Чылажат фамилийлан кора

Эрик Петров
ЧЫЛАЖАТ ФАМИЛИЙЛАН К;РА

Ўмаште, тунемме ий т;налтыштак, Васёк дене пырля тунемше Хвастов Олёш шке фамилийжым алмашташ шонен пыштыш. Тидын нерген нуно ынде коктын мутланен шинчат.
-Вот, - манеш Олёш, - чылажат фамилийлан к;рак шол. Кодшо шошым, шкат палет вет, руш йылме дене чуч гына мыланем кокытаным ышт лук.
-Пеш палем. Такше, руш йылмыже неле огылыс, - пелештыш Васёк, - правил-шамычым гына жапыштыже тунемаш к;леш.
-Манат тоже – правил-шамычым, - шокшешт ойлаш т;нале Олёш. - Кунам тунем мием, туныктышо л;мынак огеш йод, а кунам тунемаш мондем – журналжым почешат, вигак мыйын фамилийым каласа, вара доска деке ;жын луктеш. Мыйын фамилиемже ынде эн мучашеш возалтын, сандене дыр.
-Ом пале, тидын шотышто ниамт каласен ом керт, - ыштале Васёк.
-Кузе от пале? Конешне, чылажат фамилийлан к;рак! Шарнет, теве ;маште мемнан дене пырля Якимов Андрюш тунеме. Тунам класс журналыште тудын фамилийже эн мучашыште ыле. Кокымшо ийлан кодо вет. Ынде мыйын фамилием эн мучашыште, тугеже мыят кокымшо ийлан кодын кертам.
-Молан тыге шонет?
-А кузе шоныман? – ок чакне Олёш. – Эн сай оценкыжым ончылно шогышо фамилиян-влак налын пытарат, мыланемже «двойка» деч молыжо нимат огеш код. Сандене вашкерак фамилием вашталташ шонен пыштенам.
-Могай фамилийлан вашталтынетше?
-Ынде мый Хвастов огыл, Ахвастов лийнем. Тольык ом пале, кузе школышто тидын нерген каласаш.
-А мом палашыже? Эрла эрденак школыш миен, чылаштлан «мый ынде Хвастов омыл, Ахвастов улам», манын каласе да пашажат пытен, - пырля тунемше йолташыжлан ойым пуыш Васёк.
-Тугеже, тыгак ыштышаш.
Кутырен келшыме семынак, эрлашынже Олёш школыш толят, пырля тунемше-влаклан шижтарыш:
-Мый ынде Ахвастов улам.
-Таче гына помыжалтыч мо? – руале тура йылман Скворцова. – Шочмет годсекак Хвастов улат.
-Уке манам, Хвастов огыл, Ахвастов улам, - ок чакне Олёшат. – Ынде Хвастов фамилий ончыко А буква ешаралтеш да мый Ахвастов лиям. Класс журналыште ынде фамилием дене Алексеев Саша почеш шогаш т;налам.
-Кызыт йотке Хвастов лийынат гын, кузе трукышто Ахвастовыш савырнен кертат? – ;чашаш пижыч классысе моло ;дыр-влакат.
-Мыланем тыге к;леш, умбакыже ынде мый сайын тунемнем, - манеш Олёш. – Уке гын тендан фамилийда мыйын деч ончылно шога, санденак чыла сай оценкыжым те налын пытареда, а мыланем удаже гына кодеш.
-Но вет тыгай Ахвастов фамилиян ик енат мемнан кундемыште уке.
-Тугеже, мый первый лиям…
Ўчашыме гутлаште уроклан йынгырат шергылте да класс вуйлатыше, тудак руш йылмым туныктышо Елизавета Ивановна толын пурыш. Олёш вигак тудын деке лишемын пелештыш:
-Тачысе кече гыч мый Хвастов омыл, Ахвастов улам. Сандене журналыштат фамилием вашталташ йодам. Ынде мыйым Алексеев Саша почеш возышаш улыда.
-Эше могай фокусым шонен луктынат, Олёш? – нимом тогдаен кертде, йодо туныктышо.
-Тиде нимогай фокусат огыл. Мый класс журналыште ончылно шогынем. Тунам мыят вигак Саша Алексеев семын отличник лиям.
-А-а, теве мо нерген ойлет улмаш, - умылыш туныктышо. – Тугеже фамилиетым, чынжымак, эн ончык шындаш логалеш. Тольык кызытше кодшо урокышто м;нгылан пуымо правилым каласкалаш т;нал веле…