Шошын эр полекше

Эрик Петров
ШОШЫН ЭР ПОЛЕКШЕ

    Ик шошо кечын, мланде топланаш туналмеке, ачам ден коктын чодырашке миенна ыле. Мыланем тунам улыжат шым-кандаш ий лийын. Чодыра аланыште первый чечен пеледыш-шамыч пеледалтыныт. Нуно туге моторын койыт - ончен шерет ок тем. Мый авамлан полеклаш эн мотор пеледышым олто чолак курнемат ыле, но ачам чарен шогалтыш.
     -Тек ныжылге пеледыш, - мане, - шке умыржым шуя. Пуртусым ик могырым гына йоратыше, тудым умылен, аклен моштыдымо, п;тынек коштырген шушо чонан ен гына шошын первый п;лекшым й;ршеш чаманыде к;рын кертеш. Тыйже вет, эргым, тугай отыл?
Мыят ачамын мутшо дене т;рыс келшен пелештышым:
     - Уке, ачай, мый лучо пеледышым ом к;р, мый нуным чаманем да ончыкшат эре чаманаш т;н*алам. Лучо авамлан вес п;лекым ыштена, й;ра?..
Ме эше икмыняр жап чодыраште каналтен, т;рлыж нерген мутланен коштна. Эр шошын икымше п;лекше нерген ачамын каласкалымыж гыч мый весымат умылышым - кажне пеледышын ойыртемалтше шке моторлыкшо уло: иктышт чашкерым, чодыра к;ргым сылнештарат, весышт в;дан верым с;растарат, кумшышт изолыклан весела сыным пуат, мотор т;сым пуртат…
      Икымше шошо пеледыш. Эр шошын икымше п;лекше! Могай тудо ныжылге, волгыдо, чевер! Но тунамак путырак шымалыкым йодшо, куштылгын сусырген кертше улеш, пуйто мыланна ойлынеже: арамак ида т;к; мемнам.
      Тугеже, шольо-ш;жар-влак, айста иктым умылена: кушкын шогышо пеледышым к;рлын, кидыш кучымыжо, тек, лиеш, эн й;ратыме айдемылан – ава ден ачалан п;леклымыжат, лачак к;чык жаплан гына. К;рлын налме пеледыш икмыняр шагатлан веле с;ралын коеш, вараже лывыжген, т;сшым йомдара…
      Айста эше весымат огына мондо: п;рт;сышто вет чылажат, чыланат чонан улыт, тугеже молан мотор пеледышын ;мыржым локтылаш? Уке, тыге ыштыме ок к;л. Арам ынже лий ыле ик пеледыш ;мырат. Нуно пытен шуыт гын, шошымсо олыкым, чашкерым, чодыра к;ргым весканаже мо с;растараш т;н*алеш?