Теле кыдалне кенеж

Эрик Петров
ТЕЛЕ КЫДАЛНЕ КЕНЕЖ

Теле каникул жапыште йоча садыш коштшо изи Машук ден т;налтыш классыште тунемше Колюк изаже монгыштышт окна пелен шогалынытат, уремыште луман да мардежан поран л;шкымым ончат. Тыгодым нунылан эсогыл п;ртыштат с;сандарышын чучын колта.
- Йушто! – пелешта Маша.
- А уремыште эшеат йуштырак дыр, - манеш Колюкат. – Ончал, могай тале поран лушка.
- Кенежым веле сай, шокшо, - ышталеш изи Машук да шиждымын вачыжым туртыктыл налеш.
- А тый вашкерак кенежым кондынет? – йодеш изаже.
- Кузе? Кызытак? – огеш ушане Маша.
- Кызытат лиеш, - кугешнышын пелештен колта Колюк.
- Кенеж шошо деч вара веле толеш, манын ойлен ыле авайна, - ышталеш Машук.
- Тый полшаш туналат гын, ме кызытак тудым конден кертына.
- Полшем, конешне.
Колюк устел яшлык гыч кок яндар листа ден турло тусан фломастер-шамычым луктеш. Тунамак шужарже ден коктын кенежым суретлаш пижыт…
Изи Машукын кагаз ластыкешыже ужар олык, канде каваште волгалтше чевер кече, изи энер да олык покшелне шуко-шуко вис-вис ден кандывуй пеледыш суретлалтыт. Колюкат чевер кечан кечын порт ончылсо палисадникешышт пеледалтше шуанвондо ден розам суретлен.
Тыгодым авашт ден ачаштат кечываллан паша гыч толын шуыт. Ўдырышт ден эргыштын суретыштым ончен, ава тунамак шочшыштым ондалын, мокталтен пелешта:
- Мый але марте нигунамат теле кыдалне тынар шуко вис-вис ден кандывуйым, пеледалтше шуанвондым да розам ужын омыл ыле. Тау тыланада, Машукем ден Колюкем. Ынде мыланна нимогай йуштат йушто огыл, тыге вет, ачаже?
- Чынак, Колюк ден Машук теле кыдалне мемнан портыш пеледылтше кенежым конденыт, - манеш ачаштат.