Сонарзе марий

Эрик Петров
СОНАРЗЕ МАРИЙ
Йомак
Шукерте ожно, кочамын м;ндыр кочажын изи улмыж годым, путыракат шонкалаш й;ратыше ик ушан марий сип чодыраш сонарыш каен.
Кожла коклаште кужу кердым кучен, саде мариет пеш ошкылеш ынде. Ошкылеш-ошкылеш, ик янлыкат шинчажлан ок перне. Коштын-коштын ярнашат т;н*алеш, но тыгодым трук ужылалтен шукта: яктер йымалсе тыгыде вондер коклаште кугу да коя гына меран* кийылтеш.
Ушан сонарзе мариет тунамак путырак йывыртен колта да семынже шонкалаш т;н*алеш.
«Теве кызытак лишкыже шып гына миен, кужу кердем дене тиде коя меран*ым шуралтен пыштем, - пеш шонкала ынде сонарзе мариет. - Вара вач;мбак сакалтен, м;н*г; нан*гаем. Шылжым ешем дене кочкына, коваштыж гыч эргымлан упшым ургем. Шен*гел йолысо кужу ш;нжым пикш кыллан налам. П;кшер вондо гыч чапле пикшым ыштем да, сонарыш каен, луй ден урым, рывыж-шамычым, моло янлыкым л;ен кондем. Вара коваштыштым пазарыш нан*гаен, чай ден сакырлан, т;рл; вургемлан алмаштен толам. Э-эх, тунам вара мый гына мо, мыйын ешемат ш;шкен-мурен гына илаш т;н*алеш…»   
Ончыкылык чапле-улан илыш нерген сонарзе марий эше икмыняр жап шонкален шогылтеш-шогылтешат, «кава гыч мландыш волен», яктер йымалсе тыгыде вондер коклаште кийылтше кугу да коя гына меран* деке лишемаш т;н*алеш. Тыгодым мален темше меран*ет сонарзе лишеммым шижылалтен кудалтат, т;рштен кынелеш да сип чодыра коклаш кудал колта.
Путыракат шонкалаш й;ратыше сонарзе мариетат меран* почеш куржаш тарвана. Тольык, кок йолан улат гын, ныл йолан янлыкым поктен шуат мо?