Про силу

Олена Яворова
Ось тобі завдання. Ти маєш навчитися захищати себе. Словом чи дією, хай не фізичною силою, але ти маєш бути сильним.
Сила, вона може бути у різних речах.
Сила у стриманості, коли це необхідно, у слові, сказаному у потрібну мить, чи у вмінні вчасно замовчати, коли емоції так і линуть назовні; вона може бути не лиш у діях, у вміння утриматися від них - часом також.
Сила - це далеко не лиш прудкі ноги, підкачані руки й міцний прес. Так, це теж сила, але то є найпримітивніший, початковий рівень сили. Звісно, краще за все не стрибати через рівні, бути досконалим на усіх рівнях сили одразу, але якщо якісь із рівнів для тебе закриті, назавжди чи на даний момент…
Маєш обирати з того, що є. Обирати й розвивати.
Люди – то є теж сила, до речі. Із поправками сила, не завше надійна, то є звісно, але один ти загинеш й загинеш швидко. Тебе обійдуть, або навіть розтрощать ті, хто має вміння і змогу будувати свою силу, об’єднуючись.
Сила – то є знання. Знання – й свого ворога у тому числі. І ця сила вже куди більш надійна, ти можеш покладатися на неї – хоча й тут диви в обидва й не втрачай пильності. Бо ж, знаєш, трапляются речі, які не прорахуєш, і логіка тут тобі не завше поможе.
Ти маєш навчитися захищати себе. Віднаходити й опановувати силу. Заявляти про своє – й не відступати від того. Бути готовим до посягань. Бути здатним дати відсіч.
Бо інакше ти – згинеш. Швидко й бесславно. Ні, фізично ти, певно, лишишся у цьому світі, але твоя воля ляже розідраним прапором під ноги тим, хто врешті згвалтує її.
Підкоривши своїм бажання і планам на тебе.
І не так важливо, віриш, хто це буде. Їх пісні не обов’зково будуть для тебе грізними, та, ба, може навіть й навпаки – солодко-медовими. Змусити тебе зрадити свою волю можна не лиш грубою силою, як на рахунок красивої гри? Лестощів, хитрощів, обіцянок. Тільки дурні користуються грубою силою – і ще більші дурні – грубою фізичною, зауваж.
Але поки ти навіть не знаєш, як захиститися від цього. Вирішити задачку для школярів менших класів.
Та маєш навчитися.
На кону у цій грі не лиш твоє життя, але й воно теж. Життя завше на кону. Але ще більш, на кону твоя особистість.
Особистість без здатності себе захищати – сумне видовище.
Тож, віднаходь силу з різних джерел. Не обмежуйся одним. Май знання, май вміння промовчати, май вміння майстерно зплетати мереживо слів, май відчуття моменту – й май союзників.
Але будь обережним. Обережність то є теж одне з облич сили, а ти думав інакше? Маєш бути виваженим, опановувати емоції, прораховувати на кілька кроків вперед, віднайти тактику, триматись стратегії. Маєш - як дійсно бажаєш нарешті своєї волі, своїх рішень і свого життя.