Страшне прокляття

Вера Кириченко 2
Раїса Марківна не знаходила собі місця. Вона вже й полила город, зібрала полуницю, приготувала святкову вечерю, а чоловік все не приходив з роботи. Їй не терпілося поділитися чудовою новиною – їх донька Мара виходить заміж. Перед тим, як відправитися з нареченим на прогулянку в Тростянецький парк, вона повідомила матері:
- Мамо, приготуй святковий обід. Увечері Боря буде просити у вас моєї руки. Підготуй тата.
Мати не змогла промовити ні слова, як дочка, підхопивши рюкзак, вибігла за хвіртку, де її очікував Борис.
Раїса Марківна була в розгубленості. Дочці було вже тридцять п'ять років, а Борису – двадцять п'ять. Дочка єврейка, а Борис – православний, якого виховував священик, брат його матері. Так, Мара і Борис були вже самостійні. Мара, закінчивши університет і аспірантуру, викладала в університеті в Ленінграді, а Борис тільки що закінчив аспірантуру у Київському університеті ім. Т. Шевченка.
Раїса Марківна сиділа біля віконця, звідки добре проглядалася вулиця, по якій повертався з роботи її чоловік. Мимоволі перед очима проносилося все її життя...
Ось їй дев'ятнадцять років, і вона виходить заміж за Григорія Басанського. За національністю вони євреї і живуть в маленькому провінційному містечку в Україні. У той час євреї дуже дорожили своєю нацією і дбали про збереження їх звичаїв і рідної мови. Здавалося, що в цьому містечку живуть тільки одні їх родичі. Не було випадку, щоб єврей одружився на дівчині іншої нації.

А от народження дочки. Родичі допомогли побудувати невеликий будиночок для молодих батьків і вони втрьох оселяються там. Найщасливіші роки!

Потім війна. Григорія, як інваліда по зору, на фронт не закликають, евакуюватися вони  не встигають і  залишаються в окупації. Потім півтора року сусід-поліцай ховає їх у себе на горищі від розправи гітлерівців, а в їх будинок потрапляє бомба, яка для німців поставила крапку у зникненні єврейської сім'ї.

Повоєнний час. Мара з відзнакою закінчила школу і університет, захистила кандидатську, викладає у Вузі міста Ленінграда, отримала квартиру. Якось так вийшло, що заміж вона не вийшла. І раптом така новина...

Борис вранці підійшов до матері і обнявши її, сказав:
- Мамочко! Я одружуюся!
- На кому?
- На Марі Басанській.
- О, Господи! Вона ж єврейка і набагато старша за тебе!
- Мамо! Ми любимо один одного. Ми їдемо в Ленінград і будемо працювати в одному інституті. Якщо побажаєш, і тебе заберемо з собою. Сьогодні ввечері ми з тобою підемо до її батьків просити її руки.
- Ні за що! Як ти можеш? Твій батько загинув на фронті, мій брат священик тебе виховував у православній вірі. Був би він живий, то не схвалив би цей шлюб. Я забороняю тобі одружитися на ній! Одружишся – прокляну!
- Мамо, навіщо ж так? Це моє життя і я вправі розпоряджатися ним сам! Я одружуся з нею, але тебе не перестану менше любити!
- Я все сказала! - і пішла, грюкнувши дверима...

Раїса Марківна, дочекавшись чоловіка, розповіла про майбутнє сватання.
- Раю, незважаючи на те, як до цього поставиться його мати і оточуючі, я дуже радий за нашу дівчинку. Вона заслужила своє щастя. А різниця у віці – не біда. Підуть дітки і все вляжеться. До речі, ось прийшла моя черга на автомобіль, який я мріяв подарувати доньці. Весільний подарунок готовий. Залишається тільки побажати їм любові, згоди і діток!
- Гриша! Спасибі тобі, рідний, за розуміння. Я дуже боялася за твою реакцію на цю подію.

Весілля не було. Реєстрація пройшла скромно, без батьків. Молоді разом поїхали в Ленінград. Борис писав листи матері і посилав грошові перекази, але вона переклади відсилала назад, а на листи не відповідала.

Григорій Басанський стримав своє слово і подарував родині дочки автомобіль «Жигулі», а через рік у них народився син Марко. Коли Марку було три рочки, вони приїхали в гості до батьків на своєму автомобілі. Мати Бориса уникала зустрічі з Борисом і його сім'єю. З онуком вона так і не познайомилася. Борису довелося виїхати, не побачившись з рідною матір'ю. Вже на під'їзді до Ленінграду, фура, у якої відмовили гальма, лоб в лоб врізалася в їх автомобіль. Мару викинуло в кювет, отримала багато травм, але залишилася жива, а Борис і дитина загинули на місці.

Отримавши цю звістку, мати Бориса в той же день повісилася у себе на горищі. Ось і не вір у те, що найстрашніше прокляття – прокляття матері.