Конституцiя Украiни стосовно Мораторiю

Александр Приймак
Отже, розглянемо відповідні норми статей Конституції України, які можуть допомогти прийняти правильне рішення відносно Мораторію на землю сільськогосподарського призначення. І коротко прокоментуємо ці норми.
Навіть у  Декларації про державний суверенітет України вже було чітко прописано, що земля, її надра і ресурси є загальнонародною власністю. Тобто права на продаж український народ нікому не давав»!
Вже тут доречно згадати, що стаття 5 Конституції України вказує на наступне:
Україна є республікою.
Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.
Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
Ніхто не може узурпувати державну владу.
  Стаття 13. Земля… та інші природні ресурси,  які  знаходяться  в  межах  території  України,
є об'єктами права власності Українського  народу.
…     Кожний  громадянин  має  право    користуватися    природними
об'єктами права власності народу відповідно до закону.
     Власність зобов'язує. Власність не повинна  використовуватися
на шкоду людині і суспільству.
     Держава  забезпечує  захист   прав   усіх   суб'єктів   права власності і  господарювання,  соціальну  спрямованість  економіки.
Усі суб'єкти права власності рівні перед законом.
Комментар: Отже, Земля є об'єктом права власності  (всього!)Українського  народу. Тобто будь який представник народу є суб*єктом, який наділений правом власності на землю. Адже «Усі суб'єкти права власності рівні перед законом»
Більш того, «     Держава  забезпечує  захист   прав   усіх   суб'єктів   права».
А оскільки Земля є об'єктом права власності  (всього!)Українського  народу, то суб*єктами, які наділені правом власності на землю, мають право бути і жителі міст України, а не тільки селяни.
І, відповідно, при вирішенні питання про Мораторій на землю України сільськогосподарського призначення мають бути враховані також конституційні права жителів міст України . Зрозуміло, що переважна частина їх має конституційні права на цю землю.

Наприклад, тому я, громадянин України, міський  житель України, проти відміни мораторію!

Я, наприклад, свідомо іду на те, що так чи інакше зголошуюся на переважне право мати і володіти землями України сільськогосподарського призначення саме селянам. Бо в цьому є певний сенс і справедливість. Більш того, я навіть згоден із переважним правом селянам мати прибуток від аренди землі сільськогосподарського призначення, хоча, наприклад, жителі міст України, як правило, на відміну від селян, практично нічого не мають від приватизованих в містах підприємств.
 Отже, просто так вирішити питання про Мораторій на землю України сільськогосподарського призначення, без урахування права жителів міст України, і без порушення Конституції, неможливо.

Більше того, Стаття 14 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ проголошує:

«Земля є основним національним(!) багатством, що перебуває під особливою охороною держави».

Отже, Згідно зі статтею 14 Конституції України “земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави” і тому право власності на землю, хоча й гарантується, але набувається і реалізується громадянами в особливому порядку і виключно відповідно до закону.
Права власності на земельні ділянки громадяни набувають у разі:
- одержання їх у спадщину;
- одержання частки землі у спільному майні подружжя;
- купівлі-продажу, дарування та обміну.
Комментар:Але, якщо землю України сільськогосподарського призначення в той, чи інший спосіб викуплять або іноземці (як це відбувалось вже з промисловими об*єктами), або ж їх «довірені особи», наша держава цілком очевидно втратить одну із основних ознак чинності держави.
Бо, « кожна держава має свою постійну територію, а все, що міститься на цій території, є її власністю (земля, води, ліси, корисні копалини, природні ресурси тощо). Територія держави визначається державними кордонами, які відділяють одну державу від інших держав». Отже, з цілком ймовірною втратою значної частини своєї території, Україна фактично може втратити й державність!

І це тим більш актуально, бо, згідно Статті 17 Конституції України
 Захист суверенітету і територіальної цілісності України… є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.
Не можна не враховувати ще цілу низку норм КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ.
Так, Стаття 1 проголошує:
Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.
А стаття 8 Конституції України розвиває це положення:
В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
Норми Конституції України є нормами прямої дії.
(Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується).

Більше того, згідно Статті 3 Конституції України:
Людина, її життя і здоров'я, … і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Права … та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.
Комментар:Я навів цю норму тому, що за умови продажу земель України сільськогосподарського призначення або іноземцям, або ж їх «довіреним особам», або навіть будь кому, у кого на першому плані отримання прибутку, суспільство та й окремі громадяни не застраховані від того, що змушені будуть користуватися продуктами, «збагаченими» небезпечними для здоров*я речовинами («добривами»), які будуть забезпечувати більшу продуктивність ріллі будь якою ціною. Не кажучи вже про реальні загрози виснаження земель за рахунок зловживання посівами соняшнику, кукурудзи, недотриманням грамотного сівообороту.
А оскільки є загроза за умови продажу земель України сільськогосподарського призначення, що суспільство, окремі громадяни не застраховані від того, що змушені будуть користуватися продуктами, «збагаченими»  небезпечними для здоров*я речовинами («добривами»), варто нагадати положення
Статті 28 Конституції України :
«Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, … чи іншим дослідам»
. Але фактично саме це так чи інакше й може відбуватися, якщо громадяни змушені будуть користуватися продуктами, «збагаченими» небезпечними для здоров*я речовинами («добривами»).
В той же час стаття 19 Конституції України звертає увагу на те, що
«Правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади …, їх посадові особи зобов'язані діяти лише, на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.».
Більш конкретно: ніхто не може бути примушений (ким би то ні було) робити те, що не передбачено законодавством – ані Президент, ані ВРУ, ані КМУ. І навпаки – «Органи державної влади …, їх посадові особи зобов'язані діяти лише, на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», тобто таким чином, який має відповідати тим вимогам Конституції України, які ми вже згадали раніше.

Врахуймо й положення статті 22  Конституції України:
Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, при вирішенні «земельних питань», включно.
Тим більше, що  згідно Стаття 21 Конституції України:
«Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

А   Стаття 24 Конституції України ще більше захищає права людей і громадян, зокрема, жителів міст:
Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.
Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками …етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, …або ііншими ознаками.
Більше того, У статті 43 Конституції України зазначено: "Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності...
Тобто стаття 43 Конституції України ще більше захищає права людей і громадян, зокрема, жителів міст!
В той же час, Стаття 34 Конституції України проголошує: “Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
Але в тій же статті сказано наступне:
Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності … з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей…
Тобто норми Конституції України однозначно проти упередженої реклами, яка вочевидь націлена на продаж земель України сільськогосподарського призначення!

Тепер щодо Права приватної власності, яке є непорушним.
З одного боку, згідно із Статтею 41 Конституції України
передбачено: “Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю...
Але в той же час, «використання власності не може завдавати шкоди правам…громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі”.
Тобто, і ця стаття Конституції України упереджує більш, ніж можливі загрози, які виникнуть при відміні Мораторію на продаж землі України сільськогосподарського призначення!
Як зазначено у першому принципі Декларації конференції ООН з охорони навколишнього природного середовища (1972, Стокгольм), люди мають фундаментальне право на вільні, якісні та адекватні умови життя в навколишньому середовищі, якість якого дає змогу вести гідне та благополучне життя. Це право мають забезпечувати держави.
У статті 50 Конституції України зазначено: “Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
Тобто і ця норма Конституції України однозначно проти упередженої реклами, яка вочевидь націлена на продаж земель України сільськогосподарського призначення!
більше від того, вона також упереджує більш, ніж можливі загрози, які виникнуть при відміні Мораторію на продаж землі України сільськогосподарського призначення!
Водночас, Стаття 64 Конституції України звертає нашу увагу на те, що
«Конституційні права … людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.» (Це деякі умови воєнного або надзвичайного стану )
Стаття 68 Конституції України попереджає: «Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права … інших людей».
Та додає:
Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Є певний сенс нагадати й про спеціальну відповідальність деяких ланок державної влади та її окремих представників.
Так, в статті 79 Конституції України                констатується: Перед вступом на посаду народні депутати України складають перед Верховною Радою України таку присягу:
"Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу.
Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників".
А якщо у когось все ж таки лишаються сумніви у обговорюванному питанні,: варто нагадати і положення статті 85 Конституції України:
Стаття 85. До повноважень Верховної Ради України належить (зокрема):
призначення всеукраїнського референдуму з питань, визначених статтею 73 цiєї Конституцiї;
прийняття законiв…
Таким чином, враховуючі наведені беззастережні норми  Конституції України, яка має найвищу юридичну силу, а також те, що» Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй», та керуючись наданим депутатам ВРУ правом, передбаченим ст.92 Конституції України, а саме:
Стаття 92. Виключно законами України визначаються:

1) права … людини і громадянина, гарантії цих прав…
2) 13) територіальний устрій України.
Все це і вищеперераховане в сукупності ще раз доводить, що землі України сільськогосподарського призначення наразі не можуть бути товаром!


Є сенс нагадати й про спеціальну відповідальність Президента України, яка витікає, зокрема із положень статей 102, 104, 106  Конституції України:
…Президент України є гарантом державного
 суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина;
Президент України складає таку присягу: "Я, … волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права » … громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки…; в інтересах усіх співвітчизників…;
Стаття 106. Президент України:

1) забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави; … 6) призначає всеукраїнський референдум щодо змін Конституції України відповідно до статті 156 цієї Конституції, проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою.



Отже, розглянувши відповідні норми статей Конституції України, які можуть допомогти прийняти правильне рішення відносно Мораторію на землю сільськогосподарського призначення, маємо констатувати наступне.
Ані українська влада в цілому, ані її окремі представники не мають ніяких унормованих українським законодавством підстав для відміни Мораторію на землю сільськогосподарського призначення без згоди всього українського народу.