Щастието да имаш верни приятели

Генка Богданова
Приказка от Генка Богданова

      В една прекрасна  странджанска гора живееше катеричката Кики. Тя беше истинска красавица с весел нрав. Любопитните й черни очички  грееха  на симпатичната й  муцунка.  Двете остри ушенца, украсени с кичурчета косми, бялото „нагръдниче“ на  светло – кафявото й кожухче и най-вече дългата й,  пухкава опашка  изглеждаха очарователно.  Но приятелите й я обичаха  не само за красотата й. Кики  беше добра, работлива, пъргава  и много добра  домакиня.
    Съседите й  я виждаха   вечно забързана нанякъде.  Тя майсторски  виеше  от сухи клонки, високо в короните  на  дърветата своите обли  гнезда, които й служеха  за складове. Там неуморната  Кики събираше и трупаше своите запаси за зимата – шишарки, орехи, лешници,  сушени гъбки…
       В дълбоката хралупа на вековен дъб, високо над земята, Кики си беше направила удобен, топъл и уютен дом. За студените зимни дни  си беше направила  легло от мек, дъхав горски мъх, сухи тревички и листенца.  Имаше си богати запаси от храна за зимата и дните й минаваха спокойно и безгрижно чак до онзи  февруарски ден, когато реши да обиколи  и нагледа  гнездата  с  резервите си от храна.  Наскоро леля Сврака, която всички наричаха „Горската новинарка“ я осведоми, че докато летяла над площада в близкия град, чула новината, че тази зима ще бъде по-дълга и по-сурова. Хората се запасявали с гориво и храна, а щом те го правели, и горските обитатели, трябвало да бъдат  подготвени,  за  да издържат до пролетта. Кики се беше потрудила добре и нямаше причини да се  притеснява нито за подслона, нито за прехраната си, но все пак реши да навести  и провери  запасите си от храна. Опънала като изящно ветрило разкошната си, пухкава опашка, катеричката  скачаше от клон на клон „ прелиташе“ от дърво  на дърво, докато  стигна до  високата великолепна ела в средата на поляната на сърните, където беше изградила първото си  гнездо.  Изкачи се  пъргаво  почти до върха, но щом погледна към гнездото, с тревога разбра, че нещо не е наред. Кръглият, добре замаскиран  вход  зееше широко отворен, а вътре, освен няколко сухи листа, нямаше нищо. Някой се беше вмъкнал  и разпилял складираните там изсушени гъбки.
     Сърцето на Кики,  затуптя като полудяло под бялото й „нагръдниче“. Страхът и тревогата пропълзяха като лепкави пипала  в душата й.
- Но кой  е този нагъл злосторник? Как може да влиза в  чуждия дом  и да пилее  храната, за която съм се е трудила  цяло лято без отдих? – възмути  се Кики.
    Тя се спусна по високия ствол на елата, чак до подножието й и там, върху снежната покривка , под която спеше притихнала земята, забеляза  следи, които й се сториха познати. Те водеха   навътре в гората и за ужас на Кики – в същата посока, където растеше старото борово дърво,  в чиито клони  бе изградила второто си скривалище с хранителни запаси.
     Тревожните й съмнения, че  и там е върлувал неканеният „гост“  се потвърдиха. И  гнездото на бора се оказа напълно опустошено.   Сериозно притеснена, Кики  се спусна  с разтуптяно  сърце към  огромния бряст  с последното й скривалище.  Още преди да надникне в хралупата, тя  видя  разпръснатите по снега  орехови и лешникови празни черупки и напълно отчаяна  заплака от мъка, разочарование  и гняв.
     Дочул  жалните й  хлипове,  изпод гъсто сплетените  клони на  близкия храсталак, под който беше  се спотаил, изскочи  старият й приятел, заекът Сивчо.  Като се огледа страхливо на всички страни и не видя  опасни врагове,  той  доближи Кики с няколко скока  и   я попита защо  е толкова разстроена?
- Горката аз! - проплака Кики. – Очаква ме гладна смърт.  Как ще оцелея до края на тази дълга  и студена зима без храна?
- Но какво говориш, Кики? – погледна я изненадано Сивко. -  Че ти цяло лято се труди без умора и имаш достатъчно запаси.
- Да, бях се запасила добре, братко!  Можех да помогна и на приятелите си при нужда, както съм го правила и  преди.  Но  сега  някой е  влязъл в  тайните ми скривалища и е разпилял или откраднал всичко, което имах.
     Сивко  погали Кики  с лапичка по  разтресените й  от плач  раменца и се опита да я успокои, макар, че  беше на ясно - без  храна катеричката  наистина  едва ли щеше да  презимува. Доброто сърчице на Сивко се свиваше  болезнено  от  тревога за съдбата на Кики и от възмущение, заради  стореното зло на тази мила и добра  работливка:
- Кой ли е злосторника?  - питаше се  Сивко. – та гнездата  на  катеричките винаги са  изградени много нависоко и на трудно достъпни места.
      Кики продължаваше да  плаче и се окайва, а сълзите й се лееха  като бликащи от очите й ручейчета.  Тъжните й вопли събудиха и  таралежа Бодливко. Той надникна навън от скривалището, което си беше изкопал под  коренището на  съседното дърво  и се бе отдал на дългата си почивка. Беше ядосан и  раздразнен от  шума, прекъснал  сладкия му зимен сън. Но щом видя разплаканата катеричка, мигом се разсъни  и  забърза  загрижен към Кики и Сивко, за да разбере  защо плаче  милата му приятелка.
     Сивко му разказа за бедата, в която  е попаднала катеричката. Бодливко целият настръхна от възмущение, но тъй като беше  по-възрастен и по-опитен от приятелите си, реши, че сега не е време за  сълзи и за вайкане, а за решителни действия. Но преди това се зае за успокои разстроената Кики:
- Не плачи, мила приятелко! -  обърна се таралежът към  нея. – Ти не си сама в бедата. В тази гора, имаш много приятели. А истинските приятели винаги са готови да  се подкрепят  в трудни моменти. Докато имаш нас, няма от какво да се притесняваш. Ние всички ще ти помогнем, за да преживееш спокойно зимата. А  виновникът за твоите тревоги, непременно ще бъде наказан, имаш думата ми!
- Така е, мила Кики, - намеси се в разговора и Сивко. –  знаеш, че  можеш да разчиташ и на мен. Е, аз запаси за зимата не  трупам, но  ти обещавам, че ще поделям с тебе скромната си храна.  Освен това още сега тръгвам да  обиколя  горските обитатели и да им съобщя какво се е случило. Нали съм горският бързоходец, до довечера всички  ще знаят, че имаш нужда от помощ.
- Благодаря ви, мили приятели! – прошепна развълнувана катеричката, обнадеждена избърса сълзите си и  бързо заподскача  по обратния път,  разтревожена да  не  открие, че е останала и без постоянния си дом.
      Бодливко  огледа внимателно следите, които крадливото животно  беше оставило в снега. Направи му впечатления, че някои от тях са „заметени“ и се замисли, кое от  познатите му животни има такива лапички  и  дълга  рунтава опашка,  освен  катеричката.
- Ама, разбира се,  трябваше да се сетя веднага. - промърмори  таралежът. – Виновницата  е златката Горяна.  Ах, тази злосторница! Това е само нейна работа. Вместо сама да си търси  и изгражда дом, вечно търси подслон на готово. Гнездата на катеричките и  уютните им хралупи са любимите й места за живеене. И нали  е месоядно животно,  разпиляла е  ценната за катеричката  растителна храна. Време е да й бъде даден  урок! Заслужава жестоко наказание! - гневно извика Бодливко.
- Да, да, време е! Но кой и за какво трябва да бъде наказан, Бодливко? - изграчи над главата му  любопитната леля Сврака и кацна на поляната, за да разбере какво го е събудило от зимния му сън и на кого  е толкова  ядосан.
    Когато изслуша  внимателно разказа на таралежа за  стореното зло на катеричката Кики, леля Сврака  побърза за потвърди  съмненията му, че  злосторницата е  златката Горяна.
- Да, прав си, Бодливко. Горяна се вмъкна в  хралупата  на стария бряст и  унищожи запасите на Кики. Видях я с очите си как  изхвърляше  орехи и лешници  на поляната, където после  цяло семейство от мишки пирува с тях до насита.  Сигурна съм, че пак тя е вилняла и в другите две  гнезда на нашата приятелка. Аз лично ще стана свидетел  и ще настоявам златката да бъде наказана.
- Трябва първо да помогнем на Кики, а за наказанието на Горяна ще мислим по-късно. – каза Бодливко.  - Сивко вече тръгна  да извести приятелите ни и да потърси помощ…
    Само след половин час пред стария дъб, където живееше  Кики се събраха, готови да й помогнат, нейните добри приятели. Всеки  носеше  по нещичко от своите запаси. Няколко от познатите й катерички й подариха кедрови ядки, орехчета и лешници.  Семейството от горски мишлета, което бе попаднало на  случайната гощавка с нейните разпилени запаси  й донесе  вкусни  тиквени и слънчогледови ядки.  Таралежът й  даде от изсушените си гъбки, но най – щедра се оказа скромната, но  добра сойка. Тя знаеше  къде има заровени под листата цели купчинки с жълъди, а и тя самата добре се беше запасила за зимата, така, че  без да се колебае  ги подели с Кики.
    Два пъстри кълвача  изкопаха  майсторски с клюновете си  нова, по-дълбока и широка хралупа  до постоянното жилище на Кики, и й помогнаха да  складира в нея  подарената й храна.  Кики още веднъж се разплака, този път от радостно вълнение и благодарност заради  благородния жест на приятелите си. С тяхна помощ тя спокойно щеше да преживее зимата. Тя никога нямаше да забрави   тяхната добрина и отзивчивост. От този ден нататък  благодарната катеричка  отвори още по-широко  сърцето, пълно с любов и признателност, за верните си приятели.
   Доволни, че са   помогнали на Кики  в този труден момент, но и разтревожени от  това, че злосторникът все още е на свобода и  може  отново да предизвика смут в спокойното им горско общество, животните решиха, че е време да се сложи край на  тези злодеяния. Те организираха съдебен процес, на който изслушаха  съмненията на Бодливко  и свидетелските показания на леля Сврака и осъдиха  златката Горяна на изгнание.  Изпълнението на присъдата  бе възложено  на   горският пазител на реда, ястребът Зорко, от който златката се страхуваше най-много.  Той я прокуди далеч  от  тяхната родна гора  и най-после  всички заживяха спокойно, в мир и  разбирателство.