НЛО гыч полек

Эрик Петров
НЛО. АЛЕ «ЧОНЕШТЫЛШЕ ТАРЕЛКЕ» ГЫЧ П;ЛЕК
Мыскара ойлымаш
Тиде мыскара с;ретат Васёк дене ;машсе кенежым лийын кудалтыш. Ик мотор кечын, кечывал деч ончыч, Васёк ден тудын семынак визымше классым тунем пытарыше йолташыже - Миша Рыбаков - подъездышт ончылсо тенгылыш лектын шинчынытат, семынышт илыш нерген шонкален шинчылтыт ыле. Т;рл; шотыштат к;чыкын мутланен нальыч. Пытартышлан НЛО, але вес семынже, чонештылше тарелке нерген мутым луктыч.
-Васёк, - манеш Миша, - тый чонештылше тарелке улмылан т;рыс ;шанет мо?
-Кудыжлан: кухньышто чонештылшылан але каваште? – мыскара й;ре йодылдале Васёк.
-Кухньысыжо нерген чыланат палат. Тудо п;ртыс; «чыве сар» годым чонештылаш т;налеш, маныт. Мый саде, нимучашдыме кавасе НЛО тарелке нерген ойлем.
-Ом пале. Такше, ;шанашат лиеш дыр. Мо-гынат, НЛО нерген газет ден журналлаштат шуко возат, телевизор денат ончыктат. Теве шукерте огыл НТВ телеканал дене ончыктышт, пуйто Моско областьысе ик шурно пасушто инопланетян-влак ала-могай палыдыме знакым  с;ретлен коденыт. Тугеже, инопланетян-шамыч мемнан деке толыт гын, НЛО-жат лийшаш дыр.
-Мый гын НЛО улмылан т;рыснек ;шанем, - манеш Миша Рыбаков. – Ўшанем веле огыл, палемак: нуно эре мемнан воктене чонештылыт, мемнан радиом колыштыт, телевизорым ончат, эсогыл газетымат лудыт…
-Кузе? Нуныжо мемнан йылмым огыт палыс.
-А мо, тый гына ушан улам, манын шонет мо?
-А тыйже мо? Нунат чынже денак мемнан семын лудын моштат, манын ;шанет огыл-ла? 
-Ўшанем, конешне, - манеш Миша.
-Тыге лийын кертеш мо? – ;р; Васёкат.
-Эше кузе кертеш! Тый иктым умыло: кеча, мутлан, кызыт мемнан ;мбалне иктаж-могай НЛО тарелке да мемнан ;чашымынам онча. Ме нуным кече волгыдо годым ужын кертына мо?
-Уке. Огына керт.
-А нуно мемнам ужыт. Моткоч сайын ужыт.
-Ала-мо, ойлыштмет йомакла веле чучеш.
-Могай йомак?! Час мый тыланет тидым доказать ыштем, - пелештышат, тунамак Миша подъездыш, очыни м;нгыж;, куржын пурыш.
Тудо Васёк семынак кокымшо пачашысе пачерыште ила. Эсогыл пачер омсаштат ваштарешла улыт. Кок-кум минут эртен шуктыш ма уке, Миша кок кугу пор падырашым кучен лекте.
-Чечас, - манеш, - НЛО гыч мемнам эскерат але уке – тергаш т;налына.
-Кузе?
-На, ик пор падырашыжым нал да возо: «Шергакан инопланетян-влак!» А мый умбакыже, тыйын возымет деч ;лнырак, ешарем: «Мыланна п;лекым колтыза».
Кок йолташ тыгак ыштышт. Ик вич минут гыч кугун гына п;рт ончылсо асфальтеш возенат шындышт:
«ШЕРГЕКАН ИНИПЛАНИТЯН-ВЛАК!
МЕЛАННА ПЕЛЕКЫМ КОЛТЫЗА!»
Вара мом возымыштым шкешт й;ратен ончал савырныштат, кугу пашам шуктышыла, подъезд ончылсо тенгылыш каналташ шинчыч.
Жап шукат ыш эрте, ала-кушеч, к;шыч, чарга й;кын кычкыралме шоктыш:
-Наза, возаш тунемза!
Тунамак ончыкышт вошткойшо салафан пакетеш в;дылм; «Марий орфографий мутер» толын возо.
Васёк ден Миша Рыбаков нимом шонашат ;рын, лачак вашла гына ончальыч. К; пала: саде орфографий мутерым ала чынжымак чонештылше тарелке гыч п;лек шотеш колтеныт?
Ала кумшо пачашыште илыше, нунын деч ик ийлан кугурак Валя Соколова кудалтен? Такше тудын балконжо лачак подъезд тура шога…