Роза

Тара-Роуз Уилаби
  Не познавам човек който да не е очерован от красотата и аромата на розата. Това изящно цвете с право се нарича "царица на цветята". Листчетата му оцветени във всевъзможни цветове и нюанси са вдъхновявали поети и писатели. Крале и кралици са изразявали чуства подарявайки именно роза. От кадифените му цветове се прозвеждат вкусно варение и изискани парфюми.
  Легендата разказва че на света живяла царевна с невиждана красота. Но колкото била красива толкова била и горделива. От високо гледала тя около себе си и не търпяла да й противоречат. Един ден в палата на принцесата се появил млад фермер и я поискал за жена. Но той бил беден и по цял ден се трудел в полето. Разсърдила се царкинята от това предложение. Как такъв бедняк дръзвал да иска нея най-красивата и прекрасна на света. Заповядала да хвърлят фермера във тюрма. Но фермера не бил обикновен човек а самият Баща на боговете.
  Разбрал той колко горделива и студена е красивата царевна и я проклел.
В същият миг стройното тяло на царкинята се покрило със остри шипове а прекрасното й лице се превърнало в красив ален цвят.  Преди да си тръгне отхвърленият бог казал "Целият свят ще се възхищава на красотата ти но никой няма да се осмели да те докосне итака ще живееш в самота. Защото си горделива и студена. И ако един ден намериш човек който те обикне не заради красивият ти цвят или заради неповторимият ти аромат. Който ще пренебрегне острите ти шипове и те прегърне проклятието ще се развали". След тези думи богът се върнал на небето.
  И днес розата още чака своята истинска любов и оплаква своята самотна съдба.

***
  Нет на земле человека, который не был бы очарован красотой и ароматом розы. Это изысканный цветок по праву называют "королевой цветов". Лепестки ее, окрашенные во всевозможные цвета и оттенки, вдохновляли поэтов и музыкантов. Короли и королевы сообщали о своих чувствах при помощи роз. Из атласных лепестков делают вкусное варение и производят изысканные духи.
  Легенда гласит, что давным-давно в мире жила царевна неслыханной красоты. Но насколько она была красивой, настолько же была и гордой. Свысока смотрела царевна на окружавших ее придворных и не терпела тех, кто ей противоречил.
  Однажды во дворце появился молодой селянин и попросил ее руки. Он был бедным, весь день трудился в поле, не разгибая спины. Руки его покрыли мозоли, а лицо потемнело от солнца. Рассердилась царевна. Как такой невежа дерзает делать ей, самой прекрасной в мире, предложение? И повелела бросить его в тюрьму.
  Но селянин не был обычным человеком. Сам отец богов спустился на землю, чтобы взять в жены прекраснейшую из женщин. Понял он, какой гордой и холодной была царевна, и наложил на нее заклятие. В тот же миг стройное тело девушки покрылось острыми шипами, а ее прекрасное лицо превратилось в благоухающий алый бутон.
- Весь мир будет восхищаться твоей красотой, но никто не осмелится прикоснуться к тебе, так и будешь жить в одиночестве, потому что ты горда и высокомерна. Но если в один прекрасный день встретится человек, который полюбит тебя и не испугается острых шипов, заклятие утратит силу, - произнес отец богов и вернулся на небо.
   И по сей день роза все еще ждет настоящую любовь, и жалуется на свою одинокую жизнь.