Притча о добродетелях и пороках

Фейзудин Нагиев
КЪЕНИВИЛЕРИКАЙНИ Ч1УРУВИЛЕРИКАЙ НЕГЪИЛ

Халикьди чан алай ва чан алачир т1ебиат, чил, йад, гьава теснифна. Чилел Ада инсанар, гьайванар, вагьшияр халкьна.
Гьуьлуьз гъетер, гьар жуьредин йицин гьайванар ахъайна.
Гьава ничхирризни нуьк1вериз гана.
Вичи тесниф авур гьар са текинихъ адан жуьт агалдарна.
Амма са т1имил вахтунилай чилер цавар, т1ебит, чан алай-алачир халкь авурдаз акуна хьи: вичин к1валахдин нетижайрик гзаф кимивилер кумукьнава – иллаки инсанрик.
   Гьавиляй, инсанрик кумай кимивилер хкудун паталди, Халикьди чилел архималайик ракъурна.
   Атана архималайик лув гана чилел. Гат1унна ам инсанрик кумукьай кимивилер акваз.
   Акуна хьи архималайикдиз, инсанри гьарда чпиз къени ва ч1уру рекьер хкягънава. Гьавиляй абур чеб чпиз къарши паяриз к1ар-к1ар хьанва: варлуйриз ва штийриз, кьиле макь авайбуруз ва ахмакьриз, гуж квайбуруз ва усалбуруз, вик1егьбуруз ва ажузбуруз, зегьметкарриз ва кагьулбуруз, кар арадал гъизвайбуруз ва т1алабчийриз, ах авайбуруз ва небгетриз, адалат гвайбуруз ва угърийриз, къанлуйриз ва къагьбейриз…
   Гьар са кимивал квай касдив агатиз, жузазва архималайикди:
   – Лагь кван, квай ч1урувал хкудна, къени крар авун паталди ваз вуч бес жезвач?
   – Пул! Пул! Гзаф пул к1анда! – са жаваб гузва саки вирибуру.
   – Квез харждай куьне а пул?
   Гила гузвай жавабар гьар жуьре жезва:
   – Зун угърийрин кьил жедай! Вири угърийри чуьнуьхай зат1ар заз жедай! – лугьузва угъриди.
– Къанлуйриз кар ат1ун тавун паталди, за вири судуяр маса къачудай! – лагьана къанлуди.
– Зурба дарвазар эцигна, аниз ч1агай папар к1ват1дай, са еке къагьбехана ахъайдай! – лугьузва шеврида.
– За гзаф т1алабчияр к1ватдай ва абурув жуваз къазанмишиз тадай! – лугьузва т1алабчиди.
Анжах са касди лугьузва:
– За зурба уртах дарвазар эцигдай ва гьана вири етимар, к1вал-йугъ авачирбур, кьуьзуьбур, начагъбар к1ват1дай. Абурухъ гелкъведай, абуруз т1уьн-хъун гудай, хата-беладикай абур к1евдай, гъуьнт1уьникайни бейадалатдикай, начагъвилерикайни кашарикай абур хуьдай…
Анжах И СА касдин рик1из тир Аллагь гьахьнавайди.

Декабр, 2014.







ПОДСТРОЧНЫЙ ПЕРЕВОД

Бог создал живую и мертвую природу, землю, воду и воздух.
Затем Он создал людей, зверей, рыб и птиц, дав каждой твари по паре.
На земле Он расселил людей и диких зверей.
Воду отдал рыбам и водным тварям.
Воздух отдал птицам.
Но вскоре Создатель остался недоволен своими созданиями, особенно людьми: большинство людей оказались с пороками.
Тогда Творец послал архангела на Землю, исправлять людские пороки.
Прилетел архангел на Землю и стал наблюдать за людьми.
И видит Он: люди разделились на богатых и бедных, на умных и глупых, на сильных и слабых, на работящих и попрошаек, на совестливых и воров, на проституток и убийц…
Подходит архангел к каждому порочному и спрашивает:
 – Что тебе нужно, чтобы бросить своё порочное занятие и заняться мирным трудом?
– Деньги нужны! Много денег!
– А что бы ты сделал с этими деньгами?
Ответы были разные:
– Нанял бы много искусных воров и грабил всех, – отвечает вор.
– Подкупал бы всех судей, чтобы не осуждали убийц, – отвечает убийца.
– Построила бы огромный дом и собрал бы там всех проституток, чтобы они работали на меня, – отвечает женщина легкого поведения.
– Заставил бы всех попрошаек отдавать милостыню только мне, – отвечает попрошайка.
И лишь один из опрошенных сказал, что истратил бы все деньги на то, чтобы прокормить сирот, людей старых и немощных.
И САм он был человеком, в сердце которого вселился Бог.

Декабрь. 2014.