Собаки-землевласники!

Темнов Михаил Юрьевич
Собаки-землевласники!
 
В цивілізованих країнах питання безпритульних собак та котів вирішуються дуже швидко. Їх усіх  відловлюють та відвозять до притулку,  де вони переходять на довічне державне утримання. В нас же  такої розкоші пси та коти не мають. Якщо на котів  уваги ніхто не звертає, то псів раніше відловлювали та відвозили на живодерню. Декілька років тому їх вперше та востаннє стерилізували та оббіркували. За цей час  з’явилося нове покоління нестерилізованих безпритульних псів, які періодично нападають на людей. Саме така ситуація сталася на вулицях Острівна, Шумна в м. Ужгород. Мешканці  будинків,  по суті виборці, звернулися до мера міста, щоб він дав вказівку розібратися та вжити заходів. Заходи не забарилися. Мешканці  отримали  звичайну чиновницьку відписку, в якій  не тільки  зневага  до  проблем людей, а не бажання навіть думати. Щоб було зрозуміло про що іде мова,  надаю вашій увазі ці документи.   

Ужгородському міському голові
п. Андріїву Б.Є.
Бабич Марії Петрівни,
м. Ужгород, вул. Шумна, 6.24, кв.6.
м. т.: 0990201225

Звернення

Шановний Богдане Євстафійовичу!
До Вас звертаються мешканці будинків по вул. Шумна 20, 22, 24 і Острівна 10, 12 з проханням допомогти вирішити питання наведення порядку в нашому районі.
Більше як рік тому мешканка будинку № 11 по вул. Острівна почала годувати близько семи безпритульних собак. Вони безперешкодно бігають по приватизованій нею ділянці, на якій збудований її власний будинок, і вибігають на прохідну громадську вулицю. Вулиця Острівна виходить в самий центр міста на пл. Корятовича і є єдиним шляхом, яким користуються мешканці району. Ці собаки є дуже агресивні, день і ніч бігають по вулицях та наших дворах.
Ми не маємо можливості вивести на вулицю наших дітей, не зважаючи на те, що у дворах є побудовані дитячі майданчики. На цих майданчиках і мали би гратися, за логікою, наші діти, однак по них бігають безпритульні агресивні собаки.
Ми вважаємо, що ці собаки, які можуть мати різні захворювання, і їх укуси, є реальною загрозою для наших дітей.
Більше того, багато мешканців, які проходять по вулиці поруч з будинком, піддаються нападу цих собак. Так, у грудні 2016 року собаки покусали руку і ногу громадянки Ріти Бушевич. А через тиждень порвали на мені пальто. Вже в цьому місяці декілька громадян піддалися нападу собак.
Ми зверталися до дільничного поліцейського, однак він не зміг вирішити цю справу. Зверталися ми і до власника будинку. Вона каже, що собаки мирні, ні на кого не нападають, а якщо це нас не влаштовує, то нам не потрібно там ходити.
Просимо Вас особисто вжити заходів з приводу наведення належного порядку на вулицях нашого району і дати відповідні вказівки підлеглим.
Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги. Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.
Прошу надати мені письмову відповідь на моє звернення.
З повагою, 
Бабич М.П. та ще  33 мешканці вулиць Острівна та Шумна, які приєдналися до звернення.
Як ви  зрозуміли із тексту звернення, мова йде про сім безпритульних собак, яких власниця будинку годує. Слово «безпритульні» свідчить про те, що собаки не живуть на території, яку разом із будинком приватизувала  господарка. Вони живуть на вулиці. Але мають можливість  забігти у двір, коли їх власниця  будинку  годує. 
Але в Ужгородській мерії слово «безпритульні» було витлумачено інакше.  Тому на звернення стурбованих  мешканців вказаних вулиць, на яких кидалися собаки, або вони були свідками агресії тварин, надійшла  дуже цікава  відповідь,  яку підготував працівник Ужгородської мерії     Боровіков. Підписала ж його в. о. директора департаменту  міського господарства Ужгородської міської ради пані О.Пайда. Цитую:
«Ваше звернення стосовно собак, які проживають на приватній земельній ділянці по вул. Острівна, 11, розглянуто по суті.
Одночасно  повідомляємо, що оскільки зазначені Вами у зверненні тварини проживають на власній земельній ділянці, департамент не вбачає за можливе прийняття мір».
Для мене було відкриттям, що безпритульні собаки «проживають на власній земельній ділянці». Якби було  добавлено слово господарки, то було б зрозуміло, що на  території, яка належить їй. А так виходить, що собаки мають власність у вигляді землі. Собаки-власники це вже щось  новеньке. Залишилось тільки сертифікати псам на землю видати. У довічне користування. 
Реально ж  усім, у тому числі чиновникам,  чудово зрозуміло, про що йде мова. Але в них немає бажання  вирішувати це, на їхню думку, дріб’язкове питання. Час іде. Жінка і далі підгодовує безпритульних тварин, привчивши їх до будинку, і тому вони  агресивно реагують на усіх, хто проходить по вулиці біля хвіртки будинку, перед якою вони  лежать.
Зимою  минулого року мені довелося особисто стати на захист дівчинки, яку на перехресті вулиць Острівна-Добрянського оточили  саме ці собаки і гарчали на неї. Дівчинка отримала великий переляк. Але кого це турбує крім батьків дитини?
Може своєю бездіяльністю влада саме хоче підштовхнути  мешканців будинків  на знищення цих тварин?! Дійсно є пропозиції їх потруїти. І їх потруять, якщо буде покусана хоча б одна дитина. Але це не є вирішенням проблеми. І людей шкода,  і тварин шкода. Вони усі в однаковій ситуації, адже,  по суті, нікому не потрібні. Тим паче владі, яка не спроможна  вирішити цивілізовано це питання.
Цей матеріал я  друкую  за проханням мешканців, які підписали  звернення.
Вони просять мера міста вжити заходів і не чекати випадків, коли буде покусано дітей чи дорослих.

Михайло Темнов.