Тамык гыч

Эрик Петров
Тамык гыч утарен
Мыскара

Кодшо У ий йудым ик ялысе фермерын изирак сосна вутаж гыч лу кило чоло нелытан кок соснаиге йомын. Эрлашыжым эрденак полиций пашаен-влак осал сомылым шуктышо мокмыран Миклайым путыренат кучат. 
- Ынде тыйын мутетым колыштына, Миклай, - манеш уголовный розыскын оперуполномоченныйже. – Каласкале, кузе лу килоан кок соснаигым У ий йудым солалтенат.
- А мом каласкалашыже? Мый нуным тамык гыч утаренам.
- Могай тамык гыч? Тунар йушо лийынат мо: кушеч шолыштметымат от шарне?
- Кузе ом шарне? Пеш палем.
- Палет гын каласкале.
- Тенгече кастенет пелйуд лишан ошкылам ыле фермерын портшо воктеч, колам, порт коргышто уло йукын мурат-тават. Мыят коклашкышт логалнем ыле да капкашт тукылымо. Тукалышым – огыт поч, тугакак мурен-куштен толашат, путо мыйым огытат кол. Во-от, пошкудо ман.
- Вараже?
- А мо вараже. Монго век тарванышым. Колам, фермерын сосна вуташтыже изин-кугун сигырат. Сосна-шамычшым йоршешат пукшен огытыл ала-мо.
- Вара?
- Сосна вута воктене колышт шогылтымат, чонемлан ньыго-ньюго чучаш тунале. Туге чот чаманышым вет сосна иге-шамычым. Манам,  ой, колоем-шамыч, мо, тендажым чылтак монденыт, пукшенат-йуктенат огытыл, шкешт теве уло кертмын гуляен толашат, эсогыл пошкудыланат капкам огыт поч.
- Сосна вуташкыже кузе логалынат? Кукшо пече гоч вончыман вет, пече коргышто тыгай кугу пий коштеш. Пийжат опталтен огыл мо?
- Печыжым, шонеда, фермер шкеже ыштен мо? Мый печенам!
- А пийже?
- Мыйын пиемын пинегыже.
- Сосна вуташке нимогай нелылык деч посна логальыч?
- А мо.
- Вара?
- Манам вет, тамык гыч утаренам кок эн плока соснаигым. Мый огыл гын, шужен колат ыле. Монго кондышымат, вигак нуным йолумбак шогалтышым. Теве, кызытат конгашенгелне кудалыштыт…