СТУД

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова 

   - Кучешки студ! Ако не пукна тази вечер, значи ми е писано още да се мъча на този грешен свят… – промълви с напукани устни клошарят Марин. Вкочанените му от лю-тия студ посинели пръсти с огромно усилие влачеха по заледената улица  чувала с цялото му «имущество”: парчета   от  кашон, които му служеха за постеля и едно старо, надупчено от молци  одеяло, с което нощем се  увиваше като пашкул, за да не умре от студ без покрив над главата си. Всичко друго, което имаше, беше на гърба му: една стара тениска,  дамска розова жилетка, сако без ръкави и яка и  протрит, но запазен войнишки шинел без копчета, който беше привързал с парче сезал. Шапка нямаше, но главата и тънката си сбръчкана шия  беше усукал  с дълъг червен шал от вълна- целият в бримки,  но достатъчно топъл. Долнището на един избелял  анцунг и дочен панталон,  няколко вестника, увити на босите му крака под изкривените войнишки „кубинки” и два найлонови чувала, в които  събираше хартия и  пластмасови шишета, за да ги про-дава на „Вторични суровини”  за парче хляб – това беше всичко, което притежаваше.   
    „Не ми стига  студът, ами и коремът ми къркори от глад още от сутринта! От вчера нищичко не съм хапнал. Ако не е писано тази вечер да умра от студ, сигурно  ще опъна петалата от глад!”
   С тези горчиви мисли, Марин отчаяно се оглеждаше  за някое по-закътано местенце, където да пренощува. Привечер, други озверели от  студ и отчаяние бездомници, го прогониха  от мазето на  порутената сграда, където напоследък  спеше. А нощта отдав-на беше разперила като хищна  черна птица  крилете си над притихналия град. Леде-ният вятър беше прогонил гражданите по домовете им… В края на тъмната улица една единствена улична лампа се беше оцъклила  като окото на циклоп - безпристрастен свидетел на тревогите на  клошаря.
     Зад изпотените прозорци на къщите в този краен квартал хората  се готвеха за сън и само от време-навреме профучаваше  такси със закъснели пътници.
     Пред  очите на Марин изплуваха силуетите на два контейнера за смет и надежда изпълни  сърцето му. Наблизо имаше малък ресторант и може би  тук  щеше да намери  нещо за хапване. Забърза към тях, като внимаваше да не се подхлъзне и  падне. Отвори капака на първия контейнер и разочарован  установи, че е празен. Вторият  беше за стъкло  и  той  дори не си направи труда  да види дали е  пълен. Понечи да  вземе чува-ла, който бе изпуснал от вълнение, за да продължи, но изведнъж  се сети, че би могъл да изкара нощта на завет в празния  контейнер.
   Отвори капака, пусна чувала в него и като  стъпи внимателно на  близката ограда, успя да прекрачи и да се вмъкне вътре. Беше тясно, но  стените и капакът му осигуря-ваха някаква  защита от режещия  студ под открито небе. Застанал на колене, измъкна и  постели на пода картонения си „дюшек” и като обви  дрипавото си одеяло около изтерзаното си от студа тяло, се приготви за сън.
     Тъкмо стисна очи и се опита да си представи, че се намира в топла стая и след обил-на вечеря  си е полегнал на меко легло под  пухен юрган,  чу острия звук на спирачки и  шум от отваряща се врата на кола. После  по тежките стъпки разбра, че някой   се приближава до убежището му, капакът на контейнера се отвори и върху  му  тупна ма-лък кашон. Само след миг колата отново потегли и шумът на двигателя  заглъхна в далечината. Сред възцарилата се отново тишина му се стори ,че в  кашона нещо шава и скимти.
     Марин седна, напипа в тъмното кашона   и  успя да го отвори. Вътре имаше нещо увито в парцали. „Сигурно е кученце? Но защо са го увили така ? – помисли Марин. – И що за  човек  е решил в този студ, посред нощ да се отърве от него?”  Той  издърпа  парцалите  и напипа нещо  топло и  меко. В този момент отново дочу  слаб звук и се сепна, защото разбра, че това, което докосва, не е куче. Дръпна ръката си като опарен и трескаво затършува в тъмното из скъсаните си джобове за кутията с кибрит, с който палеше намерените, недопушени фасове. Драсна една клечка и на слабата й светлина  тревожно погледна в кашона. На дъното му лежеше  омаломощено от студ и от плач, но все още живо бебе. Догорялата клечка опари пръстите на Марин. Той я захвърли и потънал отново в мрак, развърза  сезала, с който беше стегнал  дрипавия си войнишки шинел и го разгърна. После бръкна в кашона, извади потрепващото  малко телце, мно-го внимателно го пови  с пелената му и  го притисна  до гърдите си под шинела, за да му даде малко от собствената си топлина. Сърцето му се сви от мъка и  от гняв. В мра-ка две сълзи  потекоха по брадясалото му лице.
    Един живот, роден преди часове, си отиваше пред очите му! Едно невинно човешко създание беше захвърлено  в контейнера като ненужен боклук.
 - Що за хора  без сърца сте вие? – простена  Марин. – И животните не захвърлят така децата си! А казват, че ние, бездомниците, сме  „утайката” на това общество. Дръж се мъниче! Дръж се! Щом си дошло на този свят,  трябва да живееш и аз ще се опитам да  те върна към живота, който собствените ти родители се опитаха да  отнемат.
     Марин свали дългия вълнен шал от главата си и привърза бебето към гърдите си. Загърна  предниците на шинела и  отново го стегна на кръста със сезала. После  внимателно се измъкна от контейнера  и  тръгна в мрака  към  близката болница. Студът ха-пеше като зло куче голата му глава,  но той  не му обръщаше внимание. Бързаше и се молеше да пристигне навреме, за да спаси един човешки живот.
      Минаваше полунощ. Пазачът на портала беше задрямал в топлата си стаичка. Марин успя да се промъкне в двора на болницата и да стигне безпрепятствено до  входа на родилния дом.
Там извади полумъртвото бебе, загърна го  грижливо в шала си  и позвъни  на  звънеца до входната врата.
-Идвам! Почакайте малко! – чу се сънен глас отвътре и докато  жената отключваше  вратата, Марин остави  малкото вързопче на осветената площадка пред прага  и  се сви  в сянката на  една огромна елха.
     Санитарката отвори вратата и учудено огледа  безлюдния двор. Тогава  изненадана  забеляза  повитото в дрипи бебе, оставено на прага. Жената се поколеба за миг, огледа още веднъж  пустия двор и  взе бебето в скута си.  След малко  светнаха  прозорците на  втория етаж  и зад тях хора в бели престилки се засуетиха насам-натам…
  - Живей, детенце! Дано все пак си родено с късмет в този суров и жесток свят! – про-шепна през сълзи Марин и потътри вкочанелите си от студа крака обратно към кон-тейнера  и към  собствената  си безрадостна  съдба.