Кишлокларда хакикий байрам булишини хохлайсизми?

Анвар Шукуров
«Кушработликлар яхшиликни кадрига етишади»,-деди Президент Ш.М.Мирзиёев.
Шавкат Миромоновичда устозлари, атрофидаги кишиларга курсатган, курсатаётган ишларини куриб, билиб у кишида одамийликнинг юксак макомидаги фазилат сохиби эканликларига амин булдим.
Баъзида халк фаровонлиги, одамларнинг хукук ва эркинликларини химоя килиш борасида энди айтаман деб турган гояларимни Шавкат Миромонович битта Карор, Фармон ёки Фармойишлари оркали хаётга тадбик этиб юбораяптилар. Мисол учун давлат идораларида ишлаш учун якин кариндошларнинг такдири давлат хизматчисига таъсир килмаслиги, валюта бозорини эркинлаштириш, Тошкент пропискаси, бева-бечора, мусофир, мискинлар, ОАВ ларини эркинлаштириш, МХХнинг функциясини узгартириш, айбланувчи, гумондор булмаган шахсларнинг мол-мулкини мусодара килмаслик, «Кора руйхат»ларни бекор килиш, Куръон мусобакаларини ташкил этиш, Масжидларда Азонни баланд айтиш ва хоказо.
Агар Шавкат Миромоновичнинг икки йилга етмаган муддат ичида килган савобли ишларини санайверсам жуда куп вакт кетар экан (лекин, муаллиф, факат яхши ишларни гапириб, камчиликларни айтмай индамай утиради деб тушунманглар).
Буладиган гапга утайлик.
Кеча Самарканддаги учрашувда Шавкат Миромонович «Хеч ким бизнинг ривожланишимизга ёрдам бермайди, узимиз мехнат килишимиз керак»-деб тугри айтдилар.
Узбек халкининг тарихий ишбилармонлик менталитетидан келиб чикилиб ён кушниларимиз билан чегараларнинг очилиши жуда тугри ва ажойиб тадбир.
Ён атрофимиздаги кушниларни савдо-сотикка ургатган хам бизмиз.
Бу тарихий факт.
Тарихий фактларни санайверсам бу борада узимизга карши нарсаларни хам узимиз бировларга ургатганмиз. Мисол учун узининг иссик печкасида дам олишни хуш курадиган Иван (рус)ларга жанг санъатини хам биз туркийлар, Иван Грознийнинг тогалари (Иван Грозний она томондан туркий лашкарбоши Олтин Урда амири - Мамайга бориб такалади) тимсолида ургатганмиз.
Синчиклаб тарихни ковласак, албатта, швед солномаларини яхшилаб текширсак 1242 йилда  Чудь (туркийда Гуд) кулида шведларни таслим килган руслар эмас, балки, асосий иш Ботухоннинг жанг килишнинг тактик ва стратегик илми сохиблари булган отлик, камончи лашкари амалга оширганлиги факти (ахир, Александр Невский бекорга Ботухонга асранди угил сифатида унинг рахнамолигига утмаганлиги хам) чикиб колади.
Каранг яна чалгиб кетдим.
Хуллас, Шавкат Миромонович – яхшиликни нафакат Кушработликлар, балки, Узбекистон худудида яшовчи мехнаткаш ва соддадил кишлок ахли  кадрига етади. И.Каримовнинг баъзи салбий ишларда бош булганлигини канчалик айтавермайлик, унинг Собик СССР Хукуматига терс бориб кишлок ахлига томорка ажратиб берганлигини Узбекистонлик барча ахоли миннатдорлик билан хамон эслайди.
Козогистон Президенти, амакимиз Нурсултон отанинг фахр билан гапирган гапи бор:
–Мен Козогистонликларнинг биронтасини гастарбайтерликка боришига карши курашдим.
Ха, худди шундай!!!
У четдаги козокларни хам уз тарихий ватанига кайтариб, уларга маблаг ажратди. Козок миллатини юксак чуккига олиб чикди. Аммо, Козогистоннинг шундай юксалишида узбек диний олимлари ва иктисодчиларининг хам хиссаси катталигини унутмайлик.
Хуллас, бизда фаровон яшашимиз учун энг керакли икки сифат мавжуд.
Биринчиси аклли, тадбиркор халкимиз.
Иккинчи, миллатидан катъи назар мехнаткаш Узбек миллати.
Дабдаба-ю, асъаса килмай, ортикча фахр ва гурурга берилиб кетмасдан, дуппини бир жойга куйиб навбатдаги ишларни чиройли бошлаб якунлашни Аллохдан сураб, ният килсак.
Мана бахор келди. Экин-текин мавсуми бошланади.
1. Узбекистонлик фермерларга Узбекистондаги хосилдорлиги буйича ер банитет банитетининг уртача нархини олдиндан тулаш шарти билан конунчиликда ман килинмаган хохлаган экинлари экишга рухсат бериш керак.
2. Иккинчидан фермерларга ёрдамчи пудрат асосида ерни Узбекистон ва чет эл фукароларига ижарага бериш имкониятини яратиш. Бунда хам фермер  ижара хакини, ерни ижара пудратига беришдан олдин, ёрдамчи пудратчидан олсин. Аммо, фермер ижара пудрати хакини узи давлатга тулайдиган соликнинг ун фоизидан ошмаган микдорда бериши белгилаб куйилсин.
3. Бог яратувчи ёрдамчи пудратчиларга уч-турт йил солик ва маэбурий туловлардан имтиёз берилиши керак.
Мен айтадиган гапларни лунда килиб айтганда «кишлок хужалигига инвестиция киритиш» ва «гастарбайтерликни камайтиршга ижодий ёндашиш» дейилади.
 Хозирча шу.