Молан мыланемже эре икте гына?..

Эрик Петров
МОЛАН МЫЛАНЕМЖЕ ЭРЕ ИКТЕ ГЫНА?..

Куд ияш Машан ынде шагат чоло телевизор дене мультфильмым ончен шинчымыжым ужын, унала толшо кочаже тудым шкеж деке ;жын пелешта:
- Уныкам-падрашем, тол-ян тышке. Айда коктын изирак примерым ыштена.
- Кочай, а примерже мо тугай лиеш? – йодылда Маша.
- Вес семын манаш гын, тугеже, айда шотлен ончена.
- Тый мо, монденат? Мый шукертак шотлаш тунемынам, - ыштале ;дыр да шотлаш т;н*але. – Икыт, кокыт, кумыт, нылыт, визыт, кудыт, шымыт, кандаш, индеш, лу, латикте, латкокыт… Мый коло, кумло мартенат шотлен моштем.
- Машукем-уныкаем, пеш молодец улат улмаш.
- Кодшо гана толмет годымак лу мартен шотлен ончыктенам ыле вет. Монденат, ужат?
- Э-э, мыйже чынак, монденамат, коеш, - малдале коча. – К; шотлашыже туныктен?
- Ачам, - кугешнен пелештыш ;дыр.
- Пеш сай, пеш сай. Тугеже айда ынде коктын шотлен ончена.
- Кызыт гына шотлышым вет, адак мондышычат мо?
- Мый ынде вес семын шотлаш туныктынем.
- Рушла мо? А мый рушлат шотлен моштем. Садикыште мемнам туныктеныт.
- Адакат молодец улат, Машукем. Но мый тыйым рушла огыл, эше вес семын  шотлаш туныктынем.
- Кузе вара?
- Айда тыге шонена: тыйын кидыштет кок конфета улеш лийже. Кокыт гыч иктыжым мыланем пуэт гын, тыланетше кунар кодеш?
- Икте! – чулымын гына вашештыш Маша.
- Ужат, кокыт гыч иктым кудалтенат моштет, молодец! – адак мокталтыш коча.
- Ынде айда тыге шотлена. Ават тыланет кум олмам пуэн лиеш. Тушеч иктыжым ачатлан пуэт, весыжым – мылам. Кунар тыланет кодеш?
- Икте, - вашешта уныка.
- Молодец, кумыт гыч коктымат кудалтен моштет! А тыге шотлена гын мом манат? Мутлан, пакчаш лектын, ныл кугым;рым к;рлын пуртышыч лиеш. Тушеч икмыняржым ;стембаке пыштышыч. Кунар кугым;р шканет кодо?
- Икте! – кычкыралын вашештыш Маша.
- Молан икте?
- Кузе от умыло, - парняж дене шотлен ончыкта ;дыр, - ачалан иктым пуыман, авалан иктым пуыман, тыланетат, кочай, ик кугым;рым пуыман. Мыланемже, ужат, икте веле кодо.
- Мо-ло-дец! Пеш сайын шотлен моштетыс, - куана коча. - Айда тугеже, ынде тыге шотлена: коват магазин гыч вич м;гиндым налын конден лиеш. Тушеч кумытшым аватлан кучыктыш…
- Адакат икте коде-еш, - кочажын ойлен шуктымыжым вучыде, шинчав;дшым ;штылын, ньюслаш т;н*але Маша.
- Молан икте веле?
- Кокыт гыч иктыжым садак тыланет пуыма-ан, - савырнен шогалын, кид туп дене шинчав;дым ;штеш ;дыр. – Молан мыланемже эре икте гына коде-еш?..