Меран ден ужава

Эрик Петров
МЕРАН* ДЕН УЖАВА
Йомак
Ш;д; пачаш ш;д; ий ожно, эше мемнан м;ндыр кугезе кочана ден кованан изи улмышт годым, маныт, ик мотор кен*еж кечын меран*-влак чодыра аланеш погынен, шкеныштын й;с; илышыштлан ;пкелалташ, вуйшияш пижыныт. Ты кугу погынымаште кажне меран* п;рымашлан ;пкелалтын, тыгерак ойлен:
- Путыракат й;с; мемнан илыш. Айдеме деч шылын кудалыштман, пире ден пий шинчашкат логалаш л;дыкш; – вигак покташ т;н*алыт. Курныж ден коракат, овда ден тумнат мемнан игынам кучен кочкыт. Чодырасе, олык ден пасусо моло янлык ден кайык-шамычат мыланна моткоч л;дыкш; улыт. Икманаш, ме эн л;дш; тукым улына, чыла чонан деч л;дына, мемнан деч веле ниг; огеш л;д. Тыге ;мыр мучко л;дын-чытырен илен толашымешкен, лучо вигак иктаж-куш каен колаш да – пашажат пыта…
Погыныш чумыргышо меран*-шамычет чыланат ынде каен вигак колаш келшыше верым кычалаш пижыт. Пушен*ге гыч т;ршташ – к;зен огыт керт, тура серан курыкат огеш келше – лулегет тодышт пытарет, а шкеже илыше кодын кертат. Вара ;мырет мучко калеке лийын, илен толаше эше…
Шуко ма, шагал шонкалат, ;чашен толашат, содыки пытартышлан тыге кутырен келшат:
- Шем ерыш пурен каен колаш лучо.
Тунамак т;шкан шем ер деке кудал колтат.
Тыгодым ер серыште мотор кечеш шыратен шинчыше ужава-шамыч нунын велыш кудал толшо меран* орам ужытат, чылтак ;рмалгат. Л;дмышт дене нуно чыланат в;дыш т;рштыл пытат.
Ужава-влакын в;дыш т;рштыл пытымыштым ужын, погыным в;дыш; эн кугу меран* трук в;дыш т;ршташ кудалмыжым чарнен, моло-шамычымат чарен шогалта:
- Шогыза! Теве чыланат ужда вет, ужава-шамыч мемнан деч ончыч в;дыш т;рштыл пытышт. Тугеже, нунын илышышт мемнан дечат ударак, л;дыкшырак. Нуно эсогыл мемнан дечат л;дыт. Тугеже, ты т;няште ме эн чот л;дш; огынал, мемнан деч коч л;дш;-шамычат улыт…
Кугуракын мутшо дене чыланат келшат да тунамак м;н*геш чодыраш кудал колтат.