***

Руслан Прядка
Людина. Існує думка, що людина нерозривно пов'язана з іншими людьми. Тою чи іншою міроюю всі є частиною якоїсь людської спільноти. Кожен несе свій вклад в її розвиток чи деградацію. Кожна деталь має своє призначення. Вся мозаїка складається з сукупності камінців, їх комплексу.

А як складається та чи інша суспільна думка? Поступово чи майже одночасно всіх опановує якесь єдине, спільне бажання чи ідея. Часом, настільки великої сили, що вікові норми, традиції, та навіть здоровий глузд втрачають свої позиції.

Яким чином деталі займають свої місця? Все, що створено людиною має свій початок. Існує думка, що кожна річ, яку ми тримаємо в руці має такі складові: суть, предмет і діяльність. Загалом, це стосується не лише видимих речей, але про них легше і доступніше говорити. Візьмемо кулькову ручку. Її суть простими словами - інструмент для писання, предмет - власне тіло з пластику, чорнил і металу, діяльність зараз - писання цього тексту.

Щодо діяльності, варто зазначити, що це є зв'язок між суттю, та предметом. Просто виражається дією.

Пробуємо перейти до нашої теми. Є якась суспільна ідея. Хороша, погана - не має зараз значення. Є суспільство - складається з людей, груп і одинаків. Кажуть, що є люди, які випадають із суспільства. Не правда. Вони можуть випасти із його життя, не бути у групі. Але вони є частиною суспільства. Якщо вони будуть осторонь, то це не значить, що іншим буде байдуже на них. Якщо вони матимуть іншу думку, ніж більшість - вороги, супротивники. Можете не мати думки або ховатися. Але рано чи пізно, по одній чи по іншій причині, до вас буде комусь справа.

Закінчимо невеличкий відступ і повернемось. Суспільство ми згадали. Це предмет. Тепер перейдемо до "суті". Є ідея. Штука це нематеріальна, взагалі, часто для нас розпливчаста, не чітка і не видима. Але вона має своїх представників. Людей чи людину, які є носіями цієї ідеї. Як носії хвороби, яка передається комунікаційним шляхом, переважно вербальним.

Тепер до складнішої частини. Я говорив, про діяльність ручки зараз. Слово "зараз" використано не даремно. Без нього не було б зрозуміло. Зв'язок між суттю-ідеєю і між предметом-суспільством в різний період становлення суспільної думки - різний.
Розглянемо спершу становлення думки. На цьому етапі, діяльність полягає у передачі ідеї до предмету. Щоб в подальшому, предмет міг відповідати своїй суті.

Далі, суспільство слідує ідеї, а ті, хто дав ідею, мають підтримувати її, бо без регулювання і контролю, все руйнується. Це Другий закон термодинаміки, цікава штука.

Відчуваєте? Суть нерозривно пов'язана з предметом. Якщо кулькова ручка-предмет, втратить свою суть, як інструмент для писання, то вона швидко знайде іншу суть, або полетить у смітник. Так і суспільство, якщо втратить свою ідею, то знайде іншу, або полетить у смітник. Летітиме не так швидко, як ручка. Суспільство-народ може летіти століттями, суспільство-колектив летітиме місяці, тижні, дні. Чим простіша суспільна група, тим швидше вона руйнуватиметься.

Ідея нерозривно пов'язана з носіями, як хвороба - не може бути без хворих.
Представниками ідеї, є люди. Відповідно вони зацікавлені в поширенні і підтримці ідеї, бо інакше залишаться в меншості, а може, навіть, і в стані ворога нової ідеї. Вони пов'язані з тими, кому дають ідею. Купою ниточок, які ведуть від людей до людей. При цьому, ці ниточки були завжди, від початку суспільства. Змінювалася їх товщина, довжина, пружність, міцність, кількість, розподіл, але не сама наявність. Яка структура цієї павутини, це вже питання організаційне, визначається розмірами групи, і визначає ефективність її діяльності.

Маніпуляція є всього лише методом зв'язку для передачі ідеї. Метод полягає у тому, що той, ким маніпулюють, не помічає зв'язку. Прозорі ниточки є основною особливістю маніпуляції. Їх не видно, але вони обов'язково є. Маніпулятору необхідно реагувати на рухи тих, ким маніпулює, смикати в певному порядку, не прямо, а, часто, в обхід, аби робилося те, що він хоче. Жертвам, чи напевно краще сказати, об'єктам маніпуляції здається, що вони жодним чином не впливають на маніпулятора. Та це не так. Просто, якщо об'єктів мільйони, рух кількох навряд чи смикне ниточки так сильно, щоб заколивалася вся павутина. Не без виключень, звичайно.

Щоб керувати людьми, треба давати їм те, що вони хочуть, відповідати якимось чином на їх посмикування. Тож, маніпулятор, його результативність, залежить від своїх об'єктів. Залежність від окремої людини малопомітна, але від всіх - однозначна і величезна. Треба давати всім те, що вони хочуть.

Що вони хочуть, це наступне питання. Можна змінити, те що вони хочуть. Є ж готова система для поширення ідей. А бажання, це теж свого роду ідея. Її втілення.

Тому, закликаю вас, пильнуйте, куди від вас ідуть ниточки, аби знати, з ким ви пов'язані. Обірвати всі зв'язки не можливо, не пробуйте. Ви користуєтесь чимось, що зроблено іншими, ходите по землі по якій ходить хтось інший, на Землі живуть інші люди. Якщо вам не буде до них діла, їм може бути діло до вас. Пильнуйте свої бажання, аби вами було нелегко маніпулювати. Або аби ви самі обирали, кому можна впливати на вас з вашого дозволу. Але тоді це вже не буде маніпуляцією.