Рошто йудым

Эрик Петров
РОШТО ЙЎДЫМ
Йомак
Теле умыр й;д. Каваште канде ш;дыр-влак ч;чкен й;лат. Теве той тылзат, ала-мом шарналтен, семынже шыргыжеш. Лачак уремыште гына й;шт;. Кож ден моло т;рл; пушен*ге-шамыч пайрем вургемым, ош ужгам чиен шогалыныт.
Йоча-влак м;н*ган-м;н*гыштышт, пушкыдо да шокшо т;шакыште малат, тамле деч тамле омым ужыт. Лачак ик п;ртышт; гына шым ияш Маша ден ныл ияш Ксюша эше огыт мале. Нунын йодмышт почеш Нина ковашт йомак почеш йомакым каласкала. Теве тудо пытартыш йомакшым мучаш йотке шуктышат, лыжган пелештыш:
- Йомак – умбак, мый – тембак, а уныкам-влак – одеял йымак.
- Ковай, эше ик йомакым каласкале, - адакат йодыт Маша ден Ксюша.
- Тачеш сита. Шукертак малаш жап шуын, - шыман пелешта ковашт. – Ужыда теве, латик шагат касат эртен, вашке пелй;дат шуеш. Тыгай жапыште йоча-шамыч чыланат малат.
- Й;ра тугеже, меат малена, - маныт ;дыр-влак.
Ковашт нуным сайын левед кодышат, тулым й;рыктен, вес п;лемыш кайыш. А Маша ден Ксюша пуйто тидымак веле вученыт. Нуно коваштын кызыт гына каласкалыме йомакшым коклаштышт лончылаш пижыч.
- Ксюша, шарнет, кованан йомакыштыже Рошто й;дым чыла кайык, янлык ден сурт вольык кутыраш т;н*алыныт ыле, - манеш Маша. – Тый тидлан ;шанет мо?
- Ом пале, - пелешта Ксюша.
- А мый гын ом ;шане. Кузе вольык кутырен кертеш?
- Тугеже, айда терген ончена, - ышталеш Ксюша.
Шыпак гына ;дыр-влак малыме верышт гыч кынелын вургемыштым чийышт, йол парнявуй дене ошкылын, портышкемыштым руалтышт да т;жваке лектыч. Вара вольык в;та деке ошкыльыч.
Теве Маша ден Ксюша в;таш пурыштат, лукышто шогышо, шудо дене темше комдо шен*геке шылын шинчыч. Тыге нуно семынышт йыштак гына вольык койышым эскерынешт.
Комдо шен*гелне нуно шуко ма шагал шинчылтыч, но ик жап гыч Ксюша маленат колтыш. А Маша содыки эше й;д пычкемыште шинчам каренак вольык в;таште ала-мом ужаш толаша. Такше ынде шинчаже эркын пычкемышланат тунем шуаш т;н*алын.
В;тасе вольыкат Маша семынак эше мален огыл. Теве Красотка л;ман  ушкал семынже йон*ыжен шога. Шорык ден пачаже-шамычат шудым пуредат. А посна печен налме лукышто кугу ава с;сна каслан пуымо кочкыш деч кодшыжым нула. Чыве-шамычат коклан кашташте тарванал колтат.
- Пелй;дш; кунам шуеш гын? – сурт кайык ден вольыкын койышыштым пычкемыш в;таште к;тен, семынже пеш шонкала Машук. – Ковамын мутшо почеш, Рошто й;дым такше пелй;д деч вара вольык-шамыч мутланаш т;н*алшаш улыт. Мом шонымыштым, мо нерген кутырымыштым садак колыштам.
Теве, чынжымак, ала-кушто «чыр-р-р!» йын*гыртатыш, туге чучо, пуйто будильник кычкырыш. Тидыже лачак пелй;д шумым ончыкта, очыни. Вара иктаж кок-кум минут эртымеке в;та окнашке тугай кугу, шинчам йымыктарыше ош тул чон*ештен пурыш да уло в;та к;ргым волгалтарен шындыш.
- Ксюша манам, Ксюша, кынел! – Маша пеленжак, шудо комдо шен*гелне малыше ш;жаржым кычкыраш пиже.
Тудыжат «чурк!» лийын, шинчажым почо да вигак йодышташ т;н*але:
- А, мо, мо тугай? Кушто улына?
- Ужат, теве йырым-ваш волгыдо. В;ташке кызыт гына шинчам йымыктарыше ош тул чон*ештен пурыш, - каласкалаш пиже Маша, но тунамак пылышыжлан в;тасе вольык-шамычын вашла ала-мо нерген мутланымышт солныш.
- Маша акай, колат, нуно чынжамак кутырат ала-мо? – тыгодым Ксюшат Машам куанен ончале.
- Мыят нунын мутланымыштым колам, - пен*гыдемдыш Маша. - Чынак, мемнан в;тасе вольык-шамыч кутырат! Тугеже, айда нунын деч илышышт нерген йодына. Сай мо нунылан мемнан в;таште илаш?
- Ме кутырена, но шуко мутланен огына керт, - Маша ден Ксюшан мутланымашкышт Красотка л;ман ушкал ушныш. – Ме лач Рошто й;дым пелй;длан гына кутырен кертына.
- А пелй;д деч вара адакат чылажат ондаксылак лиеш, - тыгодым кугун ш;лалтен пелештыш шорыкат…
- Маша! Ксюша! Вашкерак кынелза! – трук Машан пылышыжлан Нина коважын й;кш; шоктыш. – Эр л;штыш ш;р гыч тамле рис немырым шолтенам, писынрак кочкаш толза!
- Мо тиде? Улыжат омо гына ыле? – т;шакыште пеленже кийыше Ксюша ;мбак ;рын ончале Маша.
- Могай омо, акай? – тудыжат ;рын йодо.
- Мыланем тыгай мотор омо кончен! – куанен пелештыш Маша.
Чынак, к; йомаклан, волгыдо юзо вийлан, южгунамже эсогыл илышыште лийын кертдымашлан ;шана гын, тыгай ен*ын чонжат волгыдо, поро, куатле лиеш, маныт. А йоча-влак чылалан ;шанат…