Кожо шотанрак?

Эрик Петров
КОЖО ШОТАНРАК?
Мыскара
Ик мотор шошо кечын Васёк ден пошкудо п;ртышт; илыше Сашок библиотекыш мийышт. М;нгеш п;ртылшыштла лум йымач шулен лекше ночко асфальтан тротуар покшелан Сашок нержым н;шташ пиже. Тидым ончен кертде, Васёк кугун гына ш;вал шындыш.
-Эй, молан тый тротуарыш ш;ведет?! – сырышыла пелештыш Сашок. – Шотан ен нигунам калык коштмо вереш огеш ш;вал.
-Тый пеш шотан улат мо? – ваштареш руале Васёкат. – Ужат, тротуар покшелан верблюд гай неретым н;штен пытарышыч.
-Мый шотан омыл?!
-Конешне, тый.
-Пеш палынет гын, тый дечет кум пачаш ратан-шотан улам!
-Конешне, лач верблюд-шамыч коклаште изиш шотанрак улат гын веле?
-А-а-а!.. Тый мыйым эше игылта-ат?! Тый шке с;сна улат.
-Мый - с;сна?!
-Тый с;сна улат!
-А тый! Тый, палет, к; улат? Лавыран сугыр верблюд!
-Мыйым эше тыге манаш тоштат? Час мый тылат ончыктем!..
Вашла ;жын, лудмо книгаштым алмашташ, у книгам налын, ешартыш ушым шындаш  манын, кыжге гына библиотекыш кайыше кок йолташын, Васёк ден Сашокын, м;нгеш п;ртылшыштла т;налше ;чашымашышт тыманмеш кучедалмаш йоткеат шуо. Кертмышт семын чумедыльыч, кидышт дене вашла лупшышт. Вара Васёкшо чулымынрак савырналтен, Сашокым йымакыже п;тырал пыштыш.
Эше ала-кунар тыге ;чашен-кредал толашат ыле дыр, но воктечышт эртыше п;ръен когыньыштымат ш;шашт гыч кучен н;лталят, йодо:
-Мом пайлен огыда сене?
-К;ж; шотанрак улмым рашемдынена, - мугыматыш Васёк.
-Рашемдышда мо вара?
-Мый сенышым гын, мыйже шотанрак улам, - ыштале Васёк.
-Уке, ;чашымаште мый сенышым! – ешарыш Сашок.
-Нимом манаш, коктынат ик гаяк улыда, - пелештыш п;ръен. – Шотан айдеме ;чашашат, кучедалашат огеш пиж. Шотан ен шкенжым чыла шотыштат рат дене куча…