Кугуракым колыштман

Эрик Петров
КУГУРАКЫМ КОЛЫШТМАН
Кызытсе жапыште ма, кодшо курым мучаште, олаште ма, ала ялыште, илен улмаш ик изи удыр. Ачаж ден аваже тудым Ксюша манын лумдныт. Моло йоча-влак семынак тудат йоча садыш коштын.
Изи Ксюша кап-кылже, тусшо, шышталге упшо, чурийже денат пеш мотор лийын. Адакше уш-акыл денат иктанашыже-влак деч вараш кодын огыл. Эсогыл южыштым ончылтенат. Писын гына лу мартен шотлашат тунемын, але улыжат ныл ияш веле гынат, икмыняр буквамат пален. Чыла тидлан верчынак тудым коча-коважат, чучу ден чучуньыжат, моло родо-тукымжат путырак йоратеныт. Санденак йодмыжо почеш турло тамле деч тамле шоколадым, киндер-сюрпризым, моло йорвар ден модышым эре гаяк наледен пуэныт.
Кугурак-влакын тудым чотак йоратымыштым изи удыр шкежат вашке гына шижын шуктен да тидын дене семынже пайдаланаш туналын. Коклан иктаж-могай изирак сомылым шукташ тудын деч йодыт гын, колдымо гай веле лиеш, шып гына умбакыже модын шинчылтеш. Тулеч коч, ача-ава куштымымат южгунам ынеж шукто, мутымат ынеж колышт. Мутлан, йур деч вара уремеш погынен шичше лавыран вудыш ит пуро маныт гын, лумынак пуренат лектеш. Пала: ешыште тудо шкет йоча кушкеш, тудым садак утыжым огыт вурсо.
Но икана Ксюшан тыгай илышыже тувыт вашталте. Тунам аваж дене пырля магазиныш миеныт ыле. Тушто Ксюша модыш курчак-влакым ужын, пеш мотор тугай Барби ден Братцым. Аваж деч кеч иктыжым налын пуаш йодаш пижын, но аваже колдымо гай веле лийын.
- Авай, мом йодмем от кол мо? – манеш Ксюша.
- А тый мыйын чыла йодмем колат? – вашешта аваже.
Ўдырлан тылетла нимом пелешташ лийын. Лач семынже шоналатен: ача-авам, моло кугурак-влакымат эре колыштман, йодмыштым шуктыман, тунам нунат мыйын йодмем шукташ туналыт.