Нега узбекда бошкаларга кек-адоват, хасад йук?

Анвар Шукуров
            
           Хаётимда жуда куп узбек зиёлилари билан танишдим, уларнинг феъл-атвори, дунёкарашини ургандим. Уларнинг жуда купчилигида бошка ривожланган миллатларга ёки тараккий топган давлатларга нисбатан кек-адоват ёки хасад курмадим, сезмадим. Хавас бор. Нима учундир, мен таниган зиёлиларининг (узбек дипломли мансабдорлари назарда тутилаётгани йук) купчилиги биз хам ушандай илгор миллат ва давлат буламиз дея самимий  ишонишади.
               Аслан ким хасад ва кек-адоват килади? Корни оч корни тукка, мартабаси йук мартабалига ва хоказо. Бу борада узбек зиёлиси моддий эхтиёжманд булса-да, каноатлилиги билан бошкалардан устундек.
               Узбек зиёлисини кандайдир сезги кек-адоват ва хасаддан саклаб туради. Бу жумбокни ечгандай булдим. Бир вактлар биз Угузбек авлодлари Исландиядан Япониягача, Малайзиягача булган худудда дунё тарихида биринчи Евроосиё империясини тузганмиз. Уша пайтда туркий тилни Исландиядан Япониягача булган худудда гапиришган ва тушунишган.
                Исбот?
               Куръонда Кунботардан Кунчикаргача булган худудни эгаллаган шох -Зулкаронайн  бутун курукликка эгалик килганлиги айтилмокда.
               Угузхон угиллари исмига эътибор беринг Кун, Ой, Юлдуз, Кук, Тог, Денгиз. Буям бутун ер шари дегани.
               Шумер тарихи, Геродот асарлари, Абулгози тарихи барчаси Угузхон бундан 4800 йил аввал яшаганлигини тасдиклайди.
              Минглаб йиллар утгач бу тил Европада, Японияда узгариб кетган. Аммо узакларни топса булади. 19 -асрдаям Испаниядан Япониягача туркий тил устун булган. Хозир хам бу тил Японияга етмай Узок Шаркдан Туркиягача булган худудда амалда.
               Ха, менинг хам хеч кайси миллатгаям, давлатгаям кек-адоватим, хасадим йуклиги ана шу хулоса эканлигини билганимдан булиб чикяпти.
              Дунёни эгалламокчи булганлар халклар, миллатлар, давлатлар диккатига!
             Биз бир вактлар дунёни бошкарганмиз, Сиз хам харакат килиб куринг!
             Биз дунёни яна бошкармокчимиз. Энди маърифат ва ислом маданияти билан!
             Бу ишда биз суянадиган манбалар:
1. Ер ва етти кават осмонни Яратган Эгам -Тангри Таоло -Аллох;
2. Аллохнинг киёматгача амалда булган Китоби – Куръон;
3. Барча инсонларнинг аълоси хисобланмиш охирзамон пайгамбари Мухаммад с.а.в.нинг хаёти ва гапларини жамлаган узбекларнинг аждоди булган Имом Бухорий хадислари оркали.
4. Дунё миллатлари ва давлатларининг бизнинг кадриятларимизга мос эзгу конунлари, урф-одатлари, ижодий асарлари.
Ин ша Аллох бу ишда пешкадам буламиз!