Эразм Фроммсократ в гостях у Безумного Трагика - 2

Виктор Золя
Безумный Трагик
8 июня ·

Ребята, дорогие мои голубчики философы, буду рад вас всех видеть у себя в друзьях, приму вас всех с радостью и любовью душевной, ибо ценю умных и тактичных людей, коими вы все являетесь вне всякого сомнения. Обожаю рассказывать интересные истории и обсуждать насущные научные и философские проблемы. Спасибо вам за то, что вы есть, мои целеустремлённые собратья по разуму.

Андрій Кулик

 Андрія Олеговича Баумейстера поважають, читають та слухають на Ютуб-каналі)

Эразм Фроммсократ

 Баумейстер від свого імені щось виражає? Може він, скажімо - як платоніст дати визначення: що є людина?

Андрій Кулик

 А це при чому тут?

Эразм Фроммсократ

 При тому, що коментувати можна щозавгодно якзавгодно, а свідомо висловити мудрість здатен лише той, хто усвідомлює дійсність такою, яка вона є, а не використовує образ того, що кимось зображується чи комусь здається..

Андрій Кулик

 Баумейстер щось висловлює не свідоме, не зрозуміле? Якщо б так і було, то його не читали, не слухали, на лекції не приходили і навіть не запрошували!? Але це не так, він філософ)

Эразм Фроммсократ

 Міркування, які в своїй основі не мають визначення: що є людина - цікавлять тільки тих, хто не здатен додумати до кінця первинну заповідь філософії - "пізнай себе"

https://vk.com/topic-88077_28069720?post=50201

Андрій Кулик

 Не можу зрозуміти вашу думку, нажаль, ви в чомусь звинувачуєте Андрія Баумейстера? Це ваше право на критику, але щоб мати такі підстави, потрібно ознайомитися з працями Баумейстера. Ще є Ютуб-канал, де Андрій Олегович веде лекції, дискусії, зустрічі тощо. Кажете, "пізнай себе", це монографія "Буття і благо" спроба дослідження онтологічних підстав практичних нормативностей.

Эразм Фроммсократ

 Мої міркування дуже прості: ...как я понимаю - философ только тот, кто прежде чем рассуждать о чём-либо - не брезгует определиться в таких "материях":

что есть человек с точки зрения его философии
(если определение дано, и из него сам собой не проясняется ) -
в чём смысл жизни человека в координатах его(философа) мировоззрения
(если к этому моменту ещё не прояснено) -
что есть душа и что такое - мудрость
(и, если философ не против) -
что такое любовь...

например:
субъективный рационалист Эразм Фроммсократ полагает, что:
человек есть живой организм с гипертрофированной(развивающейся опережающими эволюцию темпами) личностью - частью сущности(совокупности движущих сил) организма-носителя, обеспечивающей коммуникацию с себе подобными

смысл жизни организма-носителя, как и всякого организма - выжить и воспроизвести себе подобных, а смысл жизни с точки зрения личности заключается в обретании свободы путём познания мира, при этом что такое свобода - любой человек может определять так, как захочет в тот или иной момент...

душа есть образ, создаваемый личностью при попытке познать сущность своего или чужого организма в её цельности, а мудрость - не что иное, как направленность сознания, стремящегося формулировать рассуждения таким образом, чтобы в промежутках между словами и строками что-то заставляло присоединяться к разговору душу, зачастую не обращаясь к ней напрямую, а заинтересовывая важностью темы или свежестью взгляда, как бы выманивая из сфер, недоступных для знания в привычном понимании.
Она свойственна как младенцу, устами которого иной раз "глаголет истина", и это получается само собой - он ещё не отгородился от души частоколом навязанных обществом необходимых заблуждений, так и у старца, убедившегося в его бессмысленности...

...любовь человек чувствует в процессе непосредственного взаимодействия сущностей - его собственной и сущности объекта любви.

https://vk.com/topic-105693388_33052603?post=47

і я ніяк не зрозумію - чому філософією вважаються вигадки, а не очевидні речі...

Андрій Кулик

 Ви як суб'єктивний раціоналіст не розумієте, про що Андрій Баумейстер веде розмову? "Метафізика свідомості" реальних можливостей людини, раджу почитати праці Баумейстера. Це цікаво та захопливо. Той хто не цікавився ніколи філософією, після цього починає акт філософствування)



Андрій Кулик

 Ось, точно формулювання вашого світогляду - суб'єктивний раціоналіст, чому ніхто вам не відповідав? Доречі, ці лекції античної філософії дуже допомагають студентам, аспірантам і всім хто цікавиться філософією)

Иван Гуменюк

 Ви вiдкидаєте метафiзику? Зводите все до фiзiологiчних процесiв?

Эразм Фроммсократ

 Приведіть приклад - як людина робить щось метафізичне, не користуючися фізіологією свого організму...

Иван Гуменюк

 Для цього потрiбно дати вiдповідь на запитання чи наш розум, свiдомість фiзичнi? В мене немає вiдповiдi. Може у вас є?

Эразм Фроммсократ

До всіх, хто цікавиться філософією - маю одне запитання: чому людство досі не стало мудрішим, ніж було за життя Арістотеля?

 http://philosophystorm.org/gde-progress

Андрій Кулик

Подейкують, що Альберт Ейнштейн вірив в існування альтернативної паралельної реальності, хоч вона і невидима оку, вимірювальні прилади її також не фіксують. Справа в тому, що фізіологічно око здатне сприймати тільки 3D-спектр в обмеженій кількості кольорів. Не варто довіряти тільки тому, що знаєш.
За завісою нашої тілесності знаходиться енергія. Час від часу ми здатні відчути неосяжну енергію, але частіше ми просто можемо відчувати деякі непомітні коливання. Ми ніколи по-справжньому не залишаємося одні. Ми завжди оточені невидимим...
 Ніхто не знає, що було за часів життя Арістотеля і Платона. Дякувати монахи-бенедиктинцям, що переписали і врятували тексти давньогрецької філософії. Вони змінювалися і все змінюється зараз, це факт, тому щось казати, про мудрість, людство технічно прогресує, і це небезпечно для особистого життя, духовний світ людини зміцнюється, тому філософія як терапія для розуму і душі)

Эразм Фроммсократ

 В координатах мого стихійного фізикалізму свідомість є прояв функціонування комплексу електромагнітніх полів, створюваних енергетичними імпульсами, які рухаються в нейронній мережі головного мозку людини, а розум(як здатність виділяти істотне з відчутого) - властивий не тільки носіям свідомості...

Иван Гуменюк

 А що ви маєте на увазі мудріше? Все людство не може бути мудрим, а технічний прогрес не міг би йти вперед без розвинутого інтелекту. Як на вашу думку людина, раціональна істота?

Эразм Фроммсократ

 Якщо вважати філософією обмірковування казок та вигадок - інакше бути не повинно...

Иван Гуменюк

 це зрозуміло, але вчені поки не можуть говорити щось ствердно про мозок, поки він тільки обьєкт вивчення. Тому ми поки не здатні давати обьєктивні оцінки свідомості.

Андрій Кулик

 Навіщо ви мені підкрипляєте сайт "філософський шторм"? Це знатний, авторитетний сайт, але який ви зв'язок маєте до нього? З перших міркувань, філософської думки була міфологія, потім все інше. З казок народжувалася філософія)

Эразм Фроммсократ

 Шо таке "раціональнаістота"? Якщо людству не треба ставати мудрішим, ніж воно вже є, то філософам - таки слід бути блазнями...

Эразм Фроммсократ

 На моє просте зауваження - жоден учасник цього здебільшого буквоїдського натовпу досі не відповів:

Иван Гуменюк

 Ви мене не так зрозуміли. Добре тоді дайте визначення терміну "Мудріше"? Чим мудріше? В якій галузі мудріше?. Бо людина апріорі стає мудріше,

Андрій Кулик

 Для філософа ясність важлива, як повітря. Особливо сьогодні, в епоху пост-правди. Тому коли ви спілкуєтеся з філософом, який чіпляється до слів і термінів, не поспішайте на нього ображатися. У нього є на те причини.
За Платоном, наприклад, є 4 основні чесноти - помірність, мужність, розсудливість (справедливість). Аристотель розрізняв чесноти волі, чесноти розуму і основний називав щастя. А Бенджамін Франклін виділяв 13 чеснот. Але в цілому, їх, звичайно, набагато більше, хоча при цьому і пов'язані між собою.
Для філософа ж головним стає питання, як домогтися зміни іншого, не порушуючи при цьому його людської гідності, не ущемляючи його волі самому прийти до усвідомлення власних змін!? Нічого не вказує, подумайте!?
На прикладі самоповаги це виглядає так - розвиваючи власну самоповагу, людина починає усвідомлювати важливість поваги до іншого, в цьому випадку цей діалог. Тому я не бачу сенсу продовження, нажаль або на щастя)

Иван Гуменюк

 Людина має вроджену здатність до набуття знань, досвіду, В потенції кожна людина може стати фахівцем у будь якій справі.


Эразм Фроммсократ

 Мудрішими сапієнси стають тоді, коли відносини між окремими людьми і суспільними їх об'єднаннями - робляться добріші, через те що вони усвідомлюють спорідненість своїх сутностей незважаючи на амбіції особистостей(личностей - рус.), завдяки яким цивілізувалися і здобули перевагу в могутності над усим, що стоїть і рухається на планеті...

Иван Гуменюк

 Мені подобаєтся така ваша думка, аргумент приймаю,

Эразм Фроммсократ

 До Ваших послуг - http://www.proza.ru/2014/12/14/1919