Ветер шумит в тополях. И дождь

Светлана Борщ
       Вони повернулися з війни. Три чоловіки, яких старими зробили не роки, а війна і її наслідки. Війна покалічила тіла, залишилася сліди в душах, і не покинула назовсім, а повертається у спогадах і страхіттях. Вони живуть у притулку і намагаються знайти заняття для розуму і почуттів. Часто таке заняття саме знаходить їх. Емоції прибігають до них неочікувано. Вони намагаються жити, кожного війна зачепила, але фізичні і душевні наслідки - різні. Разом намагаються допомагати один одному, нівелювати фізичні і душевні страждання. У цьому їх сила – у взаємодопомозі.
       Насправді, це п’єса не про них – французьких ветеранів другої світової війни, а про нас: іноді доля зводить людей із фізичними, чи душевними наслідками травм, щоб додати силу: душевну і фізичну, психологічну або інтелектуальну один для одного.
       Дія триває. Вони намагаються кудись рухатись, планувати і втілювати плани. Втілення для кожного окремо є нездійсненним, але є шанс на здійснення для усіх трьох.
       Вітер знову шумить у тополях. Він завжди шумить на їхніх верхівках, тільки потрібно прислухатися і почути. Але тепер шум доповнює потужний дощ. Він шумить за вікном голосніше, ніж тополі. Бо звук справжнього життя - сильніший. А театр існує для того, щоб показати нам нас. Дати можливість побачити себе справжніх і оцінити силу, яку даємо один одному.

15.06.2018.
П’єса Жеральда Сіблейраса
“Вітер шумить у тополях,”
Національний академічний театр
російської драми імені Лесі Українки.
Фотографія із інтернету.