Теле кыдалне кенеж

Эрик Петров
ТЕЛЕ КЫДАЛНЕ КЕН*ЕЖ

Теле каникул жапыште йоча садыш коштшо изи Машук ден т;н*алтыш классыште тунемше Колюк изаже м;н*гыштышт окна пелен шогалынытат, уремыште луман да мардежан поран л;шкымым ончат. Тыгодым нунылан эсогыл п;ртыштат с;сандарышын чучын колта.
- Й;шт;! – пелешта Маша.
- А уремыште эшеат й;штырак дыр, - манеш Колюкат. – Ончал, могай тале поран л;шка.
- Кен*ежым веле сай, шокшо, - ышталеш изи Машук да шиждымын вачыжым туртыктыл налеш.
- А тый вашкерак кен*ежым кондынет? – йодеш изаже.
- Кузе? Кызытак? – огеш ;шане Маша.
- Кызытат лиеш, - кугешнышын пелештен колта Колюк.
- Кен*еж шошо деч вара веле толеш, манын ойлен ыле авайна, - ышталеш Машук.
- Тый полшаш т;н*алат гын, ме кызытак тудым конден кертына.
- Полшем, конешне.
Колюк ;стел яшлык гыч кок яндар листа ден т;рл; т;сан фломастер-шамычым луктеш. Тунамак ш;жарже ден коктын кен*ежым с;ретлаш пижыт…
Изи Машукын кагаз ластыкешыже ужар олык, канде каваште волгалтше чевер кече, изи эн*ер да олык покшелне шуко-шуко вис-вис ден кандывуй пеледыш с;ретлалтыт. Колюкат чевер кечан кечын п;рт ончылсо палисадникешышт пеледалтше шуанвондо ден розам с;ретлен.
Тыгодым авашт ден ачаштат кечываллан паша гыч толын шуыт. Ўдырышт ден эргыштын с;ретыштым ончен, ава тунамак шочшыштым ;ндалын, мокталтен пелешта:
- Мый але марте нигунамат теле кыдалне тынар шуко вис-вис ден кандывуйым, пеледалтше шуанвондым да розам ужын омыл ыле. Тау тыланада, Машукем ден Колюкем. Ынде мыланна нимогай й;штат й;шт; огыл, тыге вет, ачаже?
- Чынак, Колюк ден Машук теле кыдалне мемнан п;ртыш пеледылтше кен*ежым конденыт, - манеш ачаштат.