Йушто кугызан полекше

Эрик Петров
ЙЎШТ; КУГЫЗАН П;ЛЕКШЕ
Тунам вич ияш Саша але йоча садыш коштын. Тудо У ийлан нунын деке аважын шужаржын эргыже, тудын танашак Мишук унала толын ыле. Пайрем л;меш Сашан ачаже изи эрге-шамычлан кок икгай модыш машинам налын. Нуно иксемынак мотор улыт, иксемынак кудалыштыт, лач тусышт дене гына ойыртемалтыныт: иктыже канде тусан лийын, весыже – ужарге.
У ийым Саша ден Мишук ача-авашт дене пырля вашлийын ышт шукто, пелйуд деч ондакак малаш возыч. Эрдене Саша ниго деч ончыч кынелын, шып гына У ий кож йымалне полекым кычалаш тунале. Теве моло полек коклаште кок модыш машинам ужылалтыш. Нуно вигак туге чот Сашоклан келшен шинчыч, эсогыл иктыжымат Мишуклан пуымыжо ыш шу. Сандене содорын гына ик машинажым малыме полемыш нангаен, купчык йымаланже шылтен пыштыш.
Икмыняр жап гыч ача-ава-влак дене пырля Мишукат помыжалте. Тыгодым Сашан ачаже эрге-шамычлан каласыш:
- Паледа, У ий кож йымалан Йушто кугыза кодшо йудым тыланда полекым коден. Мийза, чулымынрак ончалза!
Саша Мишук деч писынрак кож воктеке куржын мийышат, йымачше ужар тусан модыш машинам шудырен лукто. Мишуклан кок пакет турло кампетке, шоколад, печенье, олма, мандарин да моло тамле йорвар кодо. Кок икгай пакет гыч иктыжым Миша тунамак Сашоклан кучыктыш.
Тыгодым Саша олмешыже Мишуклан пеш кокымшо машинажым пуынеже ыле да, ача-ава-влак ончылно купчык йымач лукташ йондымын чучеш шол. Тидлан корак тудо тугерак ойлышташ тунале, пуйто Йушто кугызан полек шотеш Мишуклан кодымо кокымшо модыш машина шукерте огыл гына заправкыш кудалын. Теве вашке бакышкыже бензиным темен толшаш.
Сашан ачаже мо лиймым умылышат, эргыжын кидше гыч модыш машинам налын, Мишуклан кучыктен, пелештыш:
- Уке, Сашок, Йушто кугыза тиде ужар тусан машинам тылат огыл, Мишуклан коден. Тугеже, заправкышкыже Мишукын огыл, тыйын машинат кудал колтен. Мий, ончал тол, ала ынде толынат шуын.
- Йора, ачай, мый вашкен гына ончал толам! – Саша куанен пелештышат, содорын воктенсе полемыш куржын колтыш.
Тушеч тудо канде тусан модыш машина дене портыльо…
Тиде У ийым да Йушто кугызан полекшым Саша умыржо мучко шарна.