Частина 4. Розбiр зальотiв

Темнов Михаил Юрьевич
Продовження.

Частина 1. http://www.proza.ru/2017/04/26/523
Частина 2. http://www.proza.ru/2017/05/12/2169
Частина 3. http://www.proza.ru/2017/05/13/1151
 
Щось вирішуйте...

Вище викладене документально підтверджує, що начальник Закарпатського ДСБЕЗ А.Іванків, як посадова особа, яка має право підпису документів, зловживаючи своїм службовим становищем, маючи на меті збагатитись, створив із своїх підлеглих організовану злочинну групу, яка займалась фальшуванням кримінальних справ та доказів у них. ОЗУ під керівництвом А.Іванківа незаконно отримувала санкції на обшуки та проводила їх.
Встановлено, що під час проведення слідчих дій, як правило від старшого слідчого, в створеній слідчій групі надходила пропозиція до адвоката сторони, відносно якої здійснюються такі дії. Звучить вона в усіх випадках приблизно так: «Щось вирішуйте…». Саме так сказав слідчий обласної прокуратури Ю.Кавка адвокату Новачуків.
Як правило, в більшості усіх випадків побажання старшого слідчого групи сприймається, як пропозиція дати відкупні. Встановлено, що сума відкупних, в залежності від затриманого товару, може коливатися від 10 і більше тисяч доларів США. Підприємці, навіть якщо вони 100% праві, щоб не втрачати час та не псувати товар, дають відкупні.
Саме з цієї причини, маючи на меті отримати «відкупні», було сфальшовано результати затримання бусу із товаром на митному пункті пропуску «Лужанка» 27 січня 2017 року, який належав підприємцю із села Завидово Олегу П. і який всі проблемні питання із начальником Закарпатського ДСБЕЗ А.Іванківим на кінець січня 2017 року вирішив. Про що він повідомив піджакам. Також вирішив усі питання за пропуск того товару і начальник пропуску «Лужанка» пан Федько Б.П.
Після цього А.Іванків приймає рішення «повісити» затриманого бусика із контрабандою, яка належить Олегу П. і погрози якого було задокументовано на відео 27 січня 2017 року на пункті пропуску «Лужанка», на директора філіалу фірми «Делівері» в м. Ужгород Олега Новачука.
Операцію по фальшуванню показів він доручає своєму підлеглому,  в. о. заступника начальника Роману Ісаку, який 2 лютого 2017 року виїжджає в с. Астей Берегівського району. Не маючи санкцій на обшуки та затримання, він та його підлеглі вриваються в приватне житло, забирають «піджаків» – перевізників товару, угорців за національністю, які не володіють українською мовою. Серед затриманих є і неповнолітні. Їх усіх, не надавши повісток, ввівши в оману, везуть не в м. Берегово, а до м. Ужгород, де в себе в підрозділі протягом дня із застосуванням погроз, без перекладача, батьків, педагога тощо, допитують. Люди в приміщенні Закарпатського ДСБЕЗ без води та їжі знаходяться більше 6 годин, дехто навіть і більше. Однак протоколи про затримання слідчими не складаються.
В порушення вимог законодавства допити проводить в. о. заступника начальника Закарпатського ДСБЕЗ Роман Ісак, який фальшує покази в протоколах, сам підписує їх. Під вечір «піджаків» відпускають.
Наступний крок А.Іванківа більш ніж вражаючий.
10 лютого 2017 року А.Іванків скеровує на ім’я начальника слідчого управління прокуратури Закарпатської області пана Біляну І.С. листа, в якому пише:
«Повідомляю, що оперативним підрозділом Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України, на виконання доручення слідчого Товт Л.Ю. від 02.02.2017 по кримінальному провадженні № 42017070000000034 від 27.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 364 КК України,  було проведено оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до вчинення злочину, обставини якого досліджуються у рамках вище вказаного кримінального провадження.
Так, згідно з отриманими оперативними даними, службові особи митного посту «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС, умисно, діючи за попередньою домовленістю із Державною прикордонною службою, із зловживанням свого службового становища, всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди для інших осіб, під час здійснення митного оформлення прикордонного та митного контролю стосовно транспортного засобу, автобуса марки «Fiat Ducаtо» білого кольору, номерний знак Республіки Словаччина «ВІ 531 ВІ» та вантажу, який в ньому перевозився з Угорщини до України, а саме поліетиленові мішки, в яких знаходилися підошви для взуття, різного роду трикотажні товари виробництва Китаю, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді не сплати до бюджету митних платежів.
Зокрема, проведеними оперативно-розшуковими заходами  встановлено, що на митному посту «Лужанка» службові особи прикордонної та митної служб на чолі з начальником митного поста Федьком Б.П. створили корупційну злочинну схему по збору грошових коштів за ввезення та вивезення різних груп товарів, а саме автомобілів, речей, побутової техніки, продуктів харчування та переміщення тютюнових виробів (сигарет). Розподіл грошових коштів (хабарів), отриманих посадовцями митної та прикордонної служби, в кінці робочої зміни розподіляють між собою і частку хабарів начальник зміни передає начальнику поста «Лужанка» Федьку Б.П., який в свою чергу розподіляє між своїм керівництвом та правоохоронними органами за прикриття злочинних схем. В даний час на території митного поста «Лужанка» за адресою с. Астей, вул. Дружби Народів, 109, Берегівського району можуть знаходитись наступні речі, предмети та документи:
- чорнові записи щодо незаконного перетину кордону автомобіля «Fiat Ducаtо» білого кольору, номерний знак Республіки Словаччина «ВІ 531 ВІ»;
- матеріали, які підтверджують перетин кордону, інші чорнові записи щодо незаконного вивезення через митний пост «Лужанка» інших груп товарів без розмитнення та сплати платежів;
- грошові кошти (неправомірна вигода), отримані від незаконного пропуску автомобілів з товаром;
- комп’ютерна та інша електронна техніка, де може зберігатись інформація, що стосується незаконного перетину кордону автомобіля «Fiat Ducаtо» білого кольору, номерний знак Республіки Словаччина «ВІ 531 ВІ» та інших товарів, які ввезені на територію України незаконно;
- інформація та номери транспортних засобів, автомобілі та дані осіб, які на постійній основі вивозять тютюнові вироби (сигарети) через митний пункт «Лужанка» до Угорщини за погодженням Федька Б.П. та інших працівників митної та прикордонної служби України.
Вищевказані речі, предмети та документи, які можуть знаходитись на території митного поста «Лужанка» за адресою с. Астей, вул. Дружби Народів, 109, Берегівського району, мають значення для досудового розслідування і відомості, які містяться в них, можуть бути доказами причетності останнього до вчинення даного злочину.
В інший спосіб, аніж проведення обшуку за вказаною адресою митного посту «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС, відшукати речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами, не виявляється за можливе.
Інформуємо для використання в рамках досудового розслідування».
Цей документ за підписом А.Іванківа цікавий тим, що в ньому,  інформуючи прокуратуру області «для використання в рамках досудового розслідування», вже видно перший крок по приховуванню дій керованого ним підрозділу Закарпатського ДСБЕЗ в с. Астей Берегівського району 2 лютого 2017 року.
Він про встановлення осіб згадує, але нічого не пише про покази осіб так званих «піджаків», в тому числі неповнолітніх, які вибивалися на керівника філіалу фірми «Делівері» Олега Новачука.
На той час А.Іванківу було чудово відомо, хто є власником автомобіля «Fiat Ducаtо». Тим паче, що на 2 лютого 2017 року усі проблеми із власником затриманого товару Олегом П. із с. Знятино Мукачівського району, треба розуміти ним, чи іншими – прокуратурою, було закрито. І не за красиві очі…
Виходить, що це або обман, або процесуальна гра із підготовки, чи то обробки начальника митного посту «Лужанка Федька Б.П.
Зі слів останнього, на середину травня 2017 року в нього жодних проблем немає. Він так само продовжує працювати начальником пункту пропуску «Лужанка»… Коментарі зайві.
Але тут випливає ще одна цікавинка. Як ви зрозуміли, шановні читачі,  із процитованого вище документу, мова йде про отримання санкцій на обшуки. І вони були дані. Усі 25 березня 2017 року Ужгородським міськрайонним судом суддею п. І.Шепетко, яка проковтнула інформаційну ляльку слідства, зроблену не без участі А.Іванківа, і цим фактично підставила сама себе. Адже вона мала перевірити подані матеріали на Новачуків та фірму «Делівері».
Якщо із клопотанням про обшук на митному посту «Лужанка» та у пана Федька Б.П. все зрозуміло – обґрунтування є – то для обшуку будинку родини Новачуків та філіалу фірми «Делівері», яким керує Олег Новачук, до клопотання були долучені підтасовані покази «піджаків» на Олега Новачука, який на місці події 27 січня 2017 року на митному пості «Лужанка» не був, нікому дзвонити не міг, тим паче в показах вказано не його номер телефону. Однак це не завадило працівникам економічної поліції в своїх рапортах стверджувати протилежне.
Одночасні обшуки відбулися 22 квітня 2017 за два дні до їх закінчення як на митному посту «Лужанка», так і у його начальника Федька Б.П., а також на філіалі фірми «Делівері» в м. Ужгород, будинку родини Новачуків. Що свідчить про те, що А.Іванків вичікував до останнього на відповідний товар у філіалі Ужгородської фірми «Делівері», якою керує Олег Новачук, або якесь порушення.
 При цьому обшук на «Лужанці» служив інформаційним навантаженням, таким собі тиском, і мав в потрібному напрямку вплинути на Новачуків. Але не вплинув. Олег та Леся Новачуки, ставши спина до спини, вирішили боротися до кінця. Одразу було залучено ЗМІ, громадськість, що поламало плани А.Іванківа збити із них гроші.
Про те, що відбувається зараз в підрозділі А.Іванківа, я розповім трохи нижче. А зараз про останню спробу А.Іванківа хоч якось затягнути час та врятувати свій зад від службового розстеження та кримінальної справи, яка нависла над ним та його підлеглими «шістками».

Обшукати усіх!

Але це ще не все. А.Іванків, усвідомлюючи, що він влетів і що йому за вказані вище незаконні дії доведеться відповідати, бо обшуки будинку родини Новачуків, філіалу фірми «Делівері» нічого не дали, робить ще один незаконний для нормальних людей алогічний крок. Для тих, хто розуміє, що відбувається, цей крок для А.Іванківа став таким, що закріпив його незаконні дії. Адже Бог, якщо хоче покарати людину, в першу чергу позбавляє його розуму. Що ми і побачили.
За проханням А.Іванківа, слідчим обласної прокуратури Ю.Кавкою до Ужгородського міськрайонного суду було подано декілька бездоказових клопотань про надання санкцій на проведення нових обшуків по майну філіалу фірми «Делівері», яке знаходиться як в області, так і далеко за її межами, долучення в якості доказу до якихось матеріалів – кримінальне провадження не відкрите – 196 різних пачок цигарок (біля 20 видів), більшість із яких були відкриті. Але про все по порядку.
Клопотання про обшуки усього майна філіалу фірми «Делівері» на території України черговий суддя Ужгородського міськрайонного суду В.Бедьо, до якого вони потрапили, як стверджують джерела, забракував на стадії прийому.
Що суддя В.Бедьо сказав про себе після прочитаного: «Ганьба», «Докотились», чи щось інше, мені не відомо. Але факт є факт. І він свідчить, що в нас ще не настільки «кишеньковий» суд, який по дзвінку крутого А.Іванківа чи то іншої особи виконає будь-яку забаганку ненажерливих рекетирів від правоохоронного органу.
По суті це клопотання стало новацією Закарпатських правоохоронців! Зрозуміло, що доказів, які долучаються до клопотання, не було та й не могло бути. А стара казка про митницю та «піджаки», які не володіють українською і підписують все, що їм скажуть, суддю не могли «проконати». Тим паче суддя при бажанні може перевірити ту чи іншу інформацію. Тим паче скандал навколо філіалу фірми «Делівері» набирав в області обертів, а ще більше в Інтернеті, куди було викладено усі матеріали.
Без сумніву, це «ноу хау» вже має оцінити Генеральний прокурор України. Адже це дозволяє усім порушникам законодавства, наштампувавши кримінального фентезі, брати санкції на обшуки тощо, на будь-яку фірму чи то громадянина. Так, наперед, на всяк випадок. Може до цього часу щось і скоять, чи щось буде знайдено… Є пропозиція внести в клопотання усіх мешканців України, і навіть тих, що не народилися. І закріпити все це конституційно, адже невинних в нашій державі бути не може, бо вижити за такі гроші в наш час просто не реально. Значить усі винні! Навіть і правоохоронці, якщо будуть погано дерти із народу.
Зрозуміло, що усім цим новаціям від керівника Закарпатського ДСБЕЗ А.Іванківа та слідчого Ю.Кавки має дати оцінку незалежна службова перевірка з притягненням усіх винних осіб до передбаченої законом відповідальності.
Клопотання, що дійшло до розгляду, було не менш цікавим.
Цигарки збиралися під час обшуку 22 квітня 2017 року в гаражі Новачуків, які лежали в різних місцях, адже вони лишилися від поганої звички Олега Новачука та частково від волонтерської допомоги для воїнів АТО. Тому частина із пачок і була відкритою.
В іншу коробку було зібрано бракований картон неправильної форми для виготовлення пачок цигарок, який використовувався для розпалу каміну. Від якої волонтерської допомоги цей картон лишився, Новачуки не пам’ятають, адже оптом закуповували різні види цигарок для наших бійців, куди йшов папір та картон для розпалу солдатських буржуйок в бліндажах. Адже там це великий дефіцит.
Справу було призначено до розгляду в Ужгородському міськрайонному суді на 8 травня 2017 року. Розглядав її суддя В.Бедьо. Слід зазначити, розглядав досить прискіпливо, розбираючи кожне речення клопотання, безграмотно складеного протоколу обшуку, під час якого були незаконно вилучені цигарки та бракований картон, адже на вилучення цього санкцією на обшук не було передбачено.
Врешті-решти переміг здоровий глузд. Після виходу із нарадчої кімнати суддя В.Бедьо оголосив свій вердикт, в якому він відмовив слідству в задоволенні їхнього безпідставного клопотання, чим не дав відбутись черговому беззаконню над родиною Новачуків.

«Казнить, нельзя помиловать»
 
На сьогодні склалася така ситуація, що кому в відомому історичному вислові, вже поставлено. Це своїми діями особисто зробив начальник Закарпатського ДСБЕЗ А.Іванків.
Окрім нього відповісти мають інші безхребетні «шістки», які сліпо виконували вказівки свого шефа, сподіваючись на ті «крихти» із панського столу. Тому і мовчали. Тому і брали участь у фальшуванні кримінальних справ проти чесно працюючих підприємців. Саме тому і ґвалтували конституційні права та свободи громадян України.
За фальшування матеріалів цього кримінального провадження, підтасовку показів «піджаків», яких без судових повісток та відповідного на те рішення вивезли до м. Ужгород, на А.Іванківа та іже з ним чекає спочатку службова перевірка та слідство, адже в діях правоохоронців містяться ознаки злочинів.
Це не відсутність професіоналізму! Це продуманий та завершений злочин під керівництвом А.Іванківа при хронічній сплячці обласної прокуратури, яка так здійснює свій нагляд, що про неї та її керівника ходять анекдоти. Це ознака того, що не за горами і зміна керівника обласної прокуратури, який, на думку фахівців, не справився із задачами,  покладеними на нього.
Родина Новачуків документально підтвердила участь А.Іванківа, як керівника підрозділу, в злочинних наказах по фальшуванню матеріалів на них. Адже про це перш за все свідчать численні документи, покази свідків, протоколи нарад, які він проводив, та його підлеглі, які дружно зливають свого, тепер можна сказати впевнено, колишнього шефа, сподіваючись, що їм вдасться отримати місце під сонцем при новому керівникові.
Буде відповідати в суді і в. о. начальника Роман Ісак, який за вказівкою свого безвідповідального начальника-авантюриста А.Іванківа в присутності обласних ЗМІ та представників громадських правозахисних організацій, звів на них, на Новачуків, наклеп, чим увів в оману не тільки присутніх, а й керівництво компанії «Делівері», яке, отримавши відеоматеріал про скоєння працівником фірми кримінального правопорушення, наявності проти нього порушеної кримінальної справи, в той же день звільнило Олега Новачука із займаної посади.
Керівництво компанії «Делівері» зрозуміти можна. Авторитет фірми – це суттєве питання, яким не нехтують. Тим паче про це заявив не хто не-будь із вулиці, чи то безхребетна «шістка» з поліції, а в. о. заступника  начальника ДСБЕЗ в Закарпатській області, який збрехати просто не має права. Але як ви бачите, не кліпнувши оком, збрехав. Бо так наказав його шеф А.Іванків.
Цими безвідповідальними діями А.Іванків та Роман Ісак не тільки підірвали ділову репутацію фірми «Делівері» та його директора філіалу Олега Новачука в очах оточуючих та його керівництва в Києві, а, по суті,  позбавили батька трьох неповнолітніх дітей шматка хліба, спаскудили обличчя і самого правоохоронного органу.
Цими діями вони спричинили не тільки велику матеріальну, моральну шкоду та підірвали ділову репутацію філіалу фірми «Делівері», яким керує Олег Новачук. За що їм доведеться відповідати персонально, в тому числі і за незаконні обшуки, а державі відшкодовувати спричинені родині Новачуків збитки.

Чужими руками

В цей же час мною проводилося журналістське розстеження по інформації, яка періодично, починаючи з 9 квітня 2017 року, з’являлася в мережі Інтернету в тих чи інших коментарях. Її суть полягала в тому, що ввечері 8 квітня 2017 року неподалік від села Осій Іршавського району сталася ШТП.
На великій швидкості автомобіль, яким керував керівник Іршавського підрозділу ДСБЕЗ Кирик Петро Петрович, нібито вискочив на зустрічну дорожну смугу та врізався в легковий автомобіль марки «Фольксваген-Гольф» із трьома пасажирами. В наслідок аварії водія «Фольксваген-Гольфу» із важкими травмами та переломами, як і інших пасажирів із травмами, доставлено в Іршавську районну лікарню.
Як стверджують автори публікацій, Кирик П.П. був у нетверезому стані та їхав до Іршави з коханкою. Що аварія сталася із його вини. Одна із потерпілих нібито померла. За фактом ШТП керівник Закарпатської ДСБЕЗ А.Іванків доповів у Київ Князєву, приховавши при цьому, що його підлеглий у нетверезому стані скоїв ШТП. Саме це і стало предметом журналістського розстеження. Адже в комплексі дозволяло відтворити морально-психологічну обстановку, яка панує в цьому підрозділі. А вона,  як вибачите, шановні читачі, є жахливою і потребує негайного реагування вищих інстанцій.
Із цією метою було здійснено виїзд до Іршавського району, оглянуто місце ШТП біля с. Осій, проведено конфіденційні та офіційні зустрічі із працівниками правоохоронних органів – поліції, прокуратури, органів місцевої влади, лікарями Іршавської районної лікарні, що дозволило перевірити первинну інформацію, встановити коло потерпілих осіб, номери їхніх мобільних телефонів, домашні адреси та дії Кирика П.П. по відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди усім постраждалим.
Інформація про ШТП на службу 102 надійшла о 19 годин 20 хвилин. На той час обов’язки начальника Іршавської районної поліції виконував Зейкан В.В., який організував виїзд групи швидкого реагування на місце ШТП і лікарів, які взяли кров у Кирика П.П. та водія автомобіля «Фольксваген-Гольф».
За аналізами, алкоголю в крові водіїв не знайдено. ШТП, як встановила група швидкого реагування, сталася із причини того, що автомобіль, яким керував Кирик П.П., у зв’язку із нештатною ситуацію на дорозі – зі слів Кирика П.П. на дорогу вискочила людина і він різко повернув кермо, тому і влетів у дорожну яму, в наслідок чого машину,  якою він керував, було викинуто на зустрічну смугу, по якій їхав інший автомобіль.
Матеріали по ШТП внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочате досудове слідство, яке веде слідчий обласної прокуратури В.Рак.
У зв’язку із тим, що претензій у потерпілих до Кирика П.П. немає, збитки відшкодовані, то кримінальне провадження, на думку самих правоохоронців, вірогідніше за все буде закрито протягом найближчих тижнів.
Із приводу твердження про коханку Кирика П.П. було встановлено, що дівчину він підібрав на автобусній зупинці с. Осій та повіз до Іршави, оскільки сам їхав у тому напрямку.
Дівчина вечорами після роботи займається в спортзалі «Ілара», де також є і басейн. Підтверджено, що дівчина ходить у вказаний клуб протягом декількох місяців. Дівчина сиділа на задньому сидінні. В наслідок аварії вона отримала травми – перелом кистей двох рук. Її було доставлено до Іршавської районної лікарні, де надано первинну допомогу.
Наступного дня дівчину відвезли до відділення травматології та ортопедії Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А.Новака, де вона і проходила лікування 16 днів. Там же до неї навідувався Кирик П.П., який відшкодував усі витрати на ліки та лікування, компенсував матеріальну та моральну шкоду, про що було складено заяву про відсутність до нього жодних претензій, яку по місцю лікування засвідчив нотаріус.
Водій «Фольксвагена-Гольфу» їхав того вечора із м. Іршава в с. Осій, де він мешкає. В салоні машини, окрім нього, знаходилися односельці – сімейна пара.
В наслідок ШТП у чоловіка було зламано ногу (закритий перелом). Його відвезли до травматологічного відділення Іршавської районної лікарні та надали первинну допомогу – накладено гіпс. Через 4 дні було виписано. Нині лікується вдома.
Витрати на лікування та вартість пошкодженого автомобіля Кириком  П.П. відшкодовано, про що 13 квітня 2017 року в м. Іршава складено та підписано нотаріальну заяву.
Сімейна пара того вечора поверталася додому із м. Іршава на машині односельця. В наслідок ШТП чоловік зламав руку, жінка отримала сильний стрес. Була в шоковому стані. Спричинену матеріальну та моральну шкоду Кирик П.П. їхній родині за лікування тощо відшкодував у повному об’ємі. Претензій немає. Про що було складено заяву та посвідчено її нотаріально.
Після цього відбулася зустріч із Кириком П.П., який підтвердив розповіді потерпілих та суть подій, що відбулися того вечора.
В наслідок ШТП Кирик П.П. зазнав важких травм. Було відірвано щоку від щелепи, в декількох місцях відбувся перелом щелепи, зламано два ребра, а також грудну кістку.
Як стало зрозуміло із бесіди, Кирик П.П., у зв’язку із реорганізацією підрозділу, попереджений про звільнення. Нині знаходиться на лікарняному.
За результатами проведення журналістського розстеження твердження про те, що Кирик П.П. скоїв ШТП в стані алкогольного сп’яніння та того, що дівчина, яка їхала з ним, є його коханкою, свого підтвердження не знайшли.

Далі буде.

Михайло Темнов,
голова ЗОО ВГО «Правозахист».

Від редакції.
На сьогодні справа по Ужгородському філіалу фірми «Ділевері»,  якою керував Олег Новачук, підходить до свого логічного завершення. Адвокати готують у вищі інстанції заяви про злочин. Журналісти ставлять останні крапки в своїх статтях. Громадськість готує звернення до керівництва області, щоб заслухати А.Іванківа на найближчій сесії обласної ради та дати оцінку його діям, прийняти відповідне рішення та увійти в комісію з перевірки скоєних ним порушень. Адже в діях начальника ДСБЕЗ А.Іванківа та в. о заступника начальника Романа Ісака, створеної слідчої групи обласної прокуратури за зверненням А.Іванківа та діях його підлеглих вбачаються ознаки злочинів, скоєних групою осіб, пов’язаних із зловживанням своїм службовим становищем та підробкою документів з метою отримання неправомірної вигоди, що потягло за собою відповідні незаконні судові ухвали, які винесла суддя Ужгородського міськрайонного суду пані І.Шепетко.
Як стало відомо, на суддю І.Шепетко подано в дисциплінарну комісію. Буде подано і від ЗОО ВГО «Правозахист». Це так, для профілактики, щоб пані суддя засвоїла, що таке конституційні права та свободи громадян і що їх порушувати не можна. Звільнити її не звільнять, але нерви добряче помотають, і не тільки…
Сама ж родина Новачуків раніше із правоохоронними органами ніколи не судилася. Але ця ситуація їм остаточно набридла, адже ні по-доброму, ні по-хорошому слуги народу не розуміють. В них увірвався терпець! В тому, що вони переможуть, навіть немає сумнівів. Про це свідчать дії самого А.Іванківа, який шукає виходи на родину Новачуків, передаючи їм через посередників та зацікавлених осіб прохання не роздмухувати скандал, нічого не друкувати, нікуди скарги не скеровувати.
Сам же А.Іванків почав шукати винних у цьому провалі. Під роздачу потрапили оперативні працівники. Їх відповідь, як розповіли нам, була більш ніж переконлива: «Ми ж вам одразу казали, що Олег Новачук не має відношення до контрабанди товарів на «Лужанці…».
На це Олег та Леся Новачуки тільки сміються. Вони, разом із ЗМІ, представниками громадських організацій мають намір допомогти очиститись Закарпатському підрозділу ДСБЕЗ, а винних притягнути до передбаченої законом відповідальності. І зрозуміло, що дати урок поваги до Законів та конституційних прав та свобод громадян, відбивши руки тим, хто їх порушує.
Родина Новачуків, яка щодня отримує із різних куточків України слова підтримки та побажання перемогти і йти до кінця, сподівається, що їхній приклад надихне на боротьбу інших підприємців та громадян, що допоможе оздоровити важко хворе корупцією суспільство.
Коли вже матеріал був готовий до друку, стало відомо, що слідчий обласної прокуратури Ю.Кавка та в. о. заступника начальника ДСБЕЗ Р.Ісак є односельцями з Хустщини. Це наштовхує на нові версії та припущення. Але для цього потрібні для аналізу справи, де вони співпрацювали разом. Тоді буде видна і схема.
Про перебіг подій навколо цієї історії в наших подальших випусках.