К вопросу о лукавстве bilingual devotionals

Лора Козоровицкая

Все виды и варианты  манипуляций: преувеличение, полуправда, желание всегда оправдаться, сказать последнее слово, хорошо выглядеть,  выгородить себя любым способом, любой ценой, умалчивание и многое другое  -  так выглядит наше лукавство. Даже, когда мы хотим, как лучше, и нам так хочется оценить себя по намерениям,  у нас часто получается, как всегда, когда другие нас оценивают по плодам. Лукавство  у нас в крови, это часть нашей грешной природы, доставшейся нам по наследству от Адама. «Лукаво сердце человеческое более всего и крайне испорчено; кто узнает его?» (Иеремия 17:9). Лукавство  многообразно, многолико, трудно обнаруживаемо «Кто усмотрит погрешности свои? От тайных моих очисти меня»  (Псалтирь 19:12), и  трудно истребимо.
Но Бог не любит это в нас и Он  говорит с нами категорически, нашими же методами: «с чистым--чисто, а с лукавым--по лукавству его» (2-я Царств 22:27).
Так что ж:
Нам в лукавстве упражняться опасно,
Потому что Бог не любит лукавства.

Но, зная, как нам трудно с этим справиться, Он всегда обещает Его помощь:

Не говорю тебе: «Исправься»,
Ты лишь от грешной жизни откажись,
Ко Мне приди, смирись, покайся,
Я силы дам  в борьбе за жизнь.

To the Question of Slyness

All kinds and variants of manipulation: exaggeration, half-truth, the desire to always be justified, to say the last word, to look good, to shield yourself in any way, at any cost, silence and much more - that's how our guile looks. Even when we want, as best, and we  want to evaluate ourselves according to intentions so much, we often get, as always, when others evaluate us according to the fruits. Wickedness  is in our blood, is part of our sinful nature, inherited from Adam.
"The heart of man is deceitful above all things, and is utterly corrupted; who will know him? "(Jeremiah 17: 9). The craftiness  is manifold, has many faces, it is difficult to detect " But who can discern their own errors? Forgive my hidden faults."(Psalms 19:12-13), and it is difficult to destroy.
But God does not like this in us and He speaks with us categorically, by our own methods  "with the pure - pure, but with the evil one - by his craftiness" (2 Samuel 22:27).

So then:
We are dangerous in practicing slyness,
Because God does not like cunning

But, knowing how difficult it is for us to cope with this,
He always promises His help:

I'm not telling you: "Make it right!” ,
You just give up sinful life,
Come unto Me, humble yourself, repent,
I will give you strength in the struggle for life.