребет, вичищаєте нутрощі, усю цю требуху відкладаєте убік, а м'ясо, відповідно, ріжете на шматочки. І точно так само: для ротів, які потребують рулетки, ріжете крупно, а для ротиків, які вимагають лійки, для тих стараєтеся порізати мілкіше. Ну,а для космонавтів - то, звісно, перекручуєте на пюре: у блендері, наприклад, або через м'ясорубку. Якщо у вас удома є космонавти, то майте це на увазі.

   Коли уся риба, яка є в домі, або яка просто поміщається у тарілку з салатом, буде подрібнена і вкинута до порізаних огірків - то можна мити з милом та витирати рушником руки, і приступати до відкривання банки з чищеними мідіями. Мідії можуть бути або у розсолі, або у олії, або ще як, а можете приготувати їх і вдома.

   Попереджую одразу: різати мідії ножем - то кощунство. Тому космонавти хай заздрісно дивляться, а ротики для лієчок, якщо сильно-сильно хочуть скуштувати мідії, хай пижаться з усіх сил, і з усіх сил працюють легенями, щоби мідія крізь лійку все-таки пролізла. Якщо ж вони не справляться з цією задачею - то вам краще: хай сидять голодні, бо тим більше мідій дістанеться тим, у кого рот як рулетка.

   Ось, власне, на цьому все. Тепер можна змішувати у тарілці усі компоненти салату. Поки ми готували салат "П'яте жовтня", вже зварилася картопля. І, мов би відчували запах смачненького здалеку, із магазину тим часом уже прибігла уся ваша розхристана сім'я. Якщо критично кинути оком, то можна помітити, що вони усі захекалися і спітніли: так спішили на запах смачненького. Хоча звісно, вони можуть з порогу почати розказувати баєчки про те, якою тяжкою була питна вода, яку вони несли, підіймаючись сходами на третій поверх (ну, самі подумайте: якихось там нещасних дві баклажки! Я вас благаю, хто повірить у таку нісенітницю. Що цілою сім'єю, якісь там масіпусінькі дві баклажечки, по усього лише якихось  там шість літрів, так тяжко було нести. Ну це ж тобі не самотужки по 19 літрів у кожній руці, правильно? Ой, ну, зробимо вигляд, що повірили. Бо всі ми люди, усі знаємо, що таке голод, - отож, оцю невинну симуляцію можемо і простити. Тим паче, якщо вони при цьому попіклувалися про морозиво для мене - то все, можу закрити очі на все, і нічого не помічати. От що значить, сім'я!)...

   Ну і, власне, тепер можна накривати на стіл, і починати обідати. Усім смачного!

   Але це ще не все! Стійте! Розходитися ще рано, бо маю на додачу поділитися рецептом салату "Шосте жовтня". Не розходимося, усі сідайте де сиділи, і слухайте далі.

   Рецепт салату приблизно той самий, що і вчора: солоні огірки, копчена риба. Але мідії, звісно, уже всі повиловлювали рулеткороті. Дивлячись на таких екземплярів моєї сім'ї, я інколи жалкую, що наразі поки що неможливо вирощувати мідії трохи більшого розміру. Наприклад, принаймні такі, щоб як куряче стегенце. Або ще краще, щоби розміром як молочне порося, або як  ціла індичка. Ото були би мідії! Я розумію. Поклав одну отаку мідію посеред великого блюда, а навколо, як горошком, посипав дрібненько порізані огірочки та дрібно перемелену копчену рибку. І всі їдять хто що, згідно розміру ротової порожнини. Оце був би справжній салат "П'яте жовтня"!... А те... То так, пародія на життя.

   Але не відступаємо від теми. Бо наразі маємо готувати салат "Шосте жовтня".

   Коротше: беремо залишки вчорашнього салату, відкриваємо банку сардин, вивалюємо все у тарілку, перемішуємо. Додаємо почищені ядра волоських горіхів, відварену холодну картоплю (учорашню, якщо ще залишилася, бо ж ці оглоїди мабуть усе пожерли, тому, якщо відвареної картоплі мало, то треба зварити заново).

   І таким чином - життя продовжується, панове! Усім смачного, приємно було з вами поговорити та поїсти разом, до зустрічі наступного разу.

07:45, 06.10.2018
Братіслав Лібертус Прозаїк