Тамле паша уло мо?

Эрик Петров
ТАМЛЕ ПАША УЛО МО?
Мыскара ойлымаш
Ўмаште кенеж каныш годым, лачешыжак июль кыдалне, игече пеш шокшо шогыш. Тыгай шокшышто эсогыл модмат огеш шу. Энер ден ер воктенат эре п;рдалме огеш шу.
Ик кечын, кечывал деч вара, микрорайонысо йоча-влак Васёкмытын п;ртышт воктене, ;мылеш верланыше ;стел йыр погынен шинчыч. Умбакыже мом ышташ: й;штылаш каяш, але м;нган м;нгышт шаланен пыташ – пеш канашат ыле. Лач тыгодым кидешыже т;рл; кампетан целлофан пакетым кучен, Васёк деч кок ийлан кугурак Макс толын лекте. Вошткойшо пакетыште кампетше иктаж пел кило утларак ыле. Саде пакететым ;стембак шындышат, йоча-влаклан тамлен ончаш темлен, кугешненрак пелештыш:
-Те тыште теве орадыланен веле киеда. А мый шканем чапле деч чапле пашам муынам.
-Могайым?
-Тенгече райпищекомбинатыш кампет дегустаторлан пуренам.
-А дегустаторжо могай пашам ышта? – коклашт гыч ала-к;ж; йодылдале.
-Манамыс, кечыгут кампетым тамлен коштам. Кузе кампетым ыштат шонеда? Кугу чаныш ик-кок мешак сакыр ложашым опталыт, вара тынарак сухой молоком ешарат, кок ведра какаом да ведрат пеле иктаж могай п;кшым пыштат да чыла тидым иквереш лугат. Лугатше, конешне, кид дене огыл, машина луга. Вот, компонент манметым оптымо годым йонылыш лийыт гын, ме, дегустатор-влак, тыгай кампет партийым вигак браковатлен, м;нгеш п;ртылтена.
-Кузе йонылыш лийыт?
-Ну, мутлан, кок ведра олмеш кум ведра какаом пыштат, сакырым але п;кшым утларак пыштен колтат.
-Утларак огыл, м;нгешла, иктаж-можым шагалрак пышташ гына ванат, очыни, - коклаш пурен пелештыш Васёк пелен шинчыше Вова.
-Южгунам тыгеат лийын кертеш дыр. Вот, санденак чыла тидым к; гынат эскерышаш вет. 
-А нуно шкешт эскерен огыт керт мо? 
-Кампетым кочкын нунын шукертак шерышт темын пытен. Кочмо гала, ;мбакше ончалынат огыт сене.
-Конешне, тынар шуко кампетым ыштен толаше-ян, - палышыла манеш Вова.
-Вот, санденак пищекомбинатыште дегустатор к;леш, - кугешнен ойлыштеш Макс. – Эшеже дегустатор тамым пеш сайын шижын, пален моштышаш. Вет лач дегустаторак у маркан, у таман кампетым лукташ темла. Манамыс, кампет ыштыме компонентыш, мутлан, изюмым пыштет гын, «Три поросёнка» олмеш «Три собаки» л;ман кампетым лукташ т;налаш але эше иктаж-мом весым шонен муаш лиеш. Дегустаторлан эре творческий ш;лыш к;леш.
-Тиде кампетым тый пашат гыч конденат? – ;стембалне шинчыше кампет пакетым ончыктен, коклашт гыч эн изиракше йодо. 
-Конешне, паша гыч. Тушто тыгай пашажым эше м;нгат пуэн колтат.
-Чынак мо? – ;шанашат огыт тошт южо рвезе-влакше.
-Огыда уж мо, теве тыландат тамлен ончаш кондышым. 
-Мыйын кокам тушто пашам ыштен, - пелештыш Васёк. – Мо шарнем, кампет дегустатор нерген ик ганат ойлен огыл.
-Хэ-э, ондак пищекомбинатыште кампетшымат ыштен огытыл, - вашештыш Макс. – Шукерте огыл гына у линийым почыныт…
Чыланат шып лийыч. Чонышт дене, уш-акылышт дене кажныже кузе-гынат пищекомбинатыш дегустаторлан пураш шонаш т;нале. Йолташыштын мо шонымыштым палышылак, Данил йодылдале:
-Макс, а пищекомбинатыш эше дегустатор к;леш мо?
-А молан тендан деке толынам шонеда?
-Тугеже паша вер уло?
-Уло. Таче гына эше кок еным налшаш нерген ойлышт.
-Макс, айда кызытак пырля каена, - пиже веле Данил. – Мыят тыгай пашаш пеш пурынем. Тый мыйын верч иктаж мутым пелештет, й;ра?..
-Кызыт каяш огеш лий, кадр отдел уже паша гыч каен, - манеш Макс. – Эрла эрдене индеш шагатлан миен ончо, тугеже.
-Мыят мием, - тунамак иканаште кычкыральыч Вова ден Дима.
-Миен ончыза, - манят, кодшо кампетан пакетшым ;стембач налын, Макс м;нгыж могырыш ошкыл колтыш.
Рвезе-влакат тунамак м;нган-м;нгышт шаланен пытышт…
Эрлашынже Васёкын мален кынелмыж годым ача-аваже пашашкат каеныт ыле. Шагатым ончал колтыш гын - индеш шагатат шуэш. Мушкылташат монден, чулымын гына вургемжым чийышат, райпищекомбинатыш куржын колтыш. Миен шумыж годым пищекомбинат капка ончылно тудын ийготанрак иктаж лучко рвезе Максын пашаш толмыжым вучен шогат ыле. Эсогыл, к; эн ончыч Макс дене кутыраш т;налеш – черетымат ыштеныт. Эн первый пищекомбинат капка ончык шым шагатланак Вова ден Дима толын шогалыныт, сандене нунак черетыште эн ончылно улыт… 
Индеш шагат веле огыл, лу шагатат эртыш, а Макс садак уке. Рвезе-влакын вучен шоген шерышт темат, т;шкан кадр отделыш каяш лийыч. Тольык кушто тудыжо – иктат ок пале.
Теве ик омсам почын, ала-могай цехыш логальыч. Туштыжо крахмалым ыштат улмаш. Цех вуйлатышым ;жын, молан толмышт нерген ;чаш-;чаш каласкалаш пижыч. От шинче, кажныже кампет дегустаторак лийнеже. Садет йоча-шамычым колыштат, чытен кертде воштыл колтыш. Вара тыгерак пелештыш:
-Тендам, коеш, йолташда чотак ондален. Мемнан дене конфетым огыл, карамельжымат нигунамат ыштен огытыл.
-Кузе ыштен огытыл? – огыт ;шане йоча-влак. – Ала те л;мынак мемнам пашаш налаш огыл манын, ондаледа? 
-Уке, ом ондале. Шере кочкыш кокла гыч мемнан пищекомбинатыште пряникым, мармеладым да кисельым веле ыштат. А дегустатор шотышто, мемнан дене тыгай пашаен нигунамат лийын огыл. Ме технологлан ;шанена. Лач тудо ыштен лукмо кочкышлан вуйын шога…
А йоча-влак вет, Максым вучен шогышыштла, семынышт у сорт кампетымат шонен луктыныт ыле. Эх, тугеже, чыла поро шонышышт арам лие…
Максын ондалымыжлан к;ра, ораде семын т;шкан пищекомбинатыш коштмышт деч вара, Васёк иктым раш умылыш: эн тамле пашаже кочкыш технологын улмаш. Ала чынжымак, школ деч вара технологлан тунемаш каяш?