Калер шына, чыте гына

Эрик Петров
КАЛЕР ШЫНА, ЧЫТЕ ГЫНА!
Мыскара ойлымаш
Тиде томаша паша кодшо кенежым лийын колтен. Кужу каникул годым ятыр жап ваш ужын огытылат, ик мотор кечын Васёк шке п;ртыштак, тольык пошкудо подъездыште илыше Валера л;ман йолташ рвезыж деке пурыш. Тудыжо пытартыш жапыште моло йоча-влак семын модмо гала, уремышке вуйжымат огеш ончыкто. Эре семынже тидым-тудым шонкален луктын ыштылеш, шке манмыжла, изобретатла. Самырык гынат, тачысе саманын инновацийже дене т;р ошкылнеже. Санденак дыр нанотехнологий манме й;нетым илышыш шындарашлан кыртменак пижын огыл-ла?
Тиде ганат Валера ала-кушто верештын поген пуртымо тошто телевизор кышкареш у й;нан наноприборым пога ыле.
- Теве, - манеш, - лучко-коло метр ала утларак тораштат шынам л;дыктыш; гына огыл, к;лынак чытырыктыше аппаратым поген шукташем улыжат кок-кум шагат гына кодын.
- Такше, электророзеткыш чыкалын, шынам чытырыктыше настажым магазиныштат ужалатыс. «Фумитокс» але «Раптор» маналтеш чай?
- Э-э, тудлан вет л;мын пластинка к;леш, а мыйын изобретением й;ршеш вес сынан лиеш.
- Могай вара вес сынан? Л;дыкташыже кузе т;налеш? – палынеже Васёкат.
- Излучений й;н дене, - кугешненрак пелешта Валера. – Тидланже волнан кужытшым гына лачок шындаш к;леш. Шот дене, рат дене шынден мошташ гын, л;дмыж дене шына п;рт декат лишемаш огеш тошт, а айдеме да моло сурт вольык тыгодым нимомат огыт шиж.
- Ага, ынде умылышым, - ышталеш Васёк. – Тольык наноприборетше мо пеш кугу оратан лиеш? Сотовый телефон кугытаным, але улыжат шырпе коробка гайым гына ышташ огеш лий мо?
- Лиеш, тудо, изиракымат ышташ. Тидым вес гана, производствыш колтымекат й;нештараш лиеш. Мый кызыт л;мынак, гарантий манметлан к;ра тыгай кугум ыштем. Л;дыкташ гын, л;дыкташ!
- А-а…
- Наноприборемже вет шынам гына огыл, мутлан, кармымат, южгунам окна янакеш погынышо тыгыде куткымат, эсогыл колямат, тарканымат л;дыктылаш т;налеш. Икманаш, чыла к;лдымашым п;рт гыч кожен луктеш…
Шке у изобретенийже нерген Валера эше ала-момат ойлышт пытарыш, лач Васёк гына тудым мучаш йотке колышт ыш шукто. «Умылышым-умылышым», - ышталят, йодылдале:
- Уремыш модаш лектат мо?
- Уке-е. Тый мо, нигузеат мый кызыт модаш коштын ом керт! Приборем тачак поген шукташ к;леш. А модаш? Модаш вес ганат шуам…
- Й;ра тугеже, мый каем, - манят, Васёк уремыш ошкыльо.
Нунын илыме кум пачашан п;ртышт гутлаште эше тыгаяк ныл п;рт верланен, сандене тушто илыше йоча-влак эреак иквереш т;шкан погынен модыт. Тиде гана п;ртышт воктенак тудын гаяк латик-латкок ияш йоча-влак кок ;стембалне настольный теннис дене модыт ыле. Сенышыш лекше дене модаш Васёкат черетыш шогале. Изи улыт гынат, рвезе-влак пеш талын модыт. Тидлан к;рак вучашыжат шагал огыл логале.
Черет шумеке, ;стембал теннис дене модмо ракеткым кидышкыже кучен шуктыш ма уке, ала-молан дыр, Васёкын чонжылан умылаш лийдымын й;сын, каньысырын да л;дыкшын чучаш т;нале. Нимо укештак тыгай вургыжмашым ондакше тудо нигунамат шижын огыл ыле. Трукышто мо лийын кудалтыш, ала?..
Онча, моло рвезе-влакат эсогыл т;сышт, койыш-шоктышышт дене ик татыште вашталт шогалыныт. Шангысе гай иктат воштыл, т;рштыл куржаталаш огеш ване, чыланат пеш серъезнын койыт. Ситартышыжлан теве эше п;рт подъездла гыч калык, изижат-кугужат, йочажат-шонгыжат, т;шкан-т;шкан куржын лекташ т;нальыч. П;ртышт; илыше пий ден пырысшат почыштым ишен, магырен-оптен калык почешак кудал лектыч. Икте коддеак дыр. Нуныштат калык семынак путыракат л;дшын койыт. Эсмаса веле, тыге трукышто, ик татыште мо лийын колтыш гын? Материк покшелне, Марий Элыште такше океан уке, цунами толшаш огыл-ла чучеш…
Теве ынде, манмыла, изижат-кугужат, пийжат-пырысшат ала-молан дыр уремыш легылдал шогалынытат, нимом умылен кертде, ваш-ваш ;рмалген, шинчам пашкартен гына ончен шогат. Иктат нимо ушан-шотаным каласен огеш керт. Тыгодым Васёк ужын шуктыш: теве Валерат моткоч л;дшыла ала уш кайышыла койын, илыме подъездше гыч куржын лекте.
Васёк тудын деке лишемат, йодо:
- Тыйын пашат?
- Мы-мы-мыйын, - п;йж; шолткымеш чытырышын вашештыш садет. – На-на-но-ноприборем изиш йонылыш лие, мо-мо-мощностьым кугуракым шынденам, коеш.
- А шкеже молан куржын лектынат?
- Манамыс, молын семынак мыят трукышто пеш чот л;даш т;нальым…
- Тугеже, наноприборет, коеш, чынжымак, путыракат сайын пашам ышта, - пелештыш Васёк. – Теве, иктаж гана, ик мотор кечын, мотор кечын толын шумыжым вучен шуктена гын, изишак л;ддым; лийнат, мощность манметым иземдена. Чылажымат шот дене, рат дене, лачок гына ыштена. Мыят тыланет полшаш т;налам. Вара, калер шына, чыте гына!..