Аьрабарин дин фици арайиз гъафнуш, лап жикъиди

Рашид Азизов
          АЬРАБАРИН ДИН ФИЦИ АРАЙИЗ ГЪАФНУШ, ЛАП ЖИКЪИДИ…

       Аьрабарна жугьдар сар абин насларилантина арайиз гъафи халкьар ву. Аьрабар дархи хпирилантина гъахьну, хъа жугьдар – гъахи хпирилантина.
       Аьрабар лихуз даккнидар гъахьну, фицики дурари, чпин аба дархи чве вушра (дугъаз Уьсмяил к1уйи), сарпирди гъахьир вуйич к1ура, хъа жугьдаринур, гъахи чве вушра (дугъаз Исакь к1уйи), биц1ирнур ву к1ура.
       Гьаддиз аьрабари, аьхю чвуччвухъ биц1инур дилихну ккунду к1ури, ляхин дарап1ди гъахьну. Гьадму вахтарихъанмина гьаргандиз аьрабарин уьмур жарадари гъап1уб тадабгъури, ип1ури гъябгъюра.
       Гьаддин к1уллан му халкьарин арайиъ зат ккудудук1ру дявйирра гъягъюри ими.
Вари дюнья арайиз гъабхи Заануриз лихру ва Чахъ хъпехъру касар кьабул шулу, хъа дилихрударихьан Дугъу Чан маш гьадабгъуру.
       Заанур, лихру касариз ачмиш шулу ва Дугъу Чакан ва Чан ляхнарикан дурариз ктибтуру.
       Лихру касарин ляхнар улихь гъягъруган, гизаф хъуркьувалар арайиз гъюруган, дилихрудариз дурарикан хъял гъюру, бахил ва гъаних шулу.
       Гьамци аьрабарин, жугьдариинна вуйи даккнишин, аьсрариан аьсрариз гъатит1ан-гъати, ижмит1ан-ижми шули гъабхьну.
       Аьрабарин паччгьари к1ури гъахьну, гьаз жугьдариз хъуркьувалар а, хъа ухьуз гьаз адар?
       Аьрабарин аьлимар му меселайиин гизаф лихуру ва к1уру: «жугьдар чпи, ихь дархи гъардшар вушра, думукьан марцци касар дар, дар пну, гизаф зегьмет зигрудар ву ва гьар султ йигъан Сар Шлиз вуш ккарагури, чпин веледариз аьгъювалар улупрудар ву».
       «Аьгъю ап1инай думу Сар Фуж вуш» – Паччгьар гъизгъин шулу.
       «Паччагь, уву сагъ ишри! Жугьдари дугъан ччвур бисури шулдар, хъа «Заанур, Рабби, Адонай, Агъа, Аьхюр» дупну гъибтра. Дурари Думу варидюнья арайиз гъабхир ву к1ура...».
       Гьамци йисар йигъар гъягъюри, аьрабари Раббийин, Заанурин ляхнарикан аьгъю ап1уру ва чпизра сар гьацирсиркьана, чпин ляхнарра улихь гъягъруси, ади хьуз ккун шулу.
       Аьрабарин паччгьари к1уру: «Персариз ц1а-аллагь а, халдеяриз берекет-аллагь а, жугьдариз саризра аьгъдру Заанур а, египтариз ригъ-аллагь а, хъа ухьуз гьаз адар!? Ухьузра дураринси биц1и аллагьар гизаф ахьуз, хъа дурарилан гъайри, ихь Ваз-аллагь варит1ан аьхюр вуяхь. Как-раз, дугъан ччвурра Аллагь ву. Ухьу жугьдарт1ан улихь гъягъидихьа! Вари халкьариз айи аллагьарин гьунарар ихь Аллагьдин ликрихъ хъит1дихьа ва думу, вари аллагьарин Аллагь ап1идихьа. Дугъаз, жугьдаринси гизаф ваъ, хъа сар пайгъамбарра ап1идихьа. Ихь Аллагьдиз мют1югъ даршлудар вари йивну йихури ккебгъдихьа. Гьамци вари дюнья бисидихьа ва ихь Аллагьдиз икрам дарап1рудар т1араш ап1идихьа, налукар илирчидихьа ва варишвариъ ихь тереф уьбхру саб закон ап1идихьа. Гьавай, йишв-йигъ адарди лихай, аьрабарин алимар, узу ичв улихь диву меселйириин…»
      Аьрабарин паччгьарин буйругъ гьамусра тамам ап1ури ими, мегьел ккудубк1надар…
      Мидиз дилигди, Заанур, лихру Чан халкьар ккун дап1ну, жилиинна дуфну, Чан масанвал улупну, заваризра гъушну. Думу гьамус, Чав хъана гъюрза дупну, Чаз къаршу вуйиб вари терг ап1уз, багарихьди гъюра.
      Табасаранарин мисал айиб ву «Тават табтихъ хъмиди…» Гьамус аьрабарра, жугьдарин хъюлаз шариаьтна дин тешкил ап1урамиди, РАББИ Иешуа хъанара жилариинна гъиди…
      Язухъийк1ана саспи йиз табасаранарин, аьрабарин бахилвалин, нефснан ва к1уч1ларин ялавнакк ккахънайидарин!