Узингизга Илох ясаманг

Анвар Шукуров
Не сотвори себе кумира

                Мана шу гоя насронийлик эътикодидаги давлатларининг тараккиётга етакловчи энг хаётбахш асосидир. Сиз Германия Ижро Хокимияти рахбари, Ангела Меркелни дуконда рузгори учун зарур молларни сотиб олиб юргани хайрон булманг, Норвегиянинг подшоси бундан 40-50 йиллар аввал трамвайда билет олиб, утирганини, Литва Президентининг умумий рейсда, фукаролари билан бирга чет элга учиб кетаётганлигини курасиз, Австрия Президенти пиёда кучада юрса, хеч ким уни танимайди хам. Насронийларга камтарликка дуо кетган. Юкоридаги гоя Инжилдан олинган булиб сузма-суз таржима килсак «Узингга илох ясама» дегани, айнан маъноси бировларни кукларга кутариб мактайверма дегани.
                Энди, Инжилдаги оятга ухшаш Куръондаям оят борми?
                Бор.
                25- сура Фуркон. 3-оят. (Мушриклар) эса У Зотни куйиб, бирон нарса ярата олмайдиган, (балки) узлари яралгувчи булган, (узгалар у ёкда турсин, хатто) узларига хам бирон зиён ё фойда беришга эга булмайдиган ва на (бировларга) улим беришга, на хаёт беришга ва на кайта тирилтиришга эга булмайдиган “Худолар”ни ушладилар (яъни, ушаларга сигиндилар). 7. Яна улар “Нега бу пайгамбар (оддий одамлардек) таом ер ва бозорларда юрар...”
Рус тилидагиси
3.
И все ж они, опричь Него,
Других богов себе призвали,
Что ничего не могут сотворить,
И сами созданы (другими).
Самим себе они не могут
Ни причинить вреда, ни пользы принести.
Не властвуют они над смертью,
Над жизнью не властвуют они,
Они не властны и над воскрешеньем.
7.
И говорят они:
"Что за посланник он,
Коль ест он пищу и по рынкам ходит?
 
              P.S. Айтмокчи Мушрик дегани Куръон тилида «Ширк келтирувчи» дегани ва бу гунох энг огир гунох хисобланади.