г. Остёр. Воскресенський храм. укр. язык

Пётр Лавренчук
Місто Остер.Воскресенський храм-сторінки історії.

 
   На сучасному етапі розбудови України та Остерської громади,важливим є
відродження духовності нашої держави.Втрачених та призабутих сторінок
української церкви та сторінок всього християнського світу.
    Опис Воскресенського соборного храму міста Остер слід почати з опису життя міста Остер та зародження слободи Новий Остер та передмістя Попівка, яке отримало свою назву від назви річки Поповка,яка разом річищем Деснище огортали своїми водами мсто Новий Остер,і дала назву передмістю, так само,як колись річка Вострі ( Вістрі) дала назву місту "Городець на Вістрі"(Вострі) "Острський городець" - місту Остер.
   Після володіння остерським землями княжим родом Сокир - князем Дмитром Сокирою та дочкою Марією Трабською. Остерські землі переходять у володіння київського воєводи Мартина Гаштольда. Після смерті Мартина Гаштольда і Марії Трабської Ольбрахт Мартинович Гаштольд почав розбудовувати Новий Остер,а Старогородка та городище отримали назву Старогородська слобода.Увага на Остер була звернена тому що,Моровськ і інші Чернігівські землі відійшли до московського царства і треба було пильнувати за прикордонними територіями та охороняти їх.Стосунки Великого князівства Литовського з московським царством були напружені.
    Канцлер ВКЛ Ольбрахт Гаштольд і 1538 році побудував в Острі новий замок, саме біля городища Старогородської слободи.Замок був  звежею і пятьма дереваними баштами.Залишки храму Архістратига Михайла( Юрієва божниця) не були відновлені.Але згодом в Новому Острі були освячені Михайлівський та Іванвський приходи.Замок збудований не задовольнив шляхтичів охоронявших землю бо Десна та Деснище лишалися безконтрольним, замок був в двух верстах від русла. І ТОДІ ЗА КОРОЛЯ СИГІЗМУНДА АВГУСТА ЗБУДУВАЛИ НОВИЙ ЗАМОК НА РІЧЦІ ПОПІВКА.З цього і
починається історія передмістя Попівка. Замок був збудований в районі
"смітника" ближче до школи.В нього заселили 150 шляхтичів.Місцеві жителі Попівки зберегли легенду про провалившуся під землю церкву.Отже в скиті чи монастирі який виник поряд з замком були збудовані культові споруди. Сама Попівка називаася тому що жили попи та монахи та біженці пізніше до них підселилось 40 козаків із Канева та запоріжжя.
Можливо легенда оповідає нам про напад на Попівку Менглі -Гірея який залишився в історії.В новому Острі дослідник називають два приходи
МИхайлівський як традиція від храму Архістратига Михайла та Іоано-Предтеченський новий приход.Прикордонне життя не було спокійним,а особливо під час Лівонської війни, було багато вигнанців з Московського прикордоння та ображених на панське свавілля.Саме в ті буремні часи поодаль замку виникає монастир чи скит.Поступово Попівка перетворюється на релігійний центр Південної Чернігівщини.А передмістя вже міцно утримує назву Попівка, як першу і найбільшу частину Нового Остра.
       На початок 17-го століття після Берестейської унії 1596 року де епископ що підписав договір від Чернігівщини називався, як еписком ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТА ОСТРЯНСЬКИЙ.В Новому Острі на вільних землях стали будувати костьоли.Це було за старання старост Остерського староства яке було одним з найбільших на Лівобережній Україні.Це відбувалося за старост Корсакевича,Ратомських,Стефана Аксака та його дружини шляхтянки герба САС Катерини Чаповської.Дослідники називають чотири костели зудовані навколо  Нового Остра.Багато острян з старих боярських родин тікає на Козелеччину,Бобровичину,Носівщину та засновує скити та слободи.

    Широке відновлення та розбудова равославних християнських храмів починається після визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького особливо після домовленості з російським царем Олексієм Михайловичем.
В місті Остер та Козльці і Карпилівці населення було приведено до присяги і виникла Остерська сотня Переяслівського полку.Столицею гетьмана Богдана Хмельницького був Переяслів тому землі в Острі отримав Переяслівський кафедральний собор.В епархіальних документах  та в творах відомих дослідників знаходимо,що розбудував перший Воскреснський храм сотник Степан Лепеха ( рід Лепех походив з Басані)
Сотник Лепеха став ктитором цього храму.Але на жаль про цей храм відомостей майже не збереглося.Більше ста років простояв перший Воскресенський храм.Від був розібраний і закладений новий храм за часів цариці Катерини II в 1790 році.Канівські міщани та козаки як зазначають дослідники поступово розселилия по міщанським будівлям. Маємо перекази що Воскресенським храмом опікувалася Марфа Поповська монахиня - княгиня.Хресто-Воздвиженський храм на місті першого Воскресенського храму простояв майже 50 років і був перебудований на камяний в 1845-1847 роках.
     З досліджень ми знаємо що в Острі та Козельці в середині 19 століття  століття працювало 6 камяних цегелень. Чернігівська епархія взагалі проводила політику щоб і під деревяні храми підводили камяні фундаменти та в 1861 році свяженник села Карпилівка Федір Норчевський домігся 400 рубляв на підведення камяного фундамента під Покровський храм в с.Карпилівка.  В 60-ті роки навколо храму був збудований камяний паркан міського типу і храм став виглядати величаво та красиво, з новою дзвінницею та парканом.Отже з розвитком камяного будівництва деревяний храм Хресто-Воздвиженський вирішили перебудувати на камяний і як воротам до мощей святих старців Печерських та  мощей св.Варвари дати стару назву Воскресенський храм.Збудований він бу у стилі классицизму.
Розбудовували його купці Павло та Ілля Цилюрики гроші давали декілька меценатів.та заможних острян гродян.Храм має великий півсферичний купол та чотири білоколонні портики з північного та південного боків.Отже храм можна назвати північними воротами для поломників до святих місць та мощй святої Варвари.Із західного боку була добудована дзвінниця де простежуюється барокковий укрїнський стиль.Цікаво що дзвінницб на куполі прикрашають годинники,можливо це ознака головного соборного храму.Цікаво, що і в списках храмів Остерького повіту ВОСКРЕСЕНСЬКИЙ ХРАМ СТОЇТЬ ЗАВЖДИ ПЕРШИМ.Іконостас в храмі обладнали
в 1857 році.В рамі зберігається багато ікон автентичних але розрізнити якіц ікони рідні з дня заснування, а які були принесені та подаровані храму в чачи коли минуло атеїстичне маракобісся важко сказати.Тут ще багато роботи дослідникам.В храмі зберігається декілька ікон, що є памятками мистецтва,з бжественного благословення їх виконавців Це образ Свято Варвари,образ ДІви Марії з Ісусом,Архістратига Михайла, святого Миколая.Маємо припущення, що ікону св.Варвари малювали іконописці Васили та Анастасія Левченко.Хто дарував ікони храму відомості не збереглися.

    Поблизу храму похований фундатор храму ПАВЛО ІВАНОВИЧ ЦИЛЮРИК, що був за ктитора раму.Він помер в 1873 році на 81 році життя.Другий фундатор храму Ілля Іванович Цилюрик похований на Остерському центральному кладовищі поблизу родинного склепу Пташевських.Відомий лікар Птрашевський був депетатом Російської державної думи від Чернігівщини.Із за своєївеличі храм пережив часи атеїстичного маракобісся на відміну від багатьої його прихожан.В тридцяті роки тут зберігали еляський реманент.Відомо що храм працював до 1925 року останній відомий настоятель храму отець Іван( Маслов).В Воскреенському храмі за честь вважали помолитися Чернігівські епископи
священники та віруючі.Не в багатьох храмах збереглося стільки святинь.
Поблизу храму зберігається плита з поховання церкви Архисмтратига Михайло відомого священника Павла Ркллицького батька мученика за віру настоятеля Успенського храму м.Остер о.Владимира ( Володимира Павловича Рклицького) мучени за віру росстріляний 10.08.1937 року, активного борця з більшовизмом отця Никона( Миколи Павловича Рклицького) епископа православно церкви за кордоном епископа Вашингтонського та Флоридського.( похований штат Ньою-Йорк США)
Серед настоятелів храму слід знадати першого Прокопія Купчинського,отців "Івана ( Тройко) Василя( Одинцова)Фёдора ( Малей)
Отця Володимира ,отця Богдана,Архімандрида ВІКТОРА ( Штепу).Серед служащих в храмі та послушників треба згадати: Івана Постернакова.Федора Чеботквича,Стефана Поповченко Віктора Поповиченко Олександра Шупелюка,Федора Яйчуна.
   Варто назвати тих священнослужителів що молилися в храмі та православною церквою долучені до лику святих мучеників за віру.Це святі отці : Суботовський Павло - архієписком Астраханський та Кавказьський,отець
Демаскин ( Цедрик) отець Никон (Рклицький)- епископ Вашингтонський та Флоридський,отець Феоктист (Стельницький).
У відродження Воскресенького храму останні тридцять років багато зробив архімадрид Віктор( Штепа)
З божого благословіння настоятелем ВОСКРЕСЕНСЬКОГО храму є отець Олег (Думчев).На останок хочеться побажати Божої ласки та Благословіння Господнього, всім прихожанам храму та громадянам Остерської громади.

        ПЕТРО ЛАВРЕНЧУК історик краєзнавець письменник м.Остер
                (17 грудня 2016 року-7 січня 2017року)